Klear

Мария Илиева за Klear

Обличането на един малък човек обикновено е приятна и креативна задача, но понякога може да се превърне в досадно, трудоемко, скъпо и с повишена трудност занимание.

Освен да ги „опаковаш“ адекватно според случая и метеорологичните условия, чрез дрехите създаваш у децата естетически критерии и вкус, начин за изразяване на собствената идентичност,  настроение и принадлежност.

Обикновено с първото си дете се стараеш като по учебник – селектираш цветове, марки и кройки, избираш с часове точно определен тип дрехи, съчетаваш с внимание към детайла и голям мерак. Отчасти го правиш за себе си, вживявайки се в ролята си на стилист или все едно обличаш новата си кукла.

На шест месеца детето ти носи тренч, на година се облича само в черно и бяло за повече стил, на година и половина маратонките му струват повече от твоите, а на две вече има концепция за собствения си гардероб. Освен с невръстен презадоволен моден диктатор, се сдобиваш и с куп ненужни дрехи, някои от тях никога не влизат в употреба, защото не си улучил размер, сезон или функционалност.

С порастването и появата на още деца започваш да гледаш по-философски и глобално на живота, включително и на темата с дрехите. И установяваш, че неща, за които преди си казвал „в никакъв случай“, стават приемливи, дори предпочитани.

Едно от тях – магазините за втора употреба. Особено в началото на нов сезон или преди старта на учебната година, нуждата от закупуване на детски дрехи рязко скача, а по тези места се крият безброй съкровища, които само чакат да бъдат открити.

Децата и парите - Parentland

→ Вижте също: ДЕЦАТА И ПАРИТЕ: 8 РОДИТЕЛСКИ ГРЕШКИ

 

Не бързай да бърчиш нос от погнуса, ще се опитам да те убедя, че малко употребяваните (или направо новите) дрехи от кошовете освен разумен и модерен избор на здравомислещия родител, са и немалка спестена сума, която може да вложиш в приятна ваканция или някоя съвсем полезна нова придобивка.

Най-често срещаните предразсъдъци по темата

#1 – Добре е детето да носи нещо ново, специално купено за него

Въпросното дете едва ли прави разлика между нова и малко ползвана вещ. За него дрехите са си дрехи, независимо откъде са купени. Или са му удобни, любими и предпочитани, или просто не иска да ги облече поради някакви свои причини, които със сигурност не включват произхода.

„Да е новичко“ е мантра в нашите глави и често се дължи на оскъдния избор през соц миналото ни. Съвсем възможно е детето ти да откаже да носи чисто новото си палтенце Burberry, което с такова старание си избрал и купил специално за него, но да се влюби в невзрачното на пръв поглед яке с качулка, което ти е струвало около лев. Просто защото му е по-удобно или … защото така е решило.

#2 – Носено е от някой друг

Често срещан аргумент. Чужди енергии, аури, заряд, вибрации – в крайна сметка дрехата е само вещ. Дали приборите в ресторанта са били ползвани от някой друг преди вас? А чаршафите и хавлиените кърпи в хотела? Или водата в басейна и шезлонга на плажа? Най-вероятно да.

По тази логика не би било редно да ползваш нищо,  докосвано от чужда енергия. Утопично, затормозяващо и трудно постижимо, освен ако не живееш в изолатор или на самотен остров. Опитай да възприемеш дрехата единствено като предмет, който е създаден, за да ти служи, а не обратното.

#3 – Обработват се с агресивни химикали

Дезинфекцирането едва ли е най-голямата беда за човечеството. Химическото чистене, на което се доверяваш от години, се прави също с химически препарати, с чиито списък вероятно не разполагаш в личния тефтер. А обработката на чисто новите дрехи, произведени от големите концерни, е тема, обвита в мистерия.

Онзи специфичен и неприятен аромат изчезва неусетно след накисване и изпиране с добър перилен препарат – доказано е.

#4 – Изглеждат износени

Има различни видове и категории дрехи втора употреба. Някои от тях наистина приличат на парцали, но една голяма част са обличани едва няколко пъти, има и съвсем нови, с етикет.

Децата растат толкова бързо, че повече от дрехите, които притежават се радват на кратко внимание и употреба. Факт е, че в някой наглед отчайващ кош можеш да откриеш великолепна, чисто нова детска ушанка за ски или зимни ръкавици с естествен пух и все още висящ етикет. Не бързай да съдиш отдалеч, първо виж, разрови, пипни.

#5 – Демоде са

Всичко е въпрос на подбор и вкус. Едни от най-сполучливите находки можете да намерите именно сред дрехите втора употреба. Запазени маркови, лимитирани версии или истински винтидж съкровища, винтАЖ, както ги наричаше моя позната 🙂

Новите модни тенденции повтарят неумолимо предишните, понякога дословно, друг път с малки изменения. Въпрос на въображение и комбиниране е да направиш една дреха актуална и модерна.

#6 – Не са качествени

Чисто нови детски дрехи от висок клас марки също избеляват, развличат се и променят формата си, понякога много повече от нещо купено за 1-2 лева от втора употреба – откритие, което носи тъга и непоправими дупки в семейния бюджет.

По мои лични наблюдения е повече въпрос на късмет, отколкото на етикет. Обличаната веднъж дреха винаги може да се познае по текстурата на материята, формата, повърхността, цвета и дребните детайли. Оглеждай старателно и най-важното – пипай!

Колко да са джобните - Parentland

→ Вижте също: КОЛКО ДА СА ДЖОБНИТЕ?

#7 – Срам ме е, ще ме помислят за клошар

Една тотално погрешна теза, която се среща много често. Пазаруването в този тип магазини е модерно и в Париж, и в Берлин, и в Ню Йорк. Било е актуално преди 20-30 години, ще бъде и след още толкова.

Т.нар. thrift stores са неизчерпаем източник на вдъхновение и отправна точка за създаване на оригинален личен стил. Счита се за висш пилотаж да съчетаеш умело евтина дреха втора ръка с дизайнерски обувки например. Пазаруването в мол е скучно и конформистко, магазините за вехтории са свобода и забавление. Опитай поне веднъж!

Ако успееш да преодолееш горните 7 точки, разбираш, че купуването на детски дрехи втора употреба има редица плюсове.

Предимства на дрехите втора употреба

Цената, разбира се

Oсобено що се отнася до скъпи неща, които се носят малко – грейки и якета за ски, космонавти, палта, карнавални костюми, др. Красиво детско палто струва над 100 лв., но ако имаш късмет в някоя втора употреба можеш да се сдобиеш с такова едва за няколко лева.

Химическото чистене ще ти коства още 5, а разликата от 90 лв. можеш да похарчиш за добра семейна вечеря, качествени обувки за първи клас или нова мебел за детската стая.

Antre Parentland Да живееш в детски клуб

 

→ Вижте също: ДА ЖИВЕЕШ В ДЕТСКИ КЛУБ

Рециклиране

На фона на бълващата стоки почти за еднократна употреба индустрия, дрехите втора ръка употреба успокояват съвестта. Донякъде, разбира се. Къде-къде по-задоволяващо е да знаеш, че си част от голямата вълна на рециклиращите хора, които мислят по-глобално от собствения си праг вкъщи.

Купувай и хвърляй е порочен кръг, за който често не си даваш сметка. И въпросът далеч не е дали можеш да си позволиш нещо, а дали сдобиването с него е оправдано и смислено, дали въобще ни носи емоция или е просто поредното празно действие.

Оригиналност

Понякога попадаш на истински находки – яке, което става на раничка, двулицеви суичери, редки, вече отдавна изчерпани серии на известни марки, идейни интересни детайли, перфектни кройки и чудесни десени. Детето ще бъде извън масовката със сигурност.

Удобство и изчистен дизайн

Често сред дрехите втора употреба има качествени скандинавски марки, които освен с перфектната си функционалност, са известни и с минималистичния си дизайн. Можеш да си отдъхнеш от картинки на Елзи, миньони, джедаи и Малки русалки.

Някои съвети от собствен опит

1. Винаги проверявам етикета със състава.
Предпочитам естествени материи, когато дрехата е в допир с тялото (панталони, блузи, пуловери, рокли). Децата обикновено не понасят боцкащи платове, така че и някои видове вълна отпадат, колкото и да са качествени.

2. За панталоните винаги избирам тези с регулиране на талията с ластик.
Така няма риск да станат точни на широчина, когато вече са окъсели до коляното.

3. Преглеждам няколко неща преди покупка:

  • биетата на трикотажните дрехи (блузи, тениски, суичери) – не трябва да са разтегнати, отпуснати, разкривени;
  • ръкави и яки на връхните дрехи (якета, палта) – да не са избелели, износени, деформирани, протрити, с частично нарушена текстура (вълната обикновено се „изглажда“ по ръбовете, ако е носена дълго);
  • всички шевове;
  • подмишници и ръкави (пуловери, дебели блузи, жилетки) – да не са на топчета, протъркани, с нарушена повърхност;
  • евентуално липсващи копчета, колани, качулки – понякога не е фатално, но в други случаи дрехата губи от своята функционалност, а и едва ли бихте открили същото копче за риза например;
  • бельо, клинове, чорапогащи и чорапи втора употреба категорично не купувам, освен ако не са с етикет.

4. За първи път е добре да отидеш на тур за находки с някой, който има опит в това.
Той ще ти покаже местата и начина, по който пазарува. Вярваш или не, и за тази работа се иска нюх, поглед и находчивост.

Къде можеш да се сдобиеш с добри находки

Класическите магазини с дрехи на килограм

Някои от тях са скрити и непопулярни, за които някой разбирач трябва да ти подшушне. Разходи се около Женския пазар и Лъвов мост, със сигурност ще попаднеш на доста от тях.

Цените варират според деня на зареждане с нова стока, примерно в понеделник са около 20 лв. за килограм, в събота са около 8 лв.

На специализирани магазини само за детски дрехи в България не съм попадала, те обикновено се поставят в кошове за по-малките и на отделни закачалки за децата над 8-9 години. Най-добре попитай консултанта.

Големите вериги магазини за дрехи втора употреба

Някои от тях продават с цена на килограм, други обявяват отделни цени за всяка дреха. Повечето от тях предлагат карта за отстъпка, следи и за промоции. Изборът обикновено е голям, но трябва да си внимателен, защото се случва дрехите са с дефекти (петна, дупки, разпорени шевове, липсващи копчета, др.)

Магазините със селектирани дрехи

Ако не ти се рови в огромни кошове и безкрайни закачалки, вече има достатъчно качествени магазини за селектирани дрехи втора употреба. Без дефекти и следи от износване, изпрани, ухаещи приятно и готови за обличане. Обикновено се намират в центъра по малките улички, декорирани са кокетно и артистично и се поддържат с грижа и внимание.

Онлайн магазините

В България все още малко на брой, но за хора, които нямат време да обикалят са добра опция. Дрехите излизат на сметка, снимани са и описани добре. Ако има някакъв дребен дефект, той е указан изрично. Често се предлагат чисто нови неща с етикет.

Цената е по-висока от дрехите на килограм – селекцията, прането, гладенето и представянето отнемат времето и усилията на продавача, но пестят вашите.

Amazon, eBay

В този тип сайтове можеш да откриеш истински съкровища на известни марки, но е необходима регистрация, payPal сметка, кредитна карта, познаване правилата на всеки сайт, следене рейтинга и отзивите на продавача. Неприятното е чакането и понякога високата стойност на доставката, но пък ако дрехата е ценна, си заслужава.

Българските сайтове за продажба на употребявани стоки

Нямам опит с тях, но със сигурност има неща, които заслужават внимание. На мен лично не ми допадат лошите снимки и липсата на подробни описания.

СПЕЦИАЛЕН СЪВЕТ

Големите вериги магазини обявяват много по-ниски цени в провинцията, отколкото в София, често има и по-голям избор. Пример: В София най-евтиният ден (преди новото зареждане) е с цена около 8 лв., в провинцията – 2 лв. Пазаруваш купища дрехи буквално за стотинки!

Дори и да си крайно скептичен към този начин на пазаруване, опитай някой път. Удоволствието да се чувстваш като Колумб в света на (малко) носените дрехи е несравнимо дори и с най-любимия ти лъскав магазин. Хем си спестил един куп пари, хем си осигурил чудесни дрехи за децата, хем съвестта ти е чиста. А измежду детските дрехи, кой знае, може да те чакат чисто новите мечтани джинси, които не успяваш да откриеш в нито един мол.

 

*Текстът е публикуван без съкращения в блога на KLEAR


→ Вижте още от KLEAR

→ Вижте още по тема ФИНАНСИ

Коментари