Детегледачката: нуждата
Детегледачката: търсенето

И така, след известен размисъл реших да запиша няколко съвета към търсещите и предлагащите работа като детегледачки. Разбира се, те отразяват собствените ми разбирания и мироглед.

За кандидати:

 1. Опитайте се да пишете грамотно. Дори да не ви се струва важно, приемете, че прави лошо впечатление, ако допускате груби грешки. Повечето семейства, които предлагат такава работа, са с висок доход, добре образовани и често водят писмена кореспонденция, а съобщение, в което няма главни букви, точки и е пълно с грешки, просто вади очите. Ако нямате опит с писането на компютър, по-добре помолете някой да ви асистира или се постарайте да намерите символите по клавиатурата, дори да ви отнеме много време.
 1. Постарайте се да подготвите пълно CV (автобиография). Ако изпращате снимка, нека да е такава, на която сте облечени като за интервю, а не с тениска. Няма значение, че на работа няма да ходите с риза. Така ще се отличите сред останалите кандидати и ще покажете, че гледате на ангажимента си сериозно. Не се притеснявайте да опишете предишния си трудов стаж, дори да не е свързан с отглеждането на деца.
 1. Не притискайте работодателя като постоянно му изпращате съобщения, подканяйки го да ви се обади или да се срещнете.
 1. Ако ви одобрят за среща, моля ви, изкъпете се и отидете в спретнат вид. По време на срещата изключете мобилния си телефон, не водете приятели, родители или децата, за които в момента се грижите.  Не си поръчвайте за ядене, най-вече защото ще ви пречи да говорите, а и най-вероятно работодателите ще искат да платят сметката. Интервюто не е повод да обядвате безплатно. Най-приемливо ми се вижда да си поръчате нещо равностойно на поръчаното от човека срещу вас.
 1. Не се срамувайте да задавате въпроси. Както вас ви избират, така и вие също искате да опознаете и изберете работодателя си. Поинтересувайте се за името на детето, какво е по характер, покажете заинтересованост. Никога не давайте оценка за начина, по който родителите са отглеждали детето досега.

За работодатели:

 1. Опитайте се да имате реалистични изисквания и да се преборите с предразсъдъците си. Едва ли е необходимо да изисквате компютърна грамотност и владеене на три чужди езика от жена, която ще гледа едногодишното ви детенце.
 1. Не вярвайте на слуховете, че възрастните жени няма да смогват на енергичното ви дете, а  младите са неопитни и безотговорни. Всеки човек е различен и не заслужава да бъде категоризиран по възраст. Не сме машини и се амортизираме и усъвършенстваме по различен начин.
 1. Бъдете коректни – предложете реално конкурентна заплата, не се стискайте за платения годишен отпуск и моля ви, не уволнявайте хората, защото са се разболели и не са могли да дойдат на работа! Вие не бихте търпели подобно отношение, не го опитвайте върху човека, който ще се грижи за безценното ви.
 1. Вие също отидете спретнати и чисти на интервюто. Редно е да поемете сметката. Не забравяйте, че вас също ви преценяват.
 1. Не коментирайте останалите кандидати. Опитайте се да предразположите човека срещу вас, за да откриете що за личност е в действителност.
 1. Обадете се или пишете на всички кандидати, дори да не наемете точно тях. Винаги много съм мразела да не ми се обадят, дори да не съм била избрана за работа.

В заключение: след две години, прекарани в опити за откриване на митологичната химера, наречена „професионална детегледачка“, и точно преди окончателно да реша, че в България „такова животно нема“, случайно попадам на жена, която отговаря и дори надминава всичките ми очаквания. Така че, дерзайте, търсете и не се отчайвайте! Легендите са верни.

Коментари