Елица Жекова

от Елица Жекова

Законът на Мърфи за отпуските и празниците (ЗМОП) гласи: най-големите инциденти се случват точно преди да заминеш на внимателно планираната почивка.

Банско, Гърция? Да, да, планирайте си, обаче лошият късмет е планирал вместо вас, и детето чупи крак в деня преди заминаването.

Оттук нататък следват:

 1. Болница, рентген, гипс.
 2. Отменяне на резервации.
 3. Подробен разказ какво е станало и какво следва – до всички заинтересовани.
 4. Три седмици (двадесет и един дни и двадесет и една нощи) живот с дете с гипсиран крак, което адски бързо се усети, че щом не му даваш да се движи, значи си му роб и ще правиш каквото каже и то ВЕДНАГА, иначе слиза от дивана! Дори и с ограничения си речник на 2,9 годишен, Мъничък успяваше да ни командори доста успешно, като се почне с “дай изгланицата ей там”, “дай бизалката”, “тати, купиш шоколадово ийце”.

Всъщност, няма десет начина да изкъпеш дете със счупен крак. Има само един и той трудно може да се нарече “къпане”.


Миеш от коленете нагоре, колкото можеш, докато другият родител го държи като нещо с много пипала, a малката сепия се мята и крещи. Но къпането е една много малка част от цялата одисея.

Самият процес на оздравяване на счупеното и на полудяване на родителя също преминава през няколко етапа:

1.Първите 4 дни – критични, умопобъркващи. Детето трябва да седи НЕПОДВИЖНО (!!!) с изправен или вдигнат крак, за да не се получи оток.

Правила и помощни средства за справяне със ситуацията:

 • Подкупи, под формата на бонбони (дават се под стриктен родителски контрол), близалки (ужас за всеки зъболекар, но в случая идеални, защото свършват бавно), шоколадови яйца (при криза). В никакъв случай да не се дава цялото яйце или цялата кутия с бонбони – биват изядени за отрицателно време и се иска още до припадък.
 • Подаръците да са задължително такива, които предполагат тихи и кротки занимания – пластилин, скицници с моливи, пастели и миещи се флумастери. Водни бои НЕ Е добра идея! Колички и други предмети, предизвикващи пориви за бягане и скачане също НЕ СА добра идея! Всъщност и шоколадовото яйце не е толкова добра идея, особено вечер, преди сън.
 • Телевизия – и без това у дома почти по цял ден припяваме на Baby TV. Едва ли още някое и друго филмче ще ми навреди на номинацията за Родител на годината, след всичко дотук.

→ Вижте също: Една обикновена дъждовна вечер

2. Следващи 17 дни – интересни, изпълнени с внезапни инфарктни ситуации. Детето МОЖЕ ДА СЕ ДВИЖИ, даже е препоръчително. Предписанието на лекаря гласи: слагате голяма джапанка и да почва да ходи. Супер, ще кажете. Обааааче… детето не иска да ходи, детето иска да се катери, да скача, да тича, да изкачва и да слиза по стъпала и да прави кълбо напред.

Правила и помощни средства за справяне със ситуацията:

 • Вино. Без лекарско предписание – по (минимум) една чаша, вечер. Защото сутрин на гладно е малко несериозно, все пак трябва да внимаваме детето да не си счупи и нещо друго освен крака.
 • Шоколадът също действа добре, но трябва да се криеш от детето и да си го ядеш сам, за да не будувате до 1 часа (справка т. 1).

3. Бонус – денят за махане на гипса всъщност е първи ден от поредица 4 официални празнични дни, така че ще почакаме още малко. Степен на полудяване на родителя – делириум с надежда за оздравяване. Дотук вече детето се е движило достатъчно, скачало е и е падало толкова пъти, че вече не подскачате при всяка екстремна ситуация. Гипсът очевидно е здрав и си върши работата.


Пък и какво са още четири дни и нощи на внезапен удар с гипсиран крак в ребрата в най-сладката част на нощта. Сякаш пък в последните 2-3 години сме спали непробудно…


Правила и помощни средства за справяне със ситуацията:

 • Следва се режимът от предходните дни: вино + шоколад.
 • За щастие празничният пакет почивни дни включва пътешествие с посещение на баба и дядо, игри в детски кът и изобщо “излизам да се видя с приятелки, радвайте му се на воля”.

4. Ден на махане на гипса. Опашка от още 15 деца в Пирогов – четири със счупен крак, останалите със счупени ръце, едно със счупен пръст. Махането на гипса е съпроводено с по-голям рев, отколкото поставянето му, а и от самото счупване на крака.

Правила и помощни средства за справяне със ситуацията:

 • Шоколадови яйца за цялото семейство!!!
 • И сън, най-накрая сладък спокоен сън.

В заключение искам да благодаря на Дора изследователката, рибки гупи, Чарли и числата, Искрица и Сияйница, и всички останали герои, знайни и незнайни, които ангажираха вниманието на детето в моментите, в които аз не можех, на всички, които му донесоха подаръци и идваха на гости, за да го разсейват на баба му и дядо му – за глътката свеж въздух, която ми осигуриха в последните дни и – разбира се – на другото родителско тяло – за търпението и за това, че осигуряваше редовно големи количества от изисканите субстанции.


Колкото и полезен и (донякъде) забавен опит беше това, категорично не искам да се повтаря, благодаря.

Там, който трябва, да си отбележи.

Снимка: Mingle-Mangle Photojumble

 


⇒ Още статии от Елица Жекова

⇒ Още публикации от категория Деца 0-3 г.

⇒ Още публикации от категория Ежедневни истории

Коментари