Невена Генчева

от Невена Генчева

Тя е Деница и е на малко над 4.

Тя е умна, съобразителна и целеустремена. Тя е мила, грижовна и любяща, но само когато иска.

Нейното хоби е да крещи. Разбира се, не пред непознати. Пред тях тя е плаха, срамежлива и мълчалива, до такава степен, че никой не вярва на родителите, че милото, красиво ангелче, всъщност е див звяр.


Деница крещи още от раждането си. Докато суче, използва гърдите ми за храна, а след това ме отблъсква, крещейки.


Докато расте, Деница крещи за различни обикновени неща: за храна; за смяна на памперс; за това, че е изморена и ѝ се спи, но също така и за някои необикновени – че времето не може да се връща назад; че дъждът вали надолу; че една ситуация не може да се повтори безброй пъти, докато се получи както на нея ѝ се иска; че има близначка, а не е единствено дете; че се казва Деница, а не Елена и пр.

Да отгледаш Деница

Снимка: Невена Генчева/Мъхчета

На годинка Деница крещи, докато не ѝ потича кръв от носа и не желае да бъде успокоена по никакъв начин. На 4 години крещи за всичко, което не се случва така, както тя иска, но вече по-обиграно. Гласът ѝ е с диапазон от детски мецосопран до фалцет и е способна да вдигне 120 децибела за под 6 секунди. Може да се каже, че има забележителен глас, защото чрез него успява да ти внуши, че си ужасен родител, който никак, ама никак не се справя, направо не струваш! Успява да внуши на мъжа ти и на майка ти, че трябва да се намесят – всеки със своите методи. Успява да внуши на съседите, че трябва да викнат социалните и полицията или Защита на животните (за всеки случай), защото това дете или животно, може би, със сигурност го бият, дерат живо и топят в гореща вода.  Добре, че явно съседите са колебливи или може би се страхуват от нас.


Деница си има репертоар.


Например, има сутрешно крещене – за дрехите, защото не иска тези дрехи, защото иска лятна рокля през зимата, защото всички блузи са ѝ омръзнали и няма изпран розов клин; за детската градина – защото иска да е болна и да си стои удома, защото там ѝ е скучно, защото не се е наспала; за зъбите – защото иска да си сложи сама паста на четката, а аз съм я изпреварила; защото не иска тази четка, а онази със заека; защото знае, че след това е на градина; за закуската – защото иска да хапне вкъщи, а не в детската; защото иска гофрети, а не сандвич; защото иска чай, когато закъсняваме… След детска – защото на детската не е крещяла и трябва да си навакса; защото иска да гледа детско, а не новини; защото „това аз няма пък да го ям!“; защото не иска да си ляга. Крещи ежедневно и напоително.


Ще си кажете, да, нормално е, много деца правят сцени или пък: „Така е, като ѝ угаждате“… Наслушах се вече.


Може би, ако нямаше близначка, с която да сравнявам, щях да повярвам. Или, ако не бях доста строг родител. Ако имах деца на различна възраст, щях да си кажа: „Ето, по-малката я гледам различно от първата“ или „С първото дете още нямах никакъв опит и затова така стана“. Възрастта била такава.

Да отгледаш Деница

Снимки: Невена Генчева/Мъхчета

Добре, оправдавахме я с колики, с растеж на зъби, с „трудните две“, после с „ужасните три“, които бяха като „трудните две“, но на стероиди. Вече сме на „непоносимите 4“ и все в градация. Освен това нейните сцени не са като на другите – тръшва се, поревава си, пък ако не ѝ обърнеш внимание, престава. Деница крещи виртуозно, упорито и с часове. Тя отказва да се успокои с прегръдка, не реагира на заплахи, увещания, обещания, подкупи и други стандартни методи. Тя е звукова лавина, която минава през теб, докато не постигне целта си, оставяйки те енергийно изтощена и емоционално отчаяна.


С Деница няма „справяне“, има единствено съобразяване. Тя е безпощаден учител.


Учи на предвидливост – да предполагаш кои ситуации биха я предизвикали и да ги избягваш. Да планираш така, че да не допускаш да е гладна, изморена или отегчена. За четири години окото ми вече почти бляска като на Алена. Учи на изобретателност – да намираш нови начини, с които да се опитваш да я възпитаваш. Не да реагираш, а да прогнозираш. Учи на търпение – да слушаш крясъците ѝ без да действаш първосигнално, да се сдържаш и да показваш добър модел за подражание. Учи на себеопознаване – показва ти най-тъмните кътчета на характера ти и върху какво имаш да работиш. Учи на безусловна обич – да я обичаш такава каквато е – проклета, влудяваща, изкарваща от равновесие, но и умна, неотстъпчива, целеустремена и сигурна в себе си.

Да отгледаш Деница

Снимка: Невена Генчева/Мъхчета

Да отглеждаш Деница е едно наистина екстремно родителско изживяване, но, предупреждавам, като всички екстремни преживявания, води до пристрастяване! Ако си имате собствена Деница, вероятно знаете, че белите косми са на късмет и сте се научили активно да търсите малките удоволствия в живота. Ако пък си нямате – заповядайте, мога да ви услужа. Но само за мъничко.


Вижте още от НЕВЕНА ГЕНЧЕВА=>

Вижте още от категория ДЕЦА 4-10 г.=>

Вижте още по тема БЛИЗНАЦИ=>

Коментари