Невена Генчева

от Невена Генчева

Девет месеца износване, раждане, а после и отглеждане на две човешки същества, решили че наистина нямат търпение да се чакат едно друго, за да им бъдете родители. След три години и половина, все още съм жива. Не знам доколко съм себе си, но още съм жива.

Това не ме прави никакъв експерт, но все пак си позволих да запиша няколко предложения, относно облекчаването на живота покрай и без това обърканото съжителство с два потомствени елемента.

Преди раждането

Нека не се лъжем, бременността с близнаци е тежка. Дори да няма проблеми и всичко да протича гладко, напрежението, че нещо може да се случи, е огромно и тежи на психиката. За баланс, коремът тежи на физиката. Много. И все пак се опитайте да се възползвате от тези месеца, защото те са последното ви островче на спокойствие.

Съвет на ухо: възползвайте се от половинките си за всякакви домашно-битови задължения, сега ви е паднало. Прочетете всичката литература за отглеждане на деца, но имайте предвид, че после ще я забравите. Слушайте хубава музика и говорете на децата и всячески се старайте да релаксирате и да трупате сили. Моментът е подходящ и да започнете да обработвате близките, че ще трябва да ви помагат в отглеждането. Да, да, знам, не са длъжни и прочее, но ще ви е нужна цялата помощ, която успеете да получите.

Свикване с бебетата

Спокойно, и аз не можех да ги разпознавам през първите няколко дни. Даже май беше цяла седмица. А на една снимка разбрах кого съм снимала чак няколко месеца по-късно. Дори да не са еднояйчни, можете да им вържете конче в различен цвят на ръчичката или да ги обличате в различни цветове, за да се ориентирате и вие, а и близките ви в тези първи мили моменти.


Клише е, но никой не се е родил научен да бъде майка. Важното е да ги храните и почиствате, а другото ще се подреди лека-полека.


Може да прозвучи скандално, но моят съвет е да забравите за отглеждането тип „на поискване“. Да, чудесно е, модерно е, препоръчвано е от специалистите… за един брой бебе. Само си представете, че кърмите на поискване две деца… денонощно, през 15 минути, после сменяте памперси ту на едното, ту на другото, после ги приспивате – все по различно време. След неизвестен, но кратък период, пак някой плаче и не знаете защо – още не разпознавате видовете плач, къщата е в хаос, нямате време да се изкъпете, не спите, изнервени сте… В началото бях толкова объркана, особено в болницата, че изобщо не знаех какво правя, не помнех кое дете съм кърмила, на кое съм сменила памперса…

→ Вижте също: О, близнаци ли са? Неудобните въпроси

А може да е по-лесно. Взимате едно тефтерче и си записвате кое дете кога е яло, колко е спало, кога сте сменили памперса, колко тежи. Въведете си режим, най-добре на 2.5 или 3 часа, ако децата са износени и здрави. Да, наложи ми се да ги събудя, за да ги нахраня няколко пъти и не, не е приятно и е трудно да събудиш такива мънички същества, но за два дни всичко се регулира. Започнах да следвам този график, организирах си деня, организирах си съня, запазих си разсъдъка (може би). Кърмата също започна да се появява по график, а децата знаеха какво да очакват и това ги направи по-спокойни.

КЪРМЕНЕТО: Нямам опит с адаптираното мляко, но всички ме питаха дали имам достатъчно кърма. Имах, да. Можех да снабдявам и малка мандра. Кърмих успешно в продължение на 9 месеца. Отдавам го най-вече на помпата за кърма и на свекърва си, благодарение на която изяждах невиждани количества сготвени продукти. Празните чинии тя поемаше само с повдигната от учудване вежда и отново се залавяше да готви. И докато добрите свекърви не се намират по магазините, то помпата за кърма е може би най-добрата ми инвестиция. Електрическа, мощна, безшумна, с два накрайника за едновременно изпомпване на гърдите. Пести време, спасява от мастит и изобщо е върхът, хвала на технологичния прогрес. Кърмата замразявах в специални пликчета и контейнери и после я използвах при захранването на децата за направата на пюрета.

Съвет на ухо: опитайте се да кърмите двете деца едновременно, за да пестите време. Аз не успях, но щеше да ме улесни.

→ Вижте също: БАЩИ И КРЪМЕНЕ – АМИ СЕГА?

ПЕЛЕНИТЕ: Пелените, които ще използвате при порастването на децата, са безброй. Ако ги натрупате в един басейн, ще можете да се удавите в тях. Родителите обичат еднократните пелени, но се оказа, че те не обичат кожата на моите бебета. Въпреки навременната и дори преждевременна смяна и поддържането на безупречна хигиена, дупетата бяха все възпалени. Стигнахме дори до лекарска помощ, пробвахме всички налични козметични продукти и пак нямаше резултат. Спасиха ни многократните пелени. Препоръчвам с две ръце. Не само са щадящи към кожата на децата, но са екологични, а в дългосрочен план ще ви спестят огромна сума пари.

АКСЕСОАРИТЕ: Знаете, няма как да се сдобиете с бебе, без да го обзаведете със съответните аксесоари, например шишета и биберони. Купете си повече бройки. Особено ако ще ползвате биберон, честно, трябват ви по два за всяка стая. Бънджи, проходилка, ако можете – купете, защото периодът около прохождането е най-труден и кръстът ви ще скърца като на баба.

→ Вижте също: ЕКШЪНФИТНЕС – ИНОВАТИВНА ПРОГРАМА ЗА МАЙКИ НА БЛИЗНАЦИ

Спокойно, не се шашкайте от падането на косата, от скърцането на ставите, от сухата кожа, от мазната кожа, от пъпките, от стриите, от увисналия корем, от прегърбването, от болките в зърната, от заспиването, докато кърмите (все пак внимавайте да не изпускате бебетата), от разширения ханш, от килограмите. Всичко ще се оправи! Спете, когато можете, без значение дали е през деня или през нощта. Слушайте музика. При първа възможност идете на кино, вижте се с приятелка или отделете някакво време за себе си, за да се почувствате човешко същество.


Бъдете егоисти и не се срамувайте. Предупредете близките си да очакват всякакви странности в поведението ви и щедро обвинявайте хормоните. Така никой няма да има основание да ви се сърди, а и вие няма да се чувствате виновни.


Ах, вината, моят спътник през… ами през цялото време досега. Предполагам просто ще трябва да се примирите и да я поканите на чашка горещ шоколад в себе си. И без това непрекъснато ще ви опява.

Разбира се, има майки-героини, които сами отглеждат своите близнаци, тризнаци  и пр., но моят съвет е да подготвите таткото, така че да може да се включва в обгрижването на децата. Ако не иска да сменя памперси, може да се включва в къпането, в храненето, в разхождането. Измъква се само от кърменето. Така се гради разбиране за труда, който полага майката и се засилва връзката между баща и деца.

Най-добрият съвет e за накрая: вслушвайте се в бебетата си, следвайте техния ритъм и си спестявайте всичко ненужно. Съхранете себе си – ще им трябвате цял живот.


⇒ Вижте още статии от НЕВЕНА ГЕНЧЕВА

⇒ Вижте още статии по тема БЛИЗНАЦИ

⇒ Вижте още статии по тема ДЕЦА 0-3 г.

Коментари