Невена е един от специалните автори в Parentland – текстовете ѝ се получават естествено, с точната доза хумор, поетичност и самоирония.

Много харесваме елегантния ѝ начин на писане, който увлича, замисля и разсмива, без да натежава с претенция.

Mайка e на очарователни близначки и само тя си знае как ги съчетава с работа, хобита и време за онезиличниудоволствияоткоитоимаменужда.

Да не се приемаш насериозно и в същото време да стоиш стабилно в пространството е умение, което не всеки притежава, затова сме щастливи, че е част от проекта Parentland от самото му начало.

Още от нея и в личния ѝ блог

Невена в Parentland⇒

Фотография: Изабел Басмаджиян/Mingle-mangle Photo Jumble


Невена преди и след децата?

Преди децата? Помня, че имаше такава личност, но подробностите ми се губят. Беше дружелюбна, симпатична и мила. Отдадена на работата си до перфекционизъм.  Мислеше си: „Само да забременея и да изляза по майчинство, и ще си почина“. Ха-ха!
Невена след децата е хардкор и леко шизофренична. Тя е дружелюбна само в редки случаи, саркастична е и припряна. Търпението ѝ е тънко, виковете – отработени, мускулите – заякнали, очите – на шестнадесет,  хоризонтите – разширени, мозъкът – на миш-маш.

Ако двете можеха да се запознаят, как би протекла тази епична среща?

Невена 1:  „Здрасти!“. Невена 2: „Ъ-ъ, ок.“. Не, шегувам се. Н1 ще плямпа за себе си, за плановете си, пак за себе си, а Н2 ще мълчи, ще кима и вероятно ще мисли едновременно за часа, за списъка за пазар и за онова нещо, което знае, че е забравила, но кое точно беше…

Най-забавните неща, които могат да се случат на семейство с близнаци?

Още едни близнаци. 🙂 Като цяло шоуто е нон-стоп и е най-добре за всички да го обръщате на смях. Топ три за мен е: отиването с децата където и да е; разговорите и игрите между двете деца; физиономиите на роднините.

Tрябва ли да има групи за подготовка на семействата, които очакват близнаци?

Да! И повече книги по въпроса, защото информацията е наистина незначителна.

Какво има в един ден за четирима ви?

Има три чая с мед, джинджифил и лимон, едни овесени ядки с плод, една топла вечеря, три сока от ябълка и неуточнен брой чаши вино (според деня). Има сутрешно скарване, вечерно скарване, малко сълзи, прегръдки за сдобряване, прегръдки за сбогуване, пожелания за лек ден. Има занимания сами със себе си. Има радост от среща, прегръдки за прибиране, разкази за деня. Има взаимовъзпитание. Има близост, приказки за лека нощ, скарване за лека нощ и пожелания за сладки сънища. Има спокойни мигове на осъзнаване, на тъмно, в заспалата тишина. Има благодарност.

Невена Генчева Parentland

Дребните скарвания освежават ли нещата или по-скоро пречат на хармонията? Колко време можете да издържите без тях?

Не съм засичала, но ми се струва, че времето между скарванията е недостатъчно. Лично мен не ме освежават, а ме изцеждат като лимон. После, обаче, виновните ми пият лимонадата.

Майката, която не искаш да бъдеш?

Крайната, припряната, егоистката.

С какъв тип майки общуваш? Създаваш ли подобен тип приятелства или бягаш надалеч?

В началото общувах ежедневно – и онлайн, и на живо. Сега вече нямам време и съм орязала всякакви по-драматични персони. Харесвам общуването с майки, които не са се обезличили покрай децата си и които ме вдъхновяват.

В какво обикновено се съревновават по твои наблюдения?

По развитието на децата, по „справянето“ си с ролята на майка и съпруга, по хранителния режим… Темите са безкрайни. Дори да няма съревнование, то винаги е налично сравняването.

Модерното родителство – да или по-скоро не?

Ту да, ту не. Започнах с твърдо, фанатично ДА. Борих се известно време със себе си и с установения си начин на живот, преди да се примиря, че не съм диктатор, налагащ модели, а по-скоро съм неумел парламентьор. Сега си взимам онова, което ми върши работа и ме улеснява, а другото приемам, че е за някой друг.

Невена Генчева Parentland

Водиш ли спорове по родителски теми? Смяташ ли, че има смисъл от тях?

Спорове не, но понякога, все по-рядко, изразявам мнение. Винаги има смисъл, макар често първоначалната реакция да е негативна. Дори да отхвърлят мнението ми, поне знам, че са му метнали една мисъл.

Можеш ли да жонглираш?

Може да се каже, че в нашия цирк аз съм главният жонгльор.

Кой още участва във вашето цирково представление?

Мъжът ми е мениджърът, а децата понякога са пощурели животинки, понякога – дресьори.

Идеалното място за отглеждане на деца?

Животът.

Къде не би отишла с близначките на този етап?

На възрастта, на която са в момента (3.5 г.), на екскурзия в чужбина с цел разглеждане на забележителности.

Ако си режисьор на собствения си филм, той би бил …?

Не филм, а книга – дебела и емоционална, с твърди корици.

Невена Генчева Parentland

Умееш ли да се забавляваш без децата?

Откакто имам деца, не приемам свободното си време за даденост. Понякога воювам за всяка минута, но то е нещо, на което много държа. Вече умея да се забавлявам по-добре, по-концентрирано и по-качествено. Навън с близки приятели или интересни непознати; вкъщи със себе си, с хубава музика, книга, филм или с празен лист от тефтера ми и задължително с вино.

Получава ли ти се „изключването“?

Изключвам се винаги, когато имам под ръка хубава книга. Понякога дори не чувам какво ми се говори.

Какво има по много в живота ти в момента?

Деца. Вдъхновение. Вино. Мечти.

А какво ти липсва?

Един паралелен живот.

Невена в Parentland⇒

Фотография: Изабел Басмаджиян/Mingle-mangle Photo Jumble


 


⇒ Вижте също АВТОРИТЕ: ЯНА ПОПОВА

⇒ Вижте също АВТОРИТЕ: ДЕСИ ТАНЕВА

 

Коментари