Вили може беше от първите непознати, които засвидетелстваха подкрепа за този проект, още преди Parentland изобщо да бъде факт. По-късно се включи и като автор, консултиращ психолог и приятел.

Тя е от онези хора, в чиято компания се чувстваш спокоен и в абсолютен комфорт. Не знам дали тембъра на гласа ѝ, изражението и жестовете или факта, че е психолог, но има нещо в цялостното ѝ излъчване, което създава уют, дори да я познаваш отскоро. Безкрайно приятен събеседник, независимо дали на кожения диван в кабинета или в близкото кафене.

От няколко месеца нейната рубриката Разговор е във временна пауза заради появата на първото ѝ дете през февруари. Новородените имат способността да си присвояват всички приоритети на този свят и колкото и да е трудно това начало, остава с нищо несравнимо. Почти двумесечната Алина запълва цялото време, но Вили съвсем скоро ще се завърне с нова сила, вече от страната на родителството.

Вили в Parentland⇒

Фотография: Изабел Басмаджиян/Isabelle`s Mingle-mangle


Каква беше Вили преди 5 или 10 години?Какво би казала на собственото си Аз тогава?

Различна. Преди 10 – малко непокорна, а преди 5 започнах отначало. На собственото си аз оттогава бих казала, че всичко ще бъде наред.

Какво има по много върху кожения диван в твоя кабинет?

Oчакване.

Кои са масовите заблуди около думите психотерапия и психология? Какво значи морал в твоята професия?

Заблуди около психотерапията има много. От неразбиране на самата професия като една част от квалификацията на психолога, през това, че не е ясно какво точно се прави в кабинета на психотерапевта; разликите между психолог и психотерапевт и много други.

Психология не е психотерапия; психолог не е психотерапевт. Психология се учи в университета, а обучението за психотерапевт се случва след магистърска степен и продължава много повече години от университетското.

В професионалната практика съществуват общовалидни етични норми. Но за мен няма по-важно от това човек да притежава свое лично чувство за морал. Ако то липсва, не съществува правило или закон, който да го накара да бъде морален.

Виолета Азис Parentland

На какви пациенти е най-трудно да се помогне?

Няма лесни пациенти. Може би е най-трудно, когато човек сам няма желание да му се помогне.

Кой тип пациенти са ти най-интересни?

Всички до един.

Би ли отказала консултация? При какви пациенти и в какви обстоятелства?

По-скоро не, що се отнася до консултация. Бих отказала дългосрочен ангажимент за работа, в случай, че преценя, че не е в моята компетенция. Важно е всеки професионалист да преценява възможностите си и да може да откаже, когато трябва.

„Консултираш“ ли неволно близките си? Имаш ли навик да виждаш ситуациите около теб от професионална гледна точка?

Когато има емоционална обвързаност, това е невъзможно. Човек е субективен в някаква степен спрямо проблемите на близките си и обикновено иска “най-доброто” за тях, според собствените си разбирания.

Именно това е една от основните разлики между психотерапията и приятелския разговор или съвет. При психотерапията няма приятелски отношения, нито съвети. Идеята е с помощта на терапевта, човек сам до достигне до верния път, верен за него.

Виолета Азис Parentland

Принципите, които се опитваш ревностно да спазваш?

Опитвам се да бъда принципна в отношенията си с хората, да спазвам ангажиментите, които поемам. За мен е много важно доверието във взаимоотношенията, във всичките му измерения – както в личен, така и в професионален аспект.

Може ли доверието изобщо да се върне, когато веднъж е било изгубено?

Предполагам, че зависи от ситуацията и от човека, разбира се. За мен лично е възможно.

Кои са нещата, които могат да те извадят извън равновесие?

Ако едната ми страна натежи повече, направо падам! (зодия Везни съм)

Виолета Азис Parentland

Най-важните стълбове в живота ти?

Съпругът ми, семейството, за мен това е най-важното. Подкрепата, която получавам от тях е незаменима.

Работата ми е динамична. Много научавам от хората, не само за тях, но и за себе си. Тя ми дава разбиране за различието, за приемането и смисъла което е изключително ценно.

Практикувам различни спортове, но това което мога да прилагам всеки ден е ходенето пеша. В планината, в парка или просто в града. Разтоварва ме. Винаги откривам нещо ново по улиците. Харесвам смяната на сезоните, да слушам музика, да шофирам. И кино – обичам да гледам филми.

Каква майка НЕ искаш да бъдеш?

Манипулатор. Не искам да създавам чувство на вина и зависимост. Сега мисля така, но може би с годините разбираш най-точно какво не искаш да бъдеш.

Виолета Азис Parentland

В кой филм живееш напоследък?

Очаквай неочакваното.

Филмът, който те впечатли най-много през 2016?

“Младост”.

Каква беше Вили през 2016?

Много трудна година за мен. Една от тези, в които ти се случват неща, които те променят завинаги. Година на сълзи, страх, но и на радост и очакване, година на много време за размисъл. Всеки край е ново начало.

Виолета Азис Parentland

Кои според теб са досадните черти на родителството? Как по твои наблюдения се променят хората след като станат родители?

Предполагам, че всеки родител се уморява и от време на време му писва, генерално имам предвид. Имаме много и различни роли в живота и непрекъснато ни се налага да превключваме. Новият етап предполага нова роля.

Раждането на дете, наред с още няколко ключови събития, е от нещата, които внасят огромна промяна. Може би невинаги е толкова външно забележима, колкото във вътрешния свят на всеки. Промяната е неизбежна част от живота и винаги е предизвикателство. За мен е важна, развива, дава опит, може да бъде удовлетворяваща.

Съвсем скоро очаквате първото си дете. Как си представяш един уикенд за трима ви?

Където и да било. Без телефони, интернет и телевизия.

Виолета Азис Parentland

Вили в Parentland⇒

Фотография: Изабел Басмаджиян/Isabelle`s Mingle-mangle


⇒ Вижте също АВТОРИТЕ: ЯНА ПОПОВА

⇒ Вижте също АВТОРИТЕ: ДЕСИ ТАНЕВА

⇒ Вижте също АВТОРИТЕ: НЕВЕНА ГЕНЧЕВА

⇒ Вижте също АВТОРИТЕ: ЯНА КОПЧЕВА

⇒ Вижте също АВТОРИТЕ: КАТЕРИНА ГЕОРГИЕВА

⇒ Вижте също АВТОРИТЕ: ЯНА КОПЧЕВА

 

Коментари