Дима Чакърова

от Дима Чакърова

Преди да имам деца не съм мислела как трябва да изглежда това свещено пространство, наречено детска стая. После малко преди появата на номер 1 започнах да си представям едни чудесни интериори, цветово съчетани, монохромни и с изрядно подредени книги и играчки. После се появи и номер 2 и май съвсем избягах от мечтите.

Базата беше да е чисто и с някой друг момичешки елемент. Толкова.

В жанра детска стая нещата се случват понякога като на война, понякога като в приказка, но никога като в интериорно списание. А всъщност толкова ли е трудно?


При Монтесори водещият принцип за организация на детската стая, и изобщо средата вкъщи, е свобода за движение и възможност малкият човек сам да се справя с основните дейности – обличане, подреждане, игра.


Когато реших да реорганизирам детската стая веднъж и завинаги почерпих от тези Монтесори правила, които помагаха на иначе своенравното ми дете да се държи балансирано, да следва установен ред и така да развива суперценни за цял живот качества като самостоятелност и рефлекси да овладява себе си. Защо да не работи това и вкъщи?

Направих следния тест, който Монтесори препоръчва – седнах на пода и видях света през очите на моите деца. Изумително просто, но какво видях. Високи мебели, купища предмети – някои толкова особени, че се учудих как и откъде са се появили в нашия дом, качени  нависоко кутии, в тях други кутии, много вещи и неща, напъхани под, над и във всички свободни ъгли, гардероби с високи закачалки – домът на Плюшкин в съвременна интерпретация.  Повечето неща се оказаха труднодостижими за 104 и 128-сантиметрови обитатели. Какво бих могла да променя?

Споделям няколко от основните посоки спрямо Монтесори, според които добре изградената среда оказва пряко влияние както върху физическото, така и върху емоционалното развитие на детето.

  • Следвам принципа less is more. Децата ни нямат нужда от много играчки – бързо губят интерес и използват не повече от 6-7 през различен период, нито от много дрехи – имали ли сте моменти, в които се фокусират върху 3-4 неща и буквално ги скъсват от носене, докато останалите стоят подредени в гардероба.
  • Същото важи и за декорацията – няколко графични постера в рамка, черно-бели снимки, неща, направени от вас или заедно с децата от естествени материи. За малките бебета – някои от лесните и тихи мобилни играчки. Всичко, свързано с шум, звук и картина натоварва децата, а оттам и родителите.
  • Спане на земята – колкото по-ниско е леглото, толкова повече свобода има детето – да се движи, да става и ляга само без помощ, да усеща липсата на ограничения, които се явяват ограничения и на неговите възможности. Спането на дюшек направо на пода създава усещането за стабилност – знаете израза: Здраво стъпил на земята. Също така е изключително безопасно, а и много по-лесно, когато си малък да оправиш леглото си. Монтесори принципите препоръчват спане на пода още от първите дни на бебето. Да, звучи шокиращо за нашия стил на живот, но и много логично.

→ Вижте също: ДЗЕН ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ПОДРЕЖДА ДЕТСКА СТАЯ

  • Отделяне на няколко къта с играчки – занимателни, рисувателни, образователни, любими книги. Отново правилото – не много на брой. Слагаме ги на нисък шкаф, така че децата сами да могат да ги вадят и прибират след игра. Не затрупваме пространството, защото обикновено вещите седят неизползвани или по-лошо – разхвърляни по пода и различните ъгълчета.
  • Обособяваме “работно място” за детето – маса и стол, подходящи по височина и размер. Тази тяхна лична територия ще ги направи много горди и супер спокойни, докато се занимават с любими занимания – моделиране, рисуване или просто преливане от съд в съд.

 

Промяната на средата спрямо възможностите на обитателя води промяната отвън-навътре и по отношение на детето. Опитайте и споделете.

 


Очаквайте още интересни статии по темата Монтесори съвсем скоро.

На 16 януари 2017 ще се проведе поредица от практически семинари и работни сесии за развитието на личността във възрастта 3-6 г., предназначени за учители и родители. Повече за събитието можете да видите тук: AMI уъркшоп


⇒ Вижте още статии от ДИМА ЧАКЪРОВА

⇒ Вижте още по темата МОНТЕСОРИ

⇒ Вижте още по темата ДЕТСКА СТАЯ

Коментари