Стотици милиони мобилни устройства се произвеждат и продават всяка година. Независимо дали става дума за продукти на Apple или такива, ползващи Android, факт е, че голяма част от тези милиони устройства са закупени за деца или рано или късно попадат в техни ръце.

Дали за учене, гледане на филми, четене или пък игри, мобилните устройства стават част от живота на децата, така както телевизията е била съществена част от подрастващия живот на родителите им.

Производителите на мобилни устройства са наясно с рисковете, които достъпът до интернет крие за малките деца и подрастващите. Така например, с цел да се погрижи за малките и тяхната сигурност, Apple въвежда няколко опции за родителски контрол в произвежданите от компанията устройства.

Първото нещо, което като родител бихте искали да направите, е да включите опцията Restrictions на вашето Apple устройство. За целта отидете в Settings > General > Restrictions, след което въведете четирицифрен код, който само вие ще знаете. От този момент нататък, детето ви няма да може да сваля нови приложения, ако вие не въведете този код.

Друга удобна опция за iPhone и iPad е така нареченият Guided Access, а именно – да заключите устройството на настоящата игра или приложения, без детето да може да отваря други. За тази опция отворете Settings > General > Accessibility и включете опцията Guided Access.

Имате и възможността да ограничите достъпа до един или повече сайтове в мобилното ви устройство. За целта отидете в Settings > Users > General > Restrictions и включете бутона Allowed Content. Ще се появи списък с опции, от който може да изберете – All Websites, Limit Adult Content, Specific Websites Only.

Безопасни технологии - Parentland

По подобен начин, Android таблетите също предлагат вградени опции за контрол. Като начало, отидете в Settings > Users > Add User or Profile и създайте Restricted Profile. В този ограничен профил, по дефолт всички приложения и браузъри са ограничени. Разгледайте списъка и изберете да включите само приложенията, до които искате детето ви да има достъп.

Възможностите за родителски контрол при Android има и в самия Google Play Store. За целта отворете приложението Play Store на мобилното устройство, което ползвате. В горния ляв ъгъл от менюто изберете Settings > Parental controls и включете опцията. Създайте пин код, който децата ви не знаят, след което изберете съдържанието, което искате да филтрирате. Така въведените ограничения важат само за устройството, през които сте ги избрали. Ако имате и второ устройство, ползващо Android, ще трябва да повторите същото през него.

Безопасни технологии - Parentland

Веднъж осигурили сигурността на своето мобилно устройство, можете спокойно да оставите детето си да играе на полезни и забавни образователни приложения. Не забравяйте, че също като с всички останали забавления и активности, в които се въвлича вашето дете, вашето участие е най-същественият фактор за безопасността, сигурността и здравословното израстване на вашето дете.

Тази статия е в партньорство с TAT Creative, създателите на уникалното по рода си за българския пазар образователно приложение за мобилни устройства „Кой светна луната?“. Уверете се сами във фантастичните качества на „Кой светна луната?” като го свалите от Apple Store и Google Play.

Коментари