Надя Стоева

от Надя Стоева

Една жена облича къса пола, поглежда се в огледалото и се изнервя. Завърта се наляво, после надясно, и отново както вчера, както преди година, и преди три, вижда грапавото чудовище, разляло се под кожата на бедрата ѝ – целулита.

Една жена изяжда шоколада, обърната с гръб към околните, тайно смачква опаковката и я пъха в дамската си чанта при другите боклуци, за които не е имало кофа за боклук наблизо. Вади бутилка с минерална вода, отпива, отмивайки последните следи от устната си кухина и гузно поглежда бедрата си – всичко ще се залепи.

Една жена седи пред компютъра в офиса, търси информация „Що е това целулит и как се маха?“, казва си „Майната му!“ и си поръчва обувки на промоция.

Една жена плаща на касата крема и няма търпение да го нанесе преди лягане, а след месец използвайки го както е указано на опаковката, два пъти на ден, да се сдобие с кожа гладка като коприна.

Една жена е родила преди месец, избягва да се гледа в огледалото, защото той, целулитът, процъфтява и зрее, сякаш и той си е родил малки и всички живеят в охолство, подхранвани от тонове женски хормони.

Целулитът е слабото място на жената и златна кокошка за много индустрии. Хем си го носим с отвращение,  хем си го произвеждаме, хем харчим, за да го премахнем, хем изкарваме пари от него. На практика почти всяка жена го има, а всички се успокояват с това, че и спортистките също. Разликата обаче е в степента.  Опростено казано, целулитът е натрупана мазнина най-вече по бедрата, ханша и корема. Факторите, които определят наличието му са генетична предразположеност, възраст, начин на живот, нездравословно хранене, хормонален дисбаланс.


Всички знаят, че трябва да се хранят здравословно и да се движат, за да са във форма. Но както става всяка година с матурите, където всички са наясно, че не е хубаво да се преписва, и въпреки това всяка година все по-ловки начини се измислят да се  надхитри  системата, така и жените (а и мъжете) не желаят да полагат усилия, чиито резултат ще е видим след много месеци или години.


Те искат резултат веднага и кремовете обещават точно това, обгръщайки в неясна мъгла ефекта. Въобще не плюя по козметиката, даже напротив, тя може да се използва като начален импулс, капка мотивация, която да отключи потенциал и желание за устойчива във времето промяна без нужда от уебинари за личностно развитие и мотивация. Като едно ново хоби – да се самоизваеш и самодисциплинираш.

На някои жени не им пука, че имат целулит, живеят си щастливо. Повечето обаче искат да се отърват от него, превръщат го в битка. Някои се подлагат  на операции, гладуване, отлагат дори забременяване, за да са слаби. Други действат кампанийно – с едната ръка тъпчат кекс, с другата, прелистват указания за 90 дневна диета, хапват каквото им падне, после правят пречистващи режими – отново с гладуване, чайове, хапчета, мазила… Едни жени се тъпчат, други гладуват, пада им кръвната захар, те самите падат от немощ и резултатът и при двата типа е един и същ. Има и такива, които заявяват че са с едър кокал. Точка.


Да оставим целулита настрана, той ще изчезне лека-полека  като вторичен ефект, нека се заемем с мозъка. Той командва всичко.


Той трябва да се центрова. Той командва как  хормоните да се изливат в тялото, колко да е бърз метаболизмът, колко голяма тежест можеш да вдигнеш, колко и как да тичаш, и когато силите се изчерпат, да освободи запаси от нови такива.  В духа на „10 начина как  да…“, защото не може без готови рецепти – за да премахнем трайно целулита от поръсените ни със звезден прах копитца,  нека тренираме всеки ден  мозъка си да отлага моментното желание, в полза на дългосрочната цел. Със сигурност ще има ефект.

→ Още статии от Надя Стоева

Коментари