Изабел Басмаджиян

от Изабел Басмаджиян

Ако някой ден се случи така, че да преместим удобния ни живот в центъра на столицата към друго място в България, то без да се замислям, на картата ще посоча със затворени очи Родопите.

Там е моят оазис, моят скромен земен рай.

Хората, гадинките, руините, дъжда с редуване на слънце и пак дъжд, завоите, поляните, другата тишина – песента на планината – е уют, достатъчен да умиротвори ежедневия ни препускащ ритъм. Само три дни там, а сякаш изминаха седмици.

А за кашкавал туристи като нас, преодоляването на някои предизвикателства – от подходящите за планина дрехи през дете със светкавично появяваща се и изчезваща температура, до местностите за обикаляне – си беше урок на място.

1 2

DSC_9613

3 4 5 6 7

18

19

Спомняте ли си историята на северните еленчета, които по Коледа влязоха принудително в ролята на музейни експонати пред столичен мол и предизвикаха огорчение и възмущение у повечето хора? Още тогава те са били спасени от едно чудно семейство – Зори и Драго, които са успели да им осигурят достоен живот. А ние ги открихме (не)случайно и един следобед не ни бе достатъчен. Представяме ви Фермата за северни елени “Лапландия”!

8

DSC_0082

Бебе Гошо, роден на Гергьовден тази година, е един симпатичен любопитко, който децата с удоволствие нахраниха. В парка до село Момчиловци можете да се разходите заедно с елените и техния пастир – дого аржентиното Сарая, да се возите на скорост по въжената линия или да скачате до небето върху огромната мрежа. Да, в множествено число, защото забавленията не са само детски притежания – всички съоръжения са подходящи и за нас, порасналите деца. Във фермата се организират пролетни и летни лагери с деца от цялата страна, партита за рождени дни, преходи из планината.

9 10 11

Ждрелото на Ерма от птичи поглед→ Вижте също: ФОТОИСТОРИЯ: ЖДРЕЛОТО НА РЕКА ЕРМА ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД

панинг

12

А Зори и Драго имат големи планове за развитието на фермата, дано късмета и възможностите са на тяхна страна.

13

IMG_20170629_150947_529

14 15

DSC_0138 DSC_0140

17

DSC_0219

Колеги кашкавал туристи, ние разбрахме, че на планина не се ходи с багаж като за море.

Футболните стоножки, чорапите и корите са чудесен заместител на дългите панталони и маратонките.

Изненадващия дъжд е чудесно време за тихи игри в хотелска стая с билков чай и без интернет.

→ Вижте също: ДВАМАТА НА ПЪТ. АМИ ДЕЦАТА?Двамата на път. Ами децата?

 

Ако искате да изпитате волята и физическата си активност по някоя планинска пътека, предварително се информирайте къде е, еко ли ви е, дали някой умен и добър човек случайно не е построил чешма по пътя, има ли сърнички или мечки и т.н.

Останалото оставете на родопския спа въздух.

А междувременно край морето хората вряха и кипяха в собствен сос…


→ Вижте още от ИЗАБЕЛ БАСМАДЖИЯН

→ Вижте още ФОТОИСТОРИИ

→ Вижте още по тема ПЪТУВАНЕ

Коментари