Яна Андонова

от Яна Андонова

Майките на деца с проблеми в развитието чуват това почти всеки ден. Как отговарям аз ли?

Ами просто:  да, опитваме се да излекуваме стомаха и червата. Глутенът и казеинът са може би най-вредните неща за децата с аутизъм. И не, не е модерна прищявка, ето защо:

Организмът на тези деца в буквалния смисъл на думата се възпалява, когато ядат трудносмилаеми протеини. Доказано е, че един от най-важните за децата невротрансмитери, а именно серотонин, се синтезира в червата. А когато те са възпалени, всичко се обърква. От което следва недобре работещ мозък, а оттам – неспане, агресия, хиперактивност, плач, крясъци, истерии и естествено в такива случаи, все ще се намери някоя леля да каже: “Ауууу, какво невъзпитано дете!” Обичам да отговарям на тези хора с “Да, аутизмът направо акъла му взе, друг човек го направи”.

Но, това разбира се не е всичко. Oсвен чисто поведенческите проблеми, в червата на децата се отварят малки ранички, които възпаляват целия им организъм. Децата стават болнави, слаби, а коремчетата им – изпъкнали.

Червата им стават пропускливи. И аз не знаех, какво е това, както и вие. Докато не се сблъсках челно и с тази “екстра”.

При наличие на пропускливи черва, частички несмляна храна, поради възпалението, попадат в кръвта на децата и тъй като човешкият организъм е умна машина, те се считат за болестотворни чужди агенти и се нападат от имунната система. Тук, идва на ход хистаминът. Той се вдига до небесата, поради алергичната реакция, а ДАО – ензимът, който трябва да се “разправя” с него, изчезва.

Появяват се обриви, подувания, нестихваща кашлица и хрема. И не само, разбира се. Детето започва да развива алергии и към обикновени неща, като например тиквички. Да не говорим за унищожената чревна флора, която води до нестихващи стомашни проблеми, болки, разстройство, диария.

И всичко това, което ви обяснявам е минало през главата и стомаха на едно дете на 2 години. Още ли се чудите защо на децата им е нужна диета?

Ще кажете, ама една вафла/бисквита/бонбон няма да го убият. Да, няма. Поне не на момента. Но, агресията, хиперактивността, възпалението, което в един момент става хронично, могат да бъдат животозастрашаващи.

И когато някой ви откаже да си взема от почерпката, той има причина за това. Не го съдете, а уважете избора му. За да има повече здрави деца, които са наистина палави, а не болни.


Статията е публикувана в личния блог на Яна Андонова, изразява личен опит и становище и няма за цел да служи вместо медицинска консултация. Моля, консултирайте се със специалист по темата.


Още информация по темата: интервю с доктор Едуард Рослер за връзката между аутизъм и хранителен режим


Вижте още истории от ЯНА АНДОНОВА=>

Коментари