Дима Чакърова

от Дима Чакърова

Към момента на писане на този текст съм организирала общо 12 лични партита за рожден ден на двете ми момичета и съм посетила десетки клубове покрай празниците на техни и общи приятели.

Само два пъти от 12 сме празнували  в класически детски клуб. Покрай работните ми ангажименти съм организирала доста тържества и за други деца – отново в клуб. След целия този разкошен опит ще си кажете, че съм специалист по организиране на събития в “клубче”. Да, ама не.

Всеки път в началото на екшън плана стои фундаменталният въпрос: Защо няма свестен детски клуб наоколо?

И тъй като често приятели ми не разбират това мое войнствено отношение – “че какво им е, отиваш, плащаш и си тръгваш”, а някои дори полу на шега, полу наистина ме заплашиха, че ще ми произведат и подарят значка: “Майка съм и мразя детските клубове”, ще ви споделя извора на тези чувства. Току виж съм се отървала и излекувала от тях.

Весели празници...казвате? - Parentland

→ Вижте също: ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ…КАЗВАТЕ?

 

Първият и водещ аргумент на детските клубове е печалбата. И в това няма нищо лошо, защото всички работим за пари, но обикновено отсреща никой не се е погрижил, когато предлага услуга, тя да е на достатъчно добро ниво. Рожденият ден в детски клуб обикновено варира от 300-350 лв., когато избереш пакетно предложение, до “колкото сте имали – толкова сте дали.”

Партито е 2 или 3 часа и толкова. Вярно е, етикетът при канене изисква да зададеш параметри на празника – начало и край, но едно парти е успешно, когато е непредвидимо и финалът му дойде естествено. Не под напора на управителката, хванала мопа. Точно идва моментът, в който децата са се отпуснали, непознатите – опознали, намерили общ език и… хоп, благодарим за вниманието и подаръците, до скоро. Идват следващите по ред празнуващи.

Аниматорите – ооо, улучихте точката, която ако натиснете, ще потече кръв. Срещала съм няколко “каки” и “батковци”, надарени с талант и усещане, че забавлението на детето е някакъв особен емоционален процес, че различните деца изискват различни подходи. Също любима актриса от Кукления театър, която притежава истински талант да общува с деца. Толкова. Обикновено анимацията включва десетки шумнопукащи и стряскащи балони, свирки и грозни костюми “ни рак, ни щука” и нула добавено преживяване.

12814729_1715135168727234_6705551392810743344_n-384x253

→ Вижте също: РОДЕНИ ПРЕЗ ЗИМАТА – 6 НЕСТАНДАРТНИ ИДЕИ ЗА ПРАЗНУВАНЕ

 

Храната – “Това не може”, “Работим с тази и тази сладкарници, друг тип торти не предлагаме”, “Не, не можете да внесете свеж сок, ние сервираме  1-литрови в кутия, но ако искате  бутилка уиски за татковците… хаха”, “Не знам вашето мнение, но децата много обичат пица и бутер банички”. Обикновено храната е безвкусна, малко и колкото да не се чувстваме неудобно, че няма.

Пространствата – виждала съм какво ли не. Двор в задната част на кооперация, 4×4 кв.м. на плочки, с несветещи вечер лампи. В апартамент в блок. В пристройка, в която се влиза директно от локалната лента на булевард. Детски парти клубове с озеленен двор или добре обособено пространство на открито в София, например от 8 години са все 2-3 на брой. Справка към края на 2016 – 2 броя.

Всички родители са обути в сини калцуни, за да не цапат. Сега, това рожден ден ли е или посещение в болница? Изобщо, да не се цапа е една от мантрите в детските клубове.

Благодаря за такова парти, ще кажа, и ще продължа да търся нестандартни и необичайни места и начини за празнуване. Опитът сочи, че за децата е в пъти по-вълнуващо, а за родителите – може и да спести известна сума ненужно похарчени средства.

 


⇒ Вижте още от ДИМА ЧАКЪРОВА

⇒ Вижте още от категория ДЕЦА

⇒ Вижте още от ОКОЛЕН СВЯТ

Коментари