Малко преди сезона на риболова, морските ваканции и дългите вечери на открито край разнообразни, популярни и недотам известни водоеми, попитахме няколко от нашите автори за борбата им с комарите, кърлежите и всички останали твари, които полазват, хапят или се впиват в едва показалите се на слънце поразголени курортистки тела. 

Мария – майка на две момичета; Гери – майка на две момчета и момиче; Невена – майка на две момичета; Ирина – майка на две момичета; Надя – майка на момиче и момче; Яна – майка на момиче; Изабел – майка на две момчета и момиче

Ето какво споделиха те за смешните, страшните случки, защитните средства и … на какво насекомо оприличават себе си:

 

Любимото ти място и занимание на открито през лятото?

Мария: На село. На бряг. Под открито небе.

Гери: Приспособявам се навсякъде и всяко място го превръщам в любимо.

Невена: Всяко място сред природата и до водоизточник.  Любимо занимание – четене на книга в сенчест хамак, топлене на ръце над огън, федербал. На децата и на мъжа ми – определено игра в басейн.

Ирина:  На море, с плетка на шезлонг и под чадър (аз), с бира и шах (съпруга + съседа), без гащи във водата (момичетата)

Надя: На село, море, планина, разходки из страната.

Яна: Морето. Игрите в пясъка и разходка край кея.

Изабел:  Край морето, високо в планината, където и да е с колелета и федербал.

Бочко репеленти Parentland

Страх ли те е от насекоми?

Мария: Не. За съжаление страховете ми са доста по-неясни и абстрактни.

Гери: Много от страховете ми  в последно време се трансформираха в едно спокойно допускане на други видове  в пространството около мен. Стига да не жилят, хапят и досаждат по друг начин. Най-безпощадна съм към комарите. Не може само да смучеш и да не участваш в полезен обмен с мен. Просто не допускам това.

Невена: Много се страхувам от насекоми, защото съм от онези „щастливци“ със сладката кръвчица. Най-много ме е страх от кърлежи.

Ирина: Почти не.

Надя: Не се страхувам, но ухапванията от комари много, ама много ме сърбят и си причинявам белези от чесане.

Яна: Не. Забавно ми е винаги, когато ме кацне комар, поразходи се и излети. Никога не ме хапят, явно не са им по вкуса.

Изабел:  От хлебарки, но всъщност не е страх, а настръхване, погнуса…

 

Най-забавната  случка с насекоми?

Мария: Малката ми дъщеря преди две лета. 40 градуса температура при 35 градуса навън + танци боса на цимента, след като свалихме температурата + две поредни ухапвания от пчела по крачето. Всичко това в продължение на час.

Гери:  Въшлясването. Отварям косите на дъщерята и виждам хаос като на кръстовище в Бомбай.  С тях се подхожда стратегически, насилието не помага. Още повече че се оказвате реципиенти всички от семейството. Обединявате се във всеобщата борба и заздравявате връзките. Веднъж годишно.

Невена: Никак нямам забавни случки с насекоми, очаквам само страшни ситуации при всяко следващо излизане сред треволяци.

Ирина: Случка с детето Ника (2 г.). Навръх рождения ѝ ден – оставена е на село, баща ѝ я прибира часове преди партито. Пристигат у дома, устата ѝ е като натъпкана със силикон. Питам какво става – баща ѝ не знае, изобщо не забелязва, че нещо в лицето на детето не е наред. Тя самата, разбира се, даже не подозира. Баба ѝ обвинява бащата, че е дал нещо кисело или люто на детето. Само аз подозирам ухапване и даже виждам точица на устната. След 3 дни баща ми се сеща, че преди тръгване се скрили на сянка под една ферментираща джанка, накацана от оси. Вероятно нещо е жилнало Никито, щото била казала “ох”, но те не обърнали внимание.

Надя: Най- страшно беше, когато Зои на година я ухапа пчела. Бяхме на брега на морето,  пуст плаж, не знаехме дали е алергична, нямах нищо под ръка, кемперът се счупи, забавихме се да я закараме в спешното. За късмет нямаше последствия.

Изабел: Така се случи, че миналото лято Емо, тогава 4-годишен, отразя кутрето на лявата си ръка. То бе прилежно зашито и спасено, но превръзката постоянно падаше. Озовахме се във Вършец, толкова ме беше срам от дежурните лекари в единствената поликлиника от поредната спешна необходимост за смяна на превръзката, че изобщо не се усетих как избоботих: „Ухапа го комар!“ Как точно е пробил бинта ли? Оставям на вашата фантазия…

DSC_9379s→ Вижте също: МАЛКИ СПЪНАТИ МОМЕНТИ С МОРЕТО

 

 

Най-ужасното, болезнено и страховито ухапване?

Мария: Миналото лято на един гръцки остров. Въпреки уж взетите мерки бяхме направени буквално на решето. И четиримата. 

Гери: Пчела. В косата. Друга зад ухото. Трета на кръста. Пчелите са верни пажове на истината и най-добре умеят да възмездяват.

Невена: Миналото лято, още в самото му начало, когато тъкмо бяха окосили полянките в Южния парк, с децата се гонихме най-безхаберно. После установихме, че сме си прибрали стопаджии – две бебета кърлежчета – по едно на всяко мамино златно дете. Цял живот ще помня как майчиното ми притеснение се разби в стената на пълен лекарски непукизъм. Иначе на мен ми се е случвало да се върна от Витоша с кърлеж, да ида да ми го извадят и като се прибера, да установя, че на почти същото място се е намърдал втори…

Ирина: Лятото на детската площадка, полазва ме по глезена някаква мега огромна мравка, плясвам я и си продължавам живота. Часове по-късно започва страшна болка, на другия ден кракът ми е страховито отекъл и лилаво-черен, не мога да си обуя никаква обувка, не мога да стъпвам, никой не знае какво ми е. Минават  десетина дни без промяна, вече си мисля, че ще умра от незнайна болест. Отокът все пак спадна, но ми отне около месец да започна да си обувам сандалите нормално.

Яна: Като дете имам ухапване от оса в ухото. Едва я извадиха, защото се получи оток.

Изабел: От пчела, съвсем под окото, когато бях дете. Тя се сблъска челно с мен, още помня алеята в Докторската градинка където се случи катастрофалната ни среща. Мислех, че ще ослепея. Оттогава уважавам много пчелите и осите и спазвам почетна дистанция.

Бочко репеленти Parentland

Ползваш ли репеленти за деца и от каква възраст?

Мария: Спрейове за цялото семейство, гривни за децата. Спирали и апаратчета в зоните с много комари.

Гери: Не съм се вманиачавала в ползването на репеленти, но винаги имам под ръка за почивките и местата на дистанция от центрове за здравна помощ. У дома се сади босилек по терасата, в спалните помещения задължително лавандула или етерично масло от лимонена трева (цитронела), здравец, канела. Действат освежаващо и създават щит срещу неканени жужащи гости.

Невена: Разчитам на лепенки и гривни, напоени с естествени есенции. Досега не са ме подвеждали.

Ирина: Да,  всякакви, като тръгнем на море или почивка на село, купувам 3-4 различни марки от аптеката, от всяка марка пълната серия: против ухапване, за след ухапване, по време на ухапване и каквото там друго са произвели. Ползвах и мрежа против насекоми за количка.

Надя: Ползваме репеленти от около годинка.

Яна: Използваме спрей и лепенки. Купувам за възраст 0+.

Изабел: Все още не сме.

На какви изисквания е важно да отговарят?

Мария: Да са ефикасни, в малка опаковка и да са в максимално натурални съставки. Предпочитам спрейове.

Гери: Предпочитам репеленти в малка, удобна опаковка. Най-добре спрей с издръжлива помпичка (пулверизатор), по-лесен е за нанасяне. Обичам цитрусовите миризми, например лимонената трева (цитронелата), която енергизира. Харесвам българските продукти (Бочко). Интуитивно усещам, че са по-малко агресивни, а това е критерий да ги прилагам на децата си.

Невена: Предпочитам лепенки и гривни пред спрейове и кремове, защото няма опасност някой намазан да си вкара от препарата в очите (случвало се е). За мен важно е да не са концентрати и да не съдържат силна химия. А, и да са ефикасни.

Ирина: Да предпазват от ухапване и да не миришат отровно.

Надя: Да се нанасят лесно – спрей Аутан, Бочко.

Яна: За мен е важен единствено съставът. Искам химията да е сведена до минимум.

 Бочко репеленти Parentland

Мястото/ваканцията с най-много насекоми?

Мария: Гръцкият остров от предишния въпрос и почти всички места подходящи за риболов.

Гери: Шабла, август месец. Пълно е с онези буболечки, които цъкат по стените, пъплят да проникнат под чаршафа и да видят, че си се изпарил от ужас. Много шумни и жадни за внимание. Направо са за психиатър.

Невена: С децата все още не сме ходили на място с впечатляващо много насекоми, но в моето детство с баща ми обикаляхме разни места за риболов  и помня, че на Доспат имаше цели рояци комари.

Ирина: Не ми изпъква в ума такова място с извънредна концентрация на насекоми.

Надя:  Камчия.

Яна: Аз съм родом от Русе и там лятото разходката вечер край реката е истинско сървайвър положение.

Изабел: Бунгалата на една черноморска станция. Вътре мухъл – аха отвориш вратата да подишаш въздух и да опиташ да поспиш, рояк комари се спуска в атака. Мъжът ми получи медал за смелост досущ като на храбрия шивач.

Bochko Parentland 14→ Вижте също: ФОТОИСТОРИЯ: ПРИКЛЮЧЕНЦИТЕ ОТИВАТ НА МОРЕ

На какво насекомо би се оприличила?

Мария: На комар – досадна и хаплива.

Гери: О, аз съм си водно конче. Много красиво превозно средство на феи. Прави доставки по водните лилии, лети елегантно, умее  и назад, и то без да причинява щети. Оцветява се според светлината, храни се от вятъра и е част от драконовската ми природа в полет.

Невена: Хах! На пчела – работлива, териториална, полезна и уж безобидна, но ако си го заслужиш – откровено зла.

Ирина: Мравка – сръчна и работлива и само при нужда щипя леко.

Надя: Скакалец – спортист е.

Яна: Медоносна пчела. Изключително работлива и интелигентна.

Изабел: Калинка. Защото съм предимно наивна, харесва ми да летя и, ако не се лъжа, не участвам в менюто на нито една азиатска кухня.

 


 

Лосионът против ухапване от насекоми на БОЧКО има активна репелентна функция и 8-часово действие.

Защитното мляко против ухапване от насекоми на БОЧКО е нов продукт с по-активна защита от кърлежи (9 часа). За да сте сигурни къде нанасяте продукта, млякото оставя за кратко видима следа върху кожата. Тубичката е удобна за раница или чанта.

Гелът след ухапвания от насекоми на БОЧКО облекчава неприятния сърбеж, който толкова тормози децата. Осигурява спокойствие и комфорт след ухапване от комари, оси, пчели, мухи и други насекоми.

* Продуктите са подходящи за възраст 1+.

Масло от цитронела (лимонена трева) Енергизиращо и тонизиращо действие. Успешно отблъсква комари, бълхи, въшки, кърлежи и други (в  Защитното мляко и Лосиона против ухапване от насекоми)
Екстракт от невен. Има силно антимикробно и успокояващо действие. Възстановява бързо баланса на кожата. (в успокояващия Гел след ухапване от насекоми)
Лавандулово масло. Успокояващо, антибактериално, противовъзпалително и антивирусно действие. (в успокояващия Гел след ухапване от насекоми)
Екстракт от Хамамелис. Помага на кожата да се възстанови успешно и бързо след ухапването. (в успокояващия Гел след ухапване от насекоми)

Бочко репеленти
*Публикацията е осъществена със съдействието на New_Bochko_Logo 

 

 

Коментари