Невена Генчева

от Невена Генчева

Когато си майка на близнаци, неизбежно идва един момент, в който осъзнаваш, че не можеш да се справиш сама.

Тази неприятна мисъл се заражда още в родилното, когато двете ти бебета плачат безутешно, но ти можеш да гушнеш само едното, защото те боли раната от oпeрацията/имаш система в ръката/кърмиш другото бебе. През следващите месеци проектомисълта скришом се прокрадва, но бърза да се шмугне зад ъгъла, ако я погледнеш директно.

Скоро обаче идва момент, в който едното бебе се сгромолясва от спалнята, докато ти спасяваш другото/сменяш памперс/кърмиш или скорострелно изпълняваш физиологичните си нужди. Започваш да си внушаваш, че не си добра майка, че не можеш да се справиш, мислиш си как в интернет е пълно с истории на многодетни майки, които сами гледат децата си. А ти? Изобщо кой те назначи тебе и защо, аджеба, кандидатства за тази работа? М? М?!


Подмолната мисъл се прокрадва денонощно, дебелее си от случка на случка, от инцидент на инцидент, докато един ден не те тресне централно. И разбираш, че ако продължаваш да настояваш сама да си всичко за тези деца, те непременно ще страдат.


Винаги ще се борят за внимание и никое от тях няма да получава достатъчно. На площадката все ще ги гледат жално-жално как са целите в синки (сигурно ги бият), поне едната ще има петно на дрешката (боже опази), косата им ще е сресана накриво (сефте), а ти ще си вечно нервна, недоспала, непривлекателна за огледалото и ще гледаш като бебе с растящи кътници. Дори да преглътнеш така изложената ситуация, идва моментът с прохождането, когато ядосано осъзнаваш, че не – все пак не можеш да се раздвоиш и да държиш децата едновременно в две различни посоки. И нищо не може да се направи, освен да се примириш – ще се търси втори човек.


Ето така започва одисеята с търсенето на бавачка.


Най-добрият приятел на майката – интернет, веднага те осведомява за съществуването на цял един нов свят, населен с интересни непознати същества. Tук-таме някой разказва легендата за идеалната бавачка – образована, интелигентна, начетена, говори правилен български, знае поне два чужди езика, рецитира песнички и стихчета на поискване, приспива деца само с поглед, свири на акордеон, умее да рисува патета и зайчета и дори си мие ръцете! Същата жена работи почти без пари, единствено за удоволствието от работата си с деца, в обедната си почивка предлага да ти измие чиниите, да изглади и да сготви за вечеря, а на тръгване изхвърля боклука. Ентусиазирани постове твърдят, че митичното създание дори е било забелязано от очевидци, а поне тридесет дами претендират, че става въпрос именно за тях.

Следва продължение…

ДЕТЕГЛЕДАЧКАТА: ТЪРСЕНЕТО

ДЕТЕГЛЕДАЧКАТА: ИЗВОДИТЕ


⇒ Вижте още от НЕВЕНА ГЕНЧЕВА

⇒ Вижте още по тема МАЙЧИНСТВО

⇒ Вижте още по тема БЛИЗНАЦИ

Коментари