Четиригодишните са приключили с фазата “Защо?” и вече знаят много. Пардон, те знаят всичко. Никакви доводи не са способни да ги убедят в обратното. Откажете се от аргументирани обяснения преди да са ви скъсали нервите.

Четиригодишните искат да взимат радикални самостоятелни решения. “От утре можеш ли да ме отпишеш от детска? Нещо ми омръзна.”, “Искам да ми смените името. Мартина вече не ми харесва. Може да се казвам Ана. А най-добре Хана Монтана!”, “Може ли да отидем да живеем в Африка? Там ходят боси и е по-удобно.”, “Искаш ли вече аз да съм ти майка и да ти казвам какво да правиш?”.

В разговор с четиригодишни най-полезната реплика е “Да, добре.” При използване на “няма”, “не може”, “в никакъв случай” следват … драми.

Четиригодишните (момичета) признават нещо за красиво, само ако е блестящо. Независимо дали става дума за рокля, обувки, острилка за моливи или корица на книга – колкото по-блестящо, толкова по-добре. Всичко друго е компромис, и то голям.

Ако предоставите избор за облекло на четиригодишно (момиче), отговорът ще е: рокля, рокля или … може някоя рокля. Желателно с презрамки, сатен, пайети, цветя, непременно дълга и евентуално розова.


Четиригодишните често сменят своето амплоа – от принцеса и фея, през нинджа, тигър и войник, до Спондж Боб, джудже и малко коте. Бъдете подготвени за изненади.


Четиригодишните вече могат да ви придружават на всякакъв тип мероприятия. Освен че леко ще ви изнервят, има опасност да заспят по средата и със сигурност ще са гладни там, където няма храна. Иначе са достойна компания и се вълнуват искрено.

Четиригодишните попиват всичко, което чуват вкъщи. Използват вашите “Това е и точка по въпроса.”, “Не желая да обсъждам повече.”, “Престани, дразниш ме!”, “Хайде ако обичаш…”, “Не ме закачайте известно време.”, “Абе, я моля ти се…”. Опитвате се да внимавате какво говорите, но невинаги ви се получава.

Четиригодишните говорят правилно, с малки изключения. Когато допуснат грешка, започват да се смеят смутено и да се удрят по челото “Ох, как обърках!”. В един момент започват да поправят вас. Което вече е малко досадно.

Четиригодишните имат ясна представа как искат да изглеждат. Ако се опитате да им пробутате някакъв стайлинг или аксесоар, трябва да преговаряте, да обяснявате защо и в краен случай да обещавате награди. Крайните случаи са чести. Например, когато четиригодишните искат да отидат на детска градина с фламенко рокля и корона, или на гости по пижама, или на 10 градуса по презрамки. Най-често сте доволни, че изобщо са облечени с … нещо.

Четиригодишните момичета носят чанта. Винаги. Различни размери, видове и модели – на гърба, през рамо, в ръка, на врата. В нея обикновено съхраняват най-необходимите неща – пари, червило, тик-так, 1-2 телефона, карта за фитнес (!), рисунка от детската градина, полухербаризирани жълтурчета, носни кърпички, малки пластмасови фигурки. Чантата е изключително важна за цялостното поведение, без нея възникват проблеми.


Четиригодишните заговарят непознати, сядат на масата им, правят им смешки и …споделят доста лични неща от семейния ви живот. От най-безобидните, до такива, които по принцип не би трябвало да бъдат споделяни. После да не се чудите на изумените погледи.


Настроенията на четиригодишните се колебаят между “Няма пък да правя каквото искаш, да знаеш!” до “На вашите услуги, мадам.”. За вас остава само да се нагаждате.

Четиригодишните все по-често показват, че не ви принадлежат. Ако сте мислели обратното – голяма грешка.

Колкото и да ви нервират вашите четиригодишни, бързо им прощавате и лесно ви минава. Защото знаете, че 4 ще трае кратко и нямате никакво време за губене.

Коментари