Имаме си у дома тийнейджър. Девойката е на 12, но поведението ѝ отдавна вече е тийн. Обичаме да излизаме заедно навън, дори и само за да водим нормален разговор. Вкъщи просто не се получава.

Като махнем „забранените“ въпроси, почти не остава за какво да питаме с майка ѝ, ей така, като се върнем вечер от работа. А ето и кои са онези въпроси, които е по-добре да не задаваме на тийнейджър, поне в нашия случай:

1.Как мина денят ти в училище? – Добре. Ами разбира се, ако не е добре, те децата си казват сами. Ако пък е много добре, те пак си казват. На такива въпроси дъщеря ми репликира: „Тате, нали знаеш, че не обичам да ме питаш! Аз ако има нещо, сама ще ти кажа“. Е, чак пък толкова нищо да няма, и то толкова дълго време…

2. Нещо интересно днес? – Това е като горното, само дето се опитваш да си малко по-изобретателен. Отново не води до съществен успех.

3.Какво ще ядеш?– това е любимият ми въпрос. Пица. Няма пица. Ами да има, що ме питате тогава? Да уцелите момента кога на тийнейджъра му се яде, е същото, като да научите как е минал денят му в училище.

→ Вижте също: ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ – КОИ СА ТЕЗИ ХОРА?

4.Няма ли да вечеряш? – После. Кога после? Когато изгладнея. Добре тогава, ПОСЛЕ си сложи масата, раздигни и измий чиниите. Да не стане само като последния път.

5.Защо пак сядаш на масата, не вечеря ли преди малко? – “Ми то може ли човек  С ТОВА да се навечеря?!”

6.Защо не се храниш, ами зяпаш телевизора? – Не е вярно, ям и не гледам телевизор! Ами защо ти е празна устата тогава? Мълчание. Колкото да подлежат на тълкуване двете действия, повярвайте ми, един родител безпогрешно може да прецени кога предимно човек се храни и кога предимно гледа телевизор. И какво от това…

7.Защо ти е толкова разхвърляна стаята? – Не ми е разхвърляна! Защо тогава якето е на пода? Защото така. Сигурно е нов вид подредба, кой знае.

8.Приятно ли ти е да слушаш толкова силно музика? – Да. Ето, така сами падаме в капана си. Вместо да помолим любезно музиката да бъде намалена или поне излолирана в рамките на тийнейджърската стая, ние се опитваме деликатно да намекнем, че има някакъв проблем, като чакаме детето само да се сети. Грешка! Никога не се сеща. Винаги заема отбранителна позиция.

→ Вижте също: ДА ИМАШ ТРИ ДЕЦА 10 ПРЕДИМСТВА СПОРЕД ЕДИН БАЩА

9.Как може да учиш на пуснат телевизор? – Не уча, а преговарям. Това е съвсем различно. И телевизорът не ми пречи. Мхм.

10.Kога ще започнеш да слушаш какво ти говорим с майка ти? – Повярвай ни, ние имаме повече опит от теб. Тук вече няма никаква реакция. Или само едно отегчено „Оф-ф-ф“ от време на време.

Като едни набедени многодетни родители на трима, силно се надяваме каката да е избързала да излезе от пубертета преди момчетата ни да се засилят да влизат ТАМ. Защото иначе сигурно няма да ни бъде лесно. Ще поживеем, ще пишем.


⇒ Вижте още статии от КАЛОЯН ИЛИЕВ

⇒ Вижте още по тема ДЕЦА 11-18

⇒ Вижте още по тема БАЩИНСТВО

⇒ Вижте още по тема МНОГОДЕТНИ

 

Коментари