Яна Балабанова

от Яна Балабанова

Сексът е най-естественото нещо на света – най-малкото защото нито вие щяхте да четете този текст, ако моите родители не бяха правили секс, нито аз щях да го пиша.

Ще ми се и баща ми да мислеше така.

 Мисля, че бях на четири, а сестра ми на седем, когато той ни наби заради това, че го попитахме защо не ни е казвал никога за думата “уй”. Беше септември, малко преди началото на учебната година, а ние си бяхме дошли от летуване с братовчеди и други деца от селото на баба ми в пернишкия край.

Историята на моето сексуално ограмотяване няма щастлив край, понеже в средата на осемдесетте за секс в моето семейство – а и в семействата на много мои приятели – не се говореше.


С годините къде с ужас, къде с погнуса, къде със страх и много рядко с радост откривах що е то сексът, какво е сексуалност и други сродни теми. Затова ако можех да се върна назад, бих казала на баща ми – : . Имаш няколко причини да го направиш.
Така че това е по-скоро писмо до баща ми и майка ми, малко закъсняло, но по-добре така, отколкото никога.
1. Децата се информират от добронамерен източник
 
Никога не е прекалено рано да говорите с децата за секс. Особено ако ходят на детска градина – темите за това какво правят татко и мама, когато вратата на спалнята е заключена (а тя понякога се оказва отключена) са интересни на повечето деца.

Темата за секса живее в ореол на табу, а за естественото детско любопитство няма по-голяма гордост от това да разчопли забранени теми, затова децата слушат, попиват и се интересуват – и ако този интерес не бъде добре приет от родителите, отиват другаде да търсят информация.


Затова говорете с децата си за секс. Намерете подходящо време, думи, картинки, асоциации. Следете реакцията им – ако видите, че не нацелвате подхода, най-добре обявете пауза в разговора и се върнете към него по-късно.
Също така ми се струва важно и двамата родители да присъстват на разговорите, дори само единият да говори. Мисля, че е важно децата да разбират, че сексът е един от начините на родителите да си бъдат близки.
2. Сближава ви с децата и вдига реномето ви
Трудните разговори, стига да протичат без излишно напрежение, обикновено сближават. Освен това децата ще се почувстват приобщени към света на възрастните и ще знаят, че могат да разчитат на вас, когато им се наложи да навигират в света на секса.

Също така подобен разговор е знак за тях, че могат да се обърнат към вас и в други случаи, когато се сблъскат с трудна тема или тема табу – болест, смърт, загуба, пари, социална несправедливост.


 
Освен това от една определена възраст натам, след като децата започнат да се социализират в детската градина или в училище, вашият авторитет като източник на информация бавно (или бързо), но сигурно се срива. Ако преди това да се случи децата вече знаят, че имат вашата подкрепа и вашия опит без значение за какво ще се обърнат към вас, вероятността да запазите отношенията на доверие е много по-голяма.
 
3. Преосмисляте секса
Сега, подобен разговор не е непременно цветя и рози и децата вероятно в един или друг момент ще питат дали сте правили секс с други хора преди татко/мама, те кога могат да правят секс, целувката секс ли е, а аз защо нямам пишка и така нататък.
Хубаво е да сме подготвени за подобни въпроси предварително, за да не наплашим децата с реакцията си. И както се готви човек да говори за това, открива, че самият той не знае много неща за секса, други е забутал в килера, в търсене в гугъл открива, че пенисът и клиторът имат повече сходства, отколкото различия, припомня си себе си и се преоткрива.
Освен това въпросите и реакциите на децата понякога ни показват секса такъв, какъвто не сме и предполагали, че може да бъде.
 
4. Дава увереност и предотвратява травми
Едно очевидно предимство на разговорите за секс с родителите е в това, че децата приемат тази област от човешкия живот като нещо нормално и така вероятността да предотвратите различни предразсъдъци, травми и неизговаряния е много голяма.
Освен това често отношенията на децата с родителите се превръщат в сърцевината, около която те изграждат отношенията си със света.
Ако искате децата ви да подхождат отговорно и с чувство за хумор към сексуалните си партньори, да могат да говорят за контрацепция, полово предавани болести и семейно планиране с тях, да се предпазват и най-вече да не се страхуват от секса, а да имат здраво и спокойно отношение към него – научете се да говорите с децата си по тази тема.
Вижте още по тема СЕКС=>

Коментари