Работохолик е лице, което се увлича прекомерно в работата си. За него не съществува нищо друго. То не спира да работи над собствените си умения, усъвършенства ги, надгражда ги. Бебето работохолик просто не спира да се движи, нито за секунда, тренира по цял ден, а и нощ.

Отдадено е на инстинкта да учи и овладява уменията на тялото, да събере цялата сетивна информация нужна на ума. Учи се и повтаря движенията – да се обръща, да сяда, да пълзи, дори нощем. Спи и сяда в просъница. Спейки пълзи и се изправя – като артист, подготвящ ново шоу, работи ден и нощ, едвам крак подвива.


След среднощните си упражнения суперзвездата е разбита, спи до късно. Суперзвездният му статут е потвърден от верния му антураж – мама.


Тя е в ролята на “момиче за всичко” – когато звездата е гладна, поднася гърда или блюдо, сменя му памперса, къпе го, предоставя спа процедури, грижи се за кожата и мускулния тонус, наблюдава последните тенденции в облеклото – стилист, така да се каже. Следи и за всякакви събития, на които суперзвездата да дефилира.

Тази суперзвезда постоянно изнася нова продукция, едно от най-успешните и чакани представления е конфигурацията от звукове “мама”. Мама припада от първия ред от вълнение и гордост, но бързо се свестява, трябва да е в готовност за следващите взимащи дъха изпълнения – ровене из шкафове, гризане на кабели, опитване съдържимото в канала на банята.


Мама е в готовност, тя има суперзвездни сили.


Бебето, като истинска рок звезда, има разрушително поведение – събаря книги от рафтове, разпилява играчките на кака си, къса така ценните брошури с промоции. Бебето суперзвезда знае, че е център на Вселената и не търпи молби и увещания да изчака. То иска “тук и сега” нуждите и желанията да бъдат напълно задоволени. Обсебено от собствения си образ, прекарва дълго време пред огледалото, оставяйки звездните си отпечатъци върху него. При среща със себеподобни то отново “звездее” – посяга и отнема със сила чуждо имущество. С недоумение гледа родителя си, изтръгнал рязко чашата с горещо кафе от ръцете му, или нервно отстраняващ го от клавиатурата.

Всеки иска да гушне тази суперзвезда, да получи “И усмивка, ако може.” – чуват се възгласи на възхита, огромната фен-тълпа протяга ръце.

Този звезден статус обаче е до време  и това е първият научен урок.

Коментари