Надя Стоева

от Надя Стоева

Тази година открихме сезона на снимането с дрон от Ждрелото на река ЕрмаТрън.  Знеполе – котловината държаща рекорда за най-ниска температура в България. С мнооого тежки зими, снегове,  лют студ и вълци кръстосващи навред.

Този край е и мой  – майчиният ми корен  е трънски. Тук всичко е интересно – природата, хората, диалекта, историята, фолклора, хумора… Върху тази земя подскачат  овце и кози – “стоката” както им казват местните. Мястото е метафора на борба между овцата и вълка, нивата и гората, човека и природата, миналото и бъдещето, котловината и върха, покорството и свободата.

Единият ми дядо не харесваше особено козите, че били по-своенравни и “врътОглави”. С баба правеха домашното овче сирене и масло, но тогава тези неща не ми се струваха гурме или био. Другият ми дядо пък, когато бях много малка, въртеше една мандра в Трън, знаеше как се произвежда сирене по стандарт още тогава.

Трънския край е известен с киселото мляко, има  музей, както и празник на киселото мляко.

Ждрелото на река Ерма от птичи поглед

Сега е пролет, дърветата пак са бели, но от цвят като пуканки.  Тревата е ослепително зелена, глухарчетата са жълти. Великден е. Агнетата са изпечени, яйцата боядисани. Наоколо е малко по-оживено, иначе това сигурно е най обезлюденият район в България, не знам… Земята бавно поглъща изоставените къщи, селски фурни, кошари и ги добавя в пластовете си при траките, славяните и дори готите, живели по тези земи. Най-старите следи от хора из трънско датират от неолита.

Ждрелото на река Ерма от птичи поглед

В една от пещерите в района се смята, че е живяла Света Петка, там е скалният параклис. Легендата разказва, че при бягството от турците останали вкаменени следи от дланта и стъпките ѝ , както и вкаменена пита.

Беше малко импровизирано пътешествие с дете номер две (момче на две), което цяла зима протягаше ръце към прибрания нависоко дрон, имитирайки бръмченето му.  Е, моментът дойде и детето изкъсо следеше приготовленията около излитането и с грижа очакваше приземяването. Смутиха го само стадо овце и малка каракачанска овчарка.

Трънското ждрело е един от стоте туристически обекта. Забележителност, която непременно трябва да се види. След раждането на Лео си купихме книжки за печатите. Имаме си вътрешно правило – да взимаме печат само ако сме в пълен състав, четиримата. И понеже беше имровизирано, а и тук сме си като у дома и можем да идваме постоянно, това не беше приоритет.

Ждрелото на Ерма от птичи поглед

Гледката е магнетична. Двете скали си имат имена – Църквището и Жилав камък. Много са близо една до друга, но не се докосват, Ерма ги разделя. Има легенда и за тях, че са вкаменени влюбени.

Река Ерма извира от Сърбия, в България влиза през село Стрезимировци, Трън, а после излиза през село Петачинци, по нататък се влива в Нишава.

Ждрелото на река Ерма от птичи поглед

Трънското Краище е граничен район, но от двете страни на границата живеят българи. Преди сто години Ньойския договор буквално откъсва и разкъсва български села, дори през дворовете на хората. Тези рани вероятно са незаличими.  Можеш ли  да кажеш на камъка или реката, че е българска или сръбска?

Има еко пътека започваща от махала Богойна, село Петачинци, което е било разделено и по-голямата част останала в Сърбия, така се превърнало в село Богойна по-късно. Пътеката минава през село Банкя, Ябланишкото ждрело, местността Китка, Трън. Дълга е 13.2 км, лятото е подходящо за преход, но без деца.

Кратка информация: 

Разстоянието от София до Ждрелото е около 80 километра.

Пътят минава през град Трън и има упътващи табели.

Близо до Ждрелото има голям паркинг, пикник зона до реката, барбекю, детски кът с пързалки и люлки.

 

Снимки с дрон: Надя Стоева

Ждрелото на река Ерма от птичи поглед

Ждрелото на Ерма от птичи поглед


⇒ Вижте още от НАДЯ СТОЕВА

⇒ Вижте още по тема ПЪТУВАНЕ И ВАКАНЦИЯ

 

Коментари