Аз съм човек, който не си пада много по вещите. Животът ми е свързан с много пътуване и постепенно свикнах всичко, от което се нуждая, да се събира в 20 килограма. После, обаче, дойдоха двете чертички на напишканата клечка и стана ясно, че в добре подредения ни минималистичен свят ще трябва да настъпят промени.

Когато коремът започне да си личи, от всички страни започват да те заливат книги, брошури, „кратък списък на задължителните аксесоари за бебето”. Не са малко и добронамерените съвети от близки и приятели, особено такива с малки деца. Започва се с небрежно прелистване на няколко каталога и, докато се усетиш, вече си регистриран в 5 онлайн магазина и ровиш из полиците на всеки божи детски щанд в града, дори тези във „Фантастико”.


„Господи, остават ми едва шест месеца. Трябва спешно да реша наистина ли имам нужда от протектори за зърна и колко килограма крем за подсичане е необходим за първите две седмици?”


Майка съм едва от три месеца, затова нямам претенции, че мнението ми е меродавно, но все пак ето личният ми избор. Спрях се на формата с 10 точки по съвет на любимия ми Гай Кавазаки. Той казва „Обичам презентации в 10 точки. Така, ако се излагам, поне ще можете да следите още колко време ще продължа да ви занимавам с глупости”.

Може пък това да ви ориентира как да прекарате по-малко време в стрес и повече в сладък следобеден мързел с кафе и последния брой на L’Europeo. Защото, мили мои, дните ви на подобен лукс са преброени.

1. Храна. Важното е да храните детето си. Тук имате два варианта – шише или цици. Каквото и да изберете, все ще е ОК. Ако изберете шише, явно ще са ви нужни адаптирано мляко и шишета. Две или три ми се струва разумна цифра. За жалост, не мога да ви помогна особено, защото аз самата кърмя, но доколкото знам е добре да изберете биберон, който да не позволява на млякото да тече твърде бързо. Ако пък кърмите като мен, няма да са ви нужни никакви аксесоари. Най-много един-два сутиена за разкош.

 2. Трикотаж. Хубаво е детето ви да е облечено, особено през зимата. Магазините за деца преливат от   симпатични бодита и пижами и всеки, който дойде на гости, неизбежно ще донесе по нещо. Има шанс всичко да е размер 0, което означава, че бебето ви ще може да ги облече веднъж (ако въобще успеете да го напъхате в тях). Възможно е да бъдат в неизбежните синьо или розово. Някои ще ви харесат, други – не. При всички положения, бъдете мили, а след това преценете на място кое ще ви върши работа и кое не. Аз забелязах, че си имам любими 5 бодита и 5 пижами и ги въртя до пълна победа. Точно толкова от всеки размер са напълно достатъчни.


Важно е да отбележа, че удобството има приоритет пред дизайна. Така че си изберете дрешки от най-разтегливо трико и най-добре в някакъв десен на зелени еуглени, за да не личат петната около памперсите. Повярвайте ми, бебето ще бъде щастливо в каквото и да го облечете, стига да му е топло и сухо.


За завивка се спрях на спален чувал, така малкото човече не може нито да си запуши носа, нито да се измъкне и да му стане студено. Чаршафи най-много два, в същия десен със зелените еуглени. За моментите на умопомрачителен плач и приспиване ползвам две пелени за повиване. Можете да повивате бебето и с обикновена памучна пелена. Не съм добра на оригами, затова си взех пелени на Summer Infant от една девойка в olx. Много са красиви. На райета и на пчелички. Най-разумно похарчените 27 лв в кариерата ми на майка.

3. За да запазите самообладание: залъгалки! Не мога да подчертая достатъчно колко са важни. Аз имам 4. Едната дори свети в тъмното. Честно.

4. Тапи за уши и/или слушалки. Може да имате моменти, в които бебенцето ви ще плаче сърцераздирателно, защото не знае как да се изпръцка и това го ужасява. Тапите не лекуват колики, няма да изолират и плача, но намаляват интензитета му и запазват здравия ви разум. Опитайте. Помага.

5. Пелени. Дилемата е еднократни срещу многократни. Моите са многократни на Gnappies. Те са безкрайно удобни и симпатични, в дългосрочен план са по-изгодни и най-вече са в хармония с устойчивия начин на живот, който се опитвам да водя. Част от тези, които ползвам, получих от близка приятелка, а други купих отново в olx. Вариантите с подложките за тях са или многократни, които се перат, или еднократни, които се късат и пускат директно в тоалетната, или се компостират.

Зная, че повечето майки предпочитат удобството на еднократните пелени и това си е тяхно право. Бих могла само да пледирам да ползвате марки, които са по-щадящи към природата. Една такава е Naty, които са биоразградими и могат да се намерят в Amazon. Изчисленията ми показват, че заедно с доставката излизат горе-долу същите пари като пакет Pampers.

6. Нещо, в което бебето да спи. Тук вариантите са много – кошчета, кошари, люлки, приставки за спалня, дървени, сгъваеми, тръстикови, с картинки на пеперуди и слончета, черно-бели, с крака и на колела. Моето детенце си спи в леглото, но чух, че не всичките ми приятели са пожънали такъв успех. Искам да кажа, че има сериозен шанс да приютите бебето в собственото си легло и цялата инвестиция в балдахин и обиколници да отиде на вятъра. Едно легло е напълно достатъчно. Едно! А не като мен, дето ми подариха едно дървено, едно сгъваемо и плетен кош и сега се чудя къде да ги сложа. Добре, че голямото е с чекмеджета, за да има къде да прибирам всички терлици, които ми подаряват една определена група близки в напреднала възраст.

7. Нещо, в което да транспортирате бебето. Количка и седалка за кола са естествен избор, като седалката е задължителна почти навсякъде по-света. И най-семплите вършат работа, но все пак съобразете количката с начина си на живот. Моята, придобита с любезното съдействие на Надето и Боре, вече е возила три бебета. Тежи десетки килограми и гумите ѝ заемат половината багажник на комбито, но пък минава навсякъде като танк. Аз обичам разходките в пресечена местност, така че съм я избрала да става за сняг, кал, коренища, а когато съм в София… знаете, няма нужда да ви разказвам как тротоарите никакви ги няма.

8. Препарат за пране. Защото трябва с нещо да перете зелените еуглени.

9. Аспиратор за нос. Но не от онези с помпичката, които се намират във всеки тоалетен комплект за 50 лв. Всички знаем, че никаква работа не вършат. Аз имам от онези, дето единият край отива в носа на бебето, а другият в устата на майка му. Знам, че изглежда гадно, но е напълно хигиеничен уред.

10. Термометър. За всички моменти на паника, които съпровождат ранното родителство. Моят е глезотия, с която ме зарадваха скъпи хора.

Безплатно: Sound Sleeper за телефона. Прекрасна апликация с избор на бял шум според възрастта на
бебето, която му помага да заспи. У нас на почит е „сешоар”.

Какво да подарите на нови родители:
Основно почистване на апартамента преди раждането.
Масаж.
Храна, храна, храна. Особено първите седмици. Просто им занесете голяма тенджера със супа, прегърнете ги и си тръгнете.
Ваучер за пазаруване в някоя близка аптека.

Не подарявайте:
Терлици, защото живеем в 2016.

Както споменах, аз получих доста вещи от приятели с пораснали бебета. Купища дрешки, пелени, леглата, седалката за кола, количката, както и два слинга, кенгуру и ергономична раница. Имаше и допълнителни неща, които смятах за полезни и затова си направих списък с желания. Така помогнах на близките си с избора на подарък и задоволих някои свои капризи. Благодарна съм. Имам чудесна възглавница за кърмене, кофа за пелени и зелена чанта за дълги разходки.

Накратко: по-малко вещи, повече преживявания.

Коментари