Как решаваме дали и кога да станем родители? Днес имаме свобода и право на избор, много повече от преди.

Какво би станало, ако не бъда родител? Ще бъде ли всичко наред? Какво ще си помислят хората? Ще бъда ли самотен? Ще бъда ли приет? Как ще посрещнем детето? Как ще се разбираме? Как ще изглежда? Как ще се грижа за него? Ще бъда ли щастлив? Ще съжалявам ли? Ще имам ли време за размисъл? Кога ще разбера дали искам да бъда родител? Как ще расте детето ми? В какво ще се превърна? Ще се променя ли? А човекът до мен? Трябва ли да се променям? Ще имам ли приятели, ако не съм родител? А ако съм? Ще имам ли партньор, ако не стана родител? Ще бъда ли добър родител? Ами ако не ми хареса? И още кой знае колко подобни и различни въпроси, които изтичат под пръстите ни с неясни отговори.


Aко нямам дете, няма да се налага да се променям


Ще бъда свободен, няма да нося отговорност; ако нямам дете сега, мога да имам по-нататък; винаги мога да променя решението си; ще намеря по-добър партньор, с когото дори да нямаме деца, да се обичаме и да живеем щастливо; няма да се налага да върша безброй неща, които не са ми приятни, но са задължителни; няма да водя безумни разговори с горди родители на феноменални деца; мога да се занимавам с личните си интереси и да имам време за себе си; ще се развивам в професията и ще бъда финансово стабилен; мога да пътувам и да се забавлявам; няма да се тревожа и да мисля, че някой зависи от мен; няма да разваля фигурата си; ще се чувствам млад; ще имам повече свободно време; повече време за партньора и приятелите си.


Ако имам дете, ще мога да му предам това, което знам и умея


Ще бъда родител; ще има за кого да се грижа; ще има кой да се грижи за мен един ден; ще мога да го науча на всичко; детето ще ме научи на всичко; ще има с какво да се занимавам; ще обичам някого и той ще ме обича повече от всичко; ще имам смисъл в живота; ще бъда щастлив и ще направя щастлив човека до себе си; ще сплотя семейството и ще оправим взаимоотношенията; ще открия нови неща за себе си; ще се запозная с нов човек; ще го уча да прави първи стъпки и ще му разказвам приказки; животът ми ще стане различен; ще се уча на търпение и любов.

Какви бяха вашите въпроси?

Относно какво се колебаехте преди да станете родители?

Кога решихте, че родителството не е за вас?

Коментари