Родители сме за първи път. Всеки знае, че такива родители са боси и неуки, и е цяло чудо как децата им изобщо успяват да избутат първата си година.

Не е ли страхотно, обаче, как близки и далечни хора се притичат на помощ и ви вкарват в правия път? Бързо се прави разбор на желанията на бебето, а още по-бързо на познанията и уменията ви. Понякога това идва от напълно непознати, понякога от хора, които са ви твърде близки, за да им кажете къде да си поставят* коментарите.

Личният ми списък от 10 избрани реплики:

– Ние едно време…
-Вие едно време сте смятали, че жената не трябва да пие вода, докато кърми, за да не ѝ се разрежда млякото и намирате израза „Да не чувам детски глас!” за страхотна смешка.

-И ние сме гледали деца.
-Така си е. За последно кога? Преди трийсетина години? Пък и аз лично намирам разлика между „гледали”  и „имали”. Сигурно съм дребнава.

-Искате ли още едно?
-Ама това бебе току-що се появи. Току-що!

-Цока ли?
-Някои жени кърмят, но има и майки, които не го правят. Някои защото не могат, а други защото не искат. И това е нещо много лично, което изобщо, ама изобщо не ви влиза в работата.

→ Вижте също: Достатъчно перфектни, за да съдим

-Недей да правиш така, ще ти се качи на главата!
-На 3, 6, 9 месеца?! На мен ми изглежда сякаш още не знае къде е попаднала, но знам ли, може в утробата да им преподават висши манипулативни схеми.

-Какво е това по лицето ѝ?
-Предполагам допускате, че не съм забелязала този обрив/петно/точка/необичаен секрет, не съм се паникьосала пет пъти и не съм събудила трима доктори в пет сутринта?! Простете ми, но това си е направо обида за невротизма ми.

Мъжът ти помага ли?
-Не, той всеки ден става свеж и отпочинал, отива на работа, а след това се шляе. Не пазарува, не готви, не чисти, не пуска пералня, не сменя гащи и не гушка. Вечер се прибира и очаква да му сервирам петстепенно меню, последвано от масаж на петичките. Ляга и спи като къпан до бебето, което никога не го събужда по три пъти на нощ, а на следващия ден е все така пълноценен.

-Плаче ли?
-Това е бебе. Бебетата плачат. Плаче, защото е гладна. Плаче, защото не е гладна. Плаче, защото има балончета в корема. Плаче, защото ѝ е топло. Плаче, защото е уморена. Плаче, защото е неразбрана. Понякога не знам защо плаче. Понякога аз плача.

→ Вижте също: За цаката на бебешкия плач

-Имаш нещо на блузата.
-Мда, повърнала е. Ако видите каквито и да е петна по дрехите ми, да знаете, че е повърнато мляко. Или ако. Или напишкано. Рядко е паста за зъби. Най-често е повърнато мляко.

Изглеждаш уморена.
-…….

→ Още статии от Катерина Георгиева

Коментари