Като инициатор на това пространство смятам за нужно да споделя няколко думи лично.

Идеята
Някои хора знаят, че списвам личен блог  повече от 6 години. Не родителски, писателски, мамешки, фотографски, лайфстайл, а именно личен. LaMartinia е едно от нещата, които са ми носили най-голям комфорт, удоволствие и удовлетворение. Място, което без много мелодрама и с голям кеф, ще оставя на моите две момичета – да четат и гледат, да си спомнят и да откриват. Когато стартирах, не съм и предполагала колко актуален и модерен ще бъде този жанр след няколко години. Може би ако знаех, никога не бих го започнала.

Именно заради него ми хрумна, че място като Parentland е нужно и важно.

Планирането
Идеята се беше оформила на топка още преди година, но все отлагах заради липса на време, енергия или „абе не мога и с това да се заема“. До есента на 2015, когато си казах, че именно сега е моментът. Хванах се за нещо, което много исках да се случи, от което имах нужда и в което вложих цялата си свободна енергия и внимание. Практическата работа започна едва януари. На 22 февруари сайтът беше факт. Посветих го на родителите си, защото са светъл пример. Никога нищо не се случва просто ей така.

Сайтът
Исках да се получи приятно място за откровено споделяне на истории. Нищо повече. Без лайфстайл лустро и претенции, без кръчмарски хумор тип муахаха, без напъни да се харесаме, без рецепти за бебешки пюрета, ожесточени дискусии от коя гърда е редно да кърмим и как точно трябва да родим. Място без поза, цензура и табута; без тупане по гърдите и supermom заявки. Да не бъде фокусирано единствено към майката, а към семейството като цяло – във всичките му посоки и нюанси.

Е, май се получи точно това. Затова няколко думи към главните виновници:

Към авторите
Всъщност най-ценното в този проект са именно авторите и техните гледни точки. Радвам се, че хуморът в текстовете им не е дебелашки, самочувствието – не е до небесата, а егото им не се пъчи агресивно от всяка дума. Че са откровени, смели, духовити, толерантни, интелигентни и емоционални, че не се притесняват да споделят своята истина, не съдят и не подценяват, не омаловажават и не сочат с пръст.

Към имитаторите
Горди сме, че служим за вдъхновение и идеи и на други. Някак свикнахме това да се случва. Доволни сме, че поставихме началото и раздвижихме пластовете. Беше крайно необходимо.

Към публиката
Колкото е важно съдържанието, също толкова важна е публиката. Към  нас се присъедини интелигентна, толерантна и разбираща аудитория, която не съди с лека ръка и не се плъзга по повърхността. Признателна съм, че не превърнахте това пространство във форум с махленски дискусии, нито в мамешки портал за рецепти, строги съвети и простовати шеги.

Благодарности и към всички, които подкрепиха този проект още преди началото, и всички, които следят развитието му ежедневно.

До скоро.

Коментари