Дима Чакърова

от Дима Чакърова

Той истински ли е? Къде живее? Какво прави през останалото време от годината? Как влиза през комина, като е толкова дебел? Защо виждаме толкова много Дядо Коледовци, когато той е само един?

Знаем, че тези въпроси, свързани с личността на Дядо Коледа са ви много познати. В нашето детство ролята му не беше така централна, вероятно затова и когато дойде моментът да отговаряме на въпросите на децата ни, някои от нас не бяха ясни в позицията си – съществува ли наистина или не, сам ли прави подаръците, друг ли му помага, купува ли ги.

След една корпоративна реклама личността на Дядо Коледа израсна до сериозни висоти и зае съвсем реално място в празничния ни живот. А нужно ли е това? И кого храним с легендата за човека, който носи подаръци само на послушните деца – интересът на малките или нашите собствени желания за необосновани чудеса?


Монтесори философията няма нищо против образа на Дядо Коледа, проблемът, който вижда и Мария Монтесори е свързан с възможността малките деца (3-6г) да правят разлика между истина/реалност и измислица/нереалност.


Един от основните аргументи срещу  деинституционализирането на добрия старец е: защо да лишаваме децата от въображение. Не, не ги лишаваме – Монтесори педагогиката подкрепя детското въображение, в смисъла на това да развива у децата способността да си представят нещо, което все още не е създадено, да подхранва тази креативна нишка, която рано или късно ги води към собствени открития и иновации. Но Дядо Коледа и детското въображение нямат почти нищо общо, защото децата не го измислят, а вярват, че той всъщност е истински.

Нужен ли ни е митът за Дядо Коледа?

Готови ли сте с история, която да разкажете на децата си, когато открият, че Дядо Коледа не съществува? Неизбежно този ден идва – съседът, приятелчето, някой роднина решава, че детето ви е достатъчно голямо да научи истината и просто му я споделя, без да ви пита, без да го подготвите специално и то, разбира се, в повечето случаи е обидено от това, че е било лъгано. “Мамо, вие с татко ли сте Дядо Коледа?!”

Истината може да бъде по-интересна от измислицата.


В Монтесори разказването на истории е ключ към интересното учене – истински истории. Тази на създаването на Вселената, идването и еволюцията на живота, хората, буквите и цифрите.


Но не само – всяко нещо от света, който ни заобикаля, има своята история.  Всяко човешко творение започва от дилема или проблем, на който е търсено решение. Тези истории са свързани с човешката природа и вътрешните инстинкти за проучване, ориентиране, ред, наблюдение, въображение, работа, самоусъвършенстване, комуникация и стаден инстинкт.

Как хората мобилизират уменията и въображението си да разберат какво е необходимо да се направи? Kак с креативност, упоритост и експериментиране достигат до решение на проблема? Как са решили да нарекат решението?

Това може да е историята на дрехата или на графитения молив, тази на крушката, тази на телефона. За какво още се сещате?


Монтесори преподавателите разказват тези истински истории за създаване на нещата, често изумително интересни като самия живот, и учат децата, че границите на въображението са само тези, които сами поставяме. Че една истина може да бъде по-увлекателна от десетки измислици.


Нека децата знаят как хората се сблъскват и преодоляват трудности сами и заедно.

Какво ще кажете за това: тази Коледа да отделим време да разкажем на децата си нещо реално. Да започнем с интересни факти за Северния полюс – знаете ли, че всъщност са два, за Лапландия, да направим заедно джинджифилова къщичка, да говорим за ценности и защо да ги следваме, да създадем заедно с децата атмосфера и да им дадем свободата да участват във всичко по подготовката на празника.

Да помогнем на реалността да се превърне в чудо.


Очаквайте още интересни статии по темата Монтесори съвсем скоро.

На 16 януари 2017 ще се проведе поредица от практически семинари и работни сесии за развитието на личността във възрастта 3-6 г., предназначени за учители и родители. Повече за събитието можете да видите тук: AMI уъркшоп


⇒ Вижте още статии от ИНСТИТУТ МОНТЕСОРИ

⇒ Вижте още от ДИМА ЧАКЪРОВА

⇒ Вижте още от категория ПОЗИЦИЯ

⇒ Вижте още от категория ВЪЗПИТАНИЕ

Коментари