Лу Лу, щом си приятелка на сина ми, значи трябва да зная повече за теб.

Сестричката на твоя приятел като му се ядоса веднъж и му каза: „Може да си мислиш, че си на 20, но си само на 18“. Смяхме се на прозрението ѝ и на тона, с който обясни на брат си тази житейска истина, но ето че явно 18 годишните сте особен род чешити и това е съвет, който трябва да имате предвид.

Вашата приятелска компания се разбрахте да не ходите на бал и да отидете на концерт на любима група в Берлин. Купихте си билети за полет през Бергамо, Италия – сами. Запазихте си хостел, пак сами. Снощи сте имали престой в италианското градче няколко часа и ти си загубила личната си карта. Сигурно ви е било нещо смешно и фриволно, но в един момент си осъзнала, че няма как да се качиш на следващия полет и се е наложило да останеш на летището сама, без документи. Синът ми се свърза с нас, притеснен, защото и той е колкото теб и също не знаеше какво се прави в подобни моменти.

Телефонът ти не отговаряше. Нямахме връзка и през интернет, защото не сме приятели в социалната мрежа и най-вероятно съобщенията ни отиваха в твоята “нежелана” поща. Вдигнахме на крак целия си кръг от познати и с общи усилия намерихме човек, който стана твоят среднощен спасител. След два часа издирване на летището по беглото описание, което имахме за теб, се намерихте и успя да преспиш тази нощ на сигурно и безопасно място.

Успях за една нощ да се запозная с майка ти, баба ти, сестричката ти по телефона. Криво-ляво се наспахме и мобилизирахме усилия как да съдействаме от дистанция.

Тази сутрин разбрах, че нещата вече изглеждат приятни и възможни. И че всичко ще бъде наред.

♦ Вижте още: Тийнейджърите – кои са тези хора?!

Радвам ти се днес, че си се окопитила, неутрализирала си притеснението си и ще пътуваш до Милано,  сама, ще успееш да намериш консулството и ще оправиш документите си за пътуването. Всичко ще ти се случва като насън, за който дълго ще разправяш един ден на приятели, на твоите деца, които ще си мислят, че са на 20, но ще са само на 18.

Затова искам да ти пожелая нещо:

Бъди Алиса в Милано днес.

Бъди любопитна.

Бъди смела.

Не унивай.

Не засядай в тъга и мисли за вчера.

Движи се и бъди активна в емоциите си и действията си.

Отваряй нови врати и бързо излизай от старите.

Радвай  се, че се справяш.

Признай си, че много бързо осъзна какво е да си на 18.

Помни, че #ВсичкоЕНаред.

→ Още от Гергана Петкова

Коментари