Кристина Нигохосян

от Кристина Нигохосян

Пързалка, палатка, басейн с топчета и дори пиратски кораб – стаите на някои деца въобще не приличат на стаи.

Много светлина, меки материи, пъстри цветове и възможността просто да затвориш вратата, и да забравиш, че вътре е пълен хаос – така си представям идеалната детска стая. Обичам всичко вкъщи да е чисто и подредено, което, естествено, е невъзможно с две малки деца. Затова и ми се струва, че най-хубавото нещо за тях (а и за мен) е да разполагат със собствено пространство, където да правят каквото искат – да мажат пластилини или водни бои, да скачат по мебелите, да се гонят без притеснение, че ще бутнат нещо и въобще да изразходват безкрайната си енергия както на тях им харесва.


Някои родители са успели да осигурят много повече от това.


Стаите в тази галерия са нещо повече от място, където децата спят, прибират си играчките и пишат домашни. Те са паралелен детски свят, където няма място за практично ежедневние и, още по-малко, за скука. Голяма част от тях са създадени специално за конкретно хлапе и съобразени с неговото най-любимо занимание. Други пък са толкова невероятни, че без съмнение не един възрастен ще се позабавлява вътре, когато никой не го наблюдава.

Пързалка в хола (снимки 1, 2)

Басирам се, че ако имате такава в хола, няма да се ползва само от децата. На пързалка у дома попадам често в азиатски домове. Тази по-горе обаче е в Rainbow House в Лондон, а жизнерадостният жълт цвят и меките модули, които се разместват и превръщат в място за търкаляне и лудеене, очевидно са любими на цялото семейство.

Басейн с топчета (снимки 3, 4)

Домът на семейство с три деца в Токио, създаден от Level Architecs, също има пързалка. Тя не е просто за забавление, а заменя стълбата между двата етажа. Родители са направили още едно местенце, което да ощастливява дребосъците – стая, пълна с разноцветни топчета, която отгоре на всичко е с прозрачен под.

В гората на феите (Снимка 5)

Стаята на малка дама е истинска приказка! Между клоните на дърво в реален размер проблясват лампички, които напомнят светулки. Керамични гъбки и камъни осигуряват скривалище за феите, а бледорозов балдахин пази спящото дете от слънчевите лъчи. Най-невероятната част в тази стая е кръглото легло, което напомня гигантско цвете.

Пиратският кораб (Снимки 6 и 7)

Създаването на тази стая е отнела доста време, защото всичко е правено по поръчка. Пък и не е лесно да вкараш кораб в стаята и да го закачиш на тавана. Той обаче си има всичко – мостик, рул, наблюдателница, а стените и тавана са боядисани в тъмносиньо с рисунки на риби. Все пак сме в открито море.

Лего къщата (Снимки 8, 9, 10)

Може би се досещате, че подобен апартамент би трябвало да е някъде в Азия. По-конкретно в Тайван, където HAO design studio използвали специалния кът за редене на Lego като вдъхновение за целия дом. Навсякъде в него гигантски разноцветни блокове като тези от известния конструктор служат за нощни шкафчета, места за сядане, скринове. Две големи лего човечета придържат стойката на телевизора, а на стената виси автопортрет на Ван Гог, подреден от истински лего парченца.

Скривалището на момчетата (Снимки 11, 12)

Децата вече са в тинейджърска възраст, което значи, че нещото, което най-много искат, е да им се пречкате възможно най-малко. Затова едно американско семейство им е осигурило салон за момчешки занимания – билярдна маса, дартс, телевизор и даже няколко единични хамака.

Статията е изготвена в сътрудничество с онлайн списание Антре

Коментари