Виолета Азис

от Виолета Азис

Бягам и не мога да си движа краката, падам отвисоко, летя, неподготвен съм за изпит, падат ми зъбите…

Почти всички са имали поне един, ако не и няколко от тези сънища.

Помните ли сънищата си? Вярвате ли им? Склонни ли сте да ги тълкувате?

Сънищата не могат да бъдат и не са буквални, те са символен израз на нашите желания и мисли. Има съществени разлики между неврологичното и психоаналитичното разбиране за съня. Невролозите се интересуват повече от структурите, отговорни за “произвеждането” на съня, организацията  и възникването му.

Докато психоанализата е концентрирана около значението на сънищата и позиционирането им в контекста на човешките взаимоотношения в историята на сънуващия; те се възприемат като път към несъзнаваното, анализиране на вътрешни желания и потиснати емоции. Тълкуването на сънищата не може да бъде универсално. Ако опитате да мислите за елементите в съня, на какво ви наподобяват, с какво ги свързвате, да търсите паралели и асоциации с будния ви живот, бихте могли да намерите и обяснения

Някои интересни факти:

 • Всички хора сънуват
 • Най-ярките сънища се случват по време на фаза на съня, наречена REM или от английски rapid eye movement – бързо движение на очите.
 • Не си спомняме сънищата, но всеки човек сънува между 3 до 6 пъти на нощ.
 • Известно е, че всеки сън продължава между 5-20 минути.
 • Около 95 % от сънищата се забравят, когато човек се събуди.
 • Сънуването спомага за развиване на дългосрочната памет.
 • Повечето сънища имат цвят.
 • Незрящите също сънуват.

Какво представляват сънищата?

Сънищата са преживявания в не будно състояние, които се характеризират със сензорни, когнитивни и емоционални усещания. Сънуващият има намален контрол над съдържанието, визаулните картини и активацията на паметта.

Съществуват пет фази на съня:

– фаза 1 – лек сън, бавно движение на очите, намалена мускулна активност.

– фаза 2 – движението на очите престава и мозъкът започва да работи на бавни обороти, със спорадични изблици от бързи вълни.

– фаза 4 – мозъкът произвежда почти изцял делта вълни. Трудно е някой да бъде събуден по време на 3та и 4 та фаза, които се наричат дълбок сън. Няма движение на очите, нито мускулна активност. Ако събудим някого по време на тези фази, често се чувства объркан и дезориентиран за няколко минути.

– фаза 5 – тази фаза е известна като REM фаза. Дишането зачестява, става неравномерно, плитко, очите се движат в различни посоки, мускулите на крайниците се обездвижват временно. Когато хората са събуждани по време на REM, често описват странни и нелогични истории. Това са сънищата.

Какво означава да сънувам един и същ сън отново и отново?

Повтарящите се сънища, които могат да продължат с години, са като всеки друг сън. Възможно е повтарящият се сън символично да отразява силно афективно преживяване, което психиката опитва да преработи и разреши чрез съня. Обикновено става дума за негативни преживявания, но невинаги.

Защо не си спомням сънищата?

Сънят се влияе силно от преживяванията ни.жНякои хора лесно си припомнят сънищата, докато други помнят понякога или изобщо не. Почти всичко, което се случва по време на сън – усещанията, мислите, както и кратките пробуждания през нощта, се забравят на сутринта. По някаква причина сънят почти никога не може да бъде запомнен изцяло, освен ако не се запише своевременно. Може да си го припомним в следващ момент, което доказва, че не е съвсем изчезнал от паметта, но е трудно да се възстанови.

Какво е кошмар? Нормално ли е да имам кошмари?

 Кошмарите са тревожни сънища, които карат сънуващият да усеща, страх и безпокойство.

Те са много често срещани при децата и по-рядко при възрастните. Причина за тях могат да бъдат стрес, травматични преживявания, емоционални затруднения, наркотици, лекарства, алкохол или някакво заболяване.

Кошмари се появяват от време на време при много деца, но са най-често тези на възраст 3-6 години, защото тогава се развиват нормалните страхове и въображението на детето е много активно. Могат да са причина за плач и дори викове от уплаха през нощта. Когато децата се събудят са силно афектирани и се нуждаят от успокоение. Често не знаят къде са и им трябва време, за да се ориентират. Ужасните сънища изглеждат като копие на действителността а страхът може да продължи и след събуждане, понякога дори с години.

Какво да направим, когато детето сънува кошмари?

Кошмарите биха могли да бъдат толкова интензивни и натоварващи, че детето да изпитва голям страх от заспиване, да мисли, че духовете и чудовищата ще се върнат отново или са скрити някъде из жилището и го дебнат.

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да намалите вероятността дететода сънува кошмари:

 • Режим на лягане и спане вероятно би намалил броя и интензитета на кошмарите. Много е важно малките деца да си набавят достатъчно сън.
 • Добре е преди лягане да не се гледат страшни филми, телевизионни предавания или други стимули, които могатда раздразнят детето ви.
 • Ако се събуди през нощта, поговорете какво е сънувало то, нека ви разкаже. Опитайте се да разберете дали има нещо, което го тревожи в реалността, защото това може да бъде пряко свързано с кошмара.
 • Отнасяйте се сериозно към страховете на децата, защото колкото и абсурдни да изглеждат, те имат огромна емоционална тежест за тях.
 • Може да проверите “страшните места” из жилището заедно, за да се уверидетето, че няма заплахи
 • Ако се събуди, прегърнете го и му говорете мило, постойте за кратко време с него,докато се успокои. Нека детето да заспи в своето собствено легло. Избягвайте прекомерно внимание или ненужно акцентиране върхукошмара. За да осигурите допълнителен комфорт, може да му дадете любимата играчка. Ако детето ви желае светлината да остане включена, може да оставите някоя малка приглушена лампичка или вратата на спалнята отворена.
 • Приказките за лека нощ, както и разговорите за преживяванията през деня, намаляват напрежението и помагат на децата да се успокоят преди сън.

Всеки има своите методи – някои родители измислят игри, които превръщат кошмара в нещо безобидно. Например правят снимки на кошмарите, заедно с децата и след това ги накъсват и хвърлят. Други ползват играчки или амулети против кошмари. Каквото и творческо решение да има ефект за вас и вашето дете, със сигурност може да се опита.

Не се мъчете да интерпретирате детските сънища, сякаш са на възрастен човек, защото това няма да е ефективно за детето и може допълнително да го напрегне, както и вас.

 Кога трябва да се обмисли консултация с професионалист?

– Ако кошмарите на вашето дете се влошават или се увеличава честотата, въпреки опитите за успокояване

– Ако кошмарите влияят и пречат на ежедневието.

– Ако кошмарите са много обезпокоителни и се допълват от промени в поведението и емоциите през деня


Вижте още статии от ВИОЛЕТА АЗИС=> 

Коментари