Гергана Петкова

от Гергана Петкова

Тя: Помниш ли като те питах какво е безкрайност и ти ми обясни, че било легнала осмица. Ами нали скоро ще ставам на осем, обаче, мамо, не ми се ляга още. Искаш ли да не се прибираме у дома толкова бързо и да си прекараме една безкрайна вечер само за нас, двете?
Аз: Мисля, да. А ти искаш ли да си станем безкрайни приятелки?

Малко насоки за това, как се прави дамско соаре с почти осемгодишна дъщеря:

Влизате в огромен магазин.

Оставяте я да се запознае с любезния охранител.

Когато тя ви каже: „Остави ме на този щанд и се разходи наоколо, аз ще съм тук“ – я послушайте, като дадете знак с кимване. И не се шашардисвайте, когато откриете, че я няма на уреченото място. Просто обиколете всички щандове с гримове.

Никога не си позволявайте да се засмеете, когато откриете, че е ползвала сенки с различни цветове за едното и другото си око. Също, ако забележите излизането на червило от контура на устните ѝ. Лекичко я дръпнете от полезрението на хората и коригирайте грешките ѝ, като я убедите, че все пак добре се е справила, но бихте искали да ѝ помогнете да изглежда още по-добре.
Обърнете внимание на влажния ѝ поглед, обърнат към онова стъкло за устни и тайничко го подайте на касиера да ѝ го връчи, специално на нея пред цялата опашка от жени, когато приключвате с пазаруването си.

Брокатеният лак и гривните тип змийска кожа, които пробва тя, докато вие пробвахте пуловера с инфантилния Мики Маус, също добавете в книжния плик с покупки. Оставете да ги открие сама, когато се намирате в заведение с големите няколко минути по-късно.

Алиса в Милано - Parentland→ Вижте също: АЛИСА В МИЛАНО

 

 

Когато влизате в заведението, в което се подвизават повече тийнейджъри, лепнали признаците на бързото порастване, спрете и попитайте разпоредителя: „Къде ще ни настаните, моля?“. Когато младежът ви попита (явно по инерция): „За пушачи или непушачи?“ – сведете погледа си няколко сантиметра и попитайте с ясен глас своята кандидат безкрайна приятелка: „Ще пушим ли?“ Ако тя ви отговори абсолютно сериозно и без грам учудване: „Ами, мисля да не се умирисваме тази вечер“ – приемете го с достойнство и гордост на родител-трезвеник.

В заведението поискайте маса за двама. Чудесно е, ако имате запалена свещ с мирис на скъп парфюм. Оставете я да поръча сама и уважете желанието ѝ, когато заяви на келнера, че желае: „Пеперони със свеж босилек, моля! Да. И чаша остра цитронада. Без алкохол.“ Нека затвори менюто и го подаде на младежа, защото тук би ѝ пречило. Благодаря!

Помолете я да погледне в плика с покупките, които сте поставили на земята, да провери дали всичко е там и я оставете да намери лака и гривните. Ако извика, без да сдържи радостта си, не се оглеждайте, а я прегърнете. Все пак това е женското ви соаре с вашата кандидат безкрайна приятелка.

Веднага се съгласете да ви лакира, след като приключи с лакирането на собствените си, изрязани заради училищния протокол, нокти. Отбележете, че се радвате на маниерите ѝ и за това, че зачита изискванията на училищната институция. Поговорете за границите отново. Нека тя пак ви обясни, че ще прилича на безкрайност, но за да не се загуби като личност, ще трябва да има и правила. Тя обича тази тема, неведнъж ви е казвала, че дисциплината и правилата са необходими, за да се калява характерът. Никога не се радвайте пред нея, че това са вашите думи. Постигнали сте каквото трябва.

Теменужената рокля - Parentland→ Вижте също: ТЕМЕНУЖЕНАТА РОКЛЯ

 

 

 

Оставете я да отиде сама до тоалетна и застанете зад думите ѝ, когато прави забележка на персонала, че тоалетният сапун е свършил. Кимайте, когато обяснява, че добрите заведения трябва да имат хубав сапун. Точка.

Изслушайте я, когато ви обяснява за характера на Никол, за приятелството ѝ с Виктория и Мартин. Не се усмихвайте на сериозните ѝ маниери. Все пак обстановката говори сама по себе си за разговори между големи, нищо, че вие сте най-голямата.

Ако забележите погледите към младежите на друга маса, започнете да разказвате как сте се запознали с баща ѝ. Време е вече да узнае как сте се взирали в очите му с благоговение и как сте открили онази бяла точка в центъра на зеницата на лявото му око, която никое друго момиче до този момент не е забелязало; как сте си отрязали тайно една от къдриците му, докато той имал коса на мускетар (и която още пазите). Не ѝ се сърдете, ако тя продължава да гледа младежите и не внимава в това, което ѝ споделяте. Все пак вече може да търси бялата точка.

Когато стане време да се прибирате, не демонстрирайте припряност в движенията си и не изразявайте на глас притесненията си, дали ще има вече трамвай. Ще има разбира се, все пак нарочно преместихте часовника на телефона ѝ с час и нещо напред.

Зарадвайте се заедно, че сте прекарали тази чудесна вечер и непременно обещайте пак и пак, и пак и така до безкрай. Думата е важна за нея, знаете вече.

Когато у дома включи телевизора и започне да ви убеждава, че иска още малко от тази вечер, може би е моментът, в който трябва да поставите границата. Използвайте думи като: „Мисля, че за да имаш красива кожа и блеснал поглед, по-добре е да си лягаш вече!“ или „Толкова ми е хубаво с теб, че бих искала да чуя още малко от стихотворението ти за тържеството в училище, ама в леглото“. Когато предлагате това, лекичко изгасвайте лампите и последен телевизора, като не пропускате да държите дистанционното, после го скрийте.

Може да се погъделичкате преди лягане, да се завивате през глава и да си говорите тайни неща, и не се учудвайте, когато я попитате нещо и тя не ви отговори. Изхвърлете таблетките от нощното си шкафче, мисля, че взаимната ви умора се превърна току-що в най-естественото хапче за сън.
Погледнете я в съня ѝ.

Кога безкрайността се превърна в легнала осмица?


⇒Вижте още от ГЕРГАНА ПЕТКОВА

⇒Вижте още по тема МАЙЧИНСТВО

⇒Вижте още от категория ДЕЦА 4-10 г.

Коментари