Надя Стоева

от Надя Стоева

Надя е майка на Зои (8) и Лео (5 г.)

Получихме книжката в началото на извънредното положение, мисля си, че и приключението на героите от Отряд „ПиПеР“ си е извънредно,  изправени са пред предизвикателството всички растения да избягат на друга планета, защото хората са спрели да им обръщат внимание. Ще могат ли децата да ни спасят? Ще разберем накрая.

DSC04606 copy

В началото на книжката има идеи как да се засадят и отгледат зеленчуци, теменужки и  ягоди, от която научихме с изненада, че имало ядливи цветя. Тази история е с кауза, тя е за деца и родители и  има поне няколко важни теми, които могат да бъдат повод за  разговор – за растенията, полезната храна, замърсяваето, приемането на различните, екипната работа и други.

Сега, когато не знаем до кога ще сме изолирани, да се отгледат няколко корена домати, подправки или репички би било една жизнеутвръждаваща цел.  Много хора, включително и ние, всяка година  отглеждаме подправки, ягоди, чери домати, цветя  на терасата и знаем колко отблагодаряващо и хубаво е, дори да са само няколко сандъчета и саксии.

DSC04608 copy

Както винаги, първото и най-важно в една книжка за деца е да се започне  с преглед на  илюстрациите. Това си е тест дали въобще си заслужава да се чете. Децата много ги харесаха, спонтанно си създадоха и техни истории и предположения за това какво се случва вътре. На последната ни разходка в гората прочетохме началните глави. 

Най-дълго обсъждаха страшно изглеждащите герои с невероятно големи зъби, на които се подпират сякаш са бастуни – блокусъмите.  Едно от  имена на героите говори много –  вещицата Нехая, която май всеки от нас е срещал.  

Любим откъс:

-Как мислиш дали тя ще се върне? – попита Марта.

-Нехая ли? Не. – отвърна Чинарът. – Когато злото бъде победено, то остава под земята. Докато сме задружни и има деца като вас, които вършат добри неща и на които им пука за другите, злото никога няма да се върне!

-Не зная дали сме добри – каза Бобо. – Просто направихме каквото трябва.

-Понякога да си добър, означава точно това, друг път – точно обратното. Важното е да слушаш сърцето си! – каза Чинарът.

DSC04616a copy

Виолета Азис

от Виолета Азис

Виолета, майка на Али (3 г.)

Аз съм човек, за когото отглеждането на растения винаги е било огромно предизвикателство, обикновено увенчано с неуспех. С годините тотално се отказах да пробвам. 
Дъщеря ми е на три години и тепърва открива света. Като на всеки човек, някои неща ѝ харесват, други недотам. Всички деца обичат изненади, а още повече, когато ситуацията ги лимитира и седмици наред забавленията са предимно от стая в стая. Още в самото начало, тя грабна книжката и пожела да ѝ чета.  Стори ми се, че разказите са за малко по-големи деца, но след първата вечер с изумление открих, че тя чака с нетърпение следващата история за Бобо.  
Заедно купихме няколко саксийки и засадихме семенцата, а Алина полива надлежно всеки ден малката си градина. Пролетта дойде и с вълнение очакваме първите знаци на живот в саксиите. Ако ли пък не, историите за Бобо са достатъчно забавни.
IMG_7546-tile copy
*Книгите ни бяха предоставени от Plantaboo.

Коментари