Редакторите

от Редакторите

Контактът „кожа до кожа“, наречен също кенгуру-грижа, е с отдавна доказан положителен ефект върху недоносени и доносени бебета.

Също като кенгуру

Крисан ражда Кая Мишел в 24-та седмица с тегло под 2 кг. Веднага след раждането си Кая е отведена в неонатологично отделение. За втори път майката вижда бебето си закачено към монитори и дихателни тръби. Крисан се притеснява да я вземе на ръце, но сестрите я окуражават и поставят новороденото върху голата ѝ кожа. След секунди Кая потъва в дълбок и спокоен сън. „Това ме накара да се почувствам майка за първи път. В онзи момент разбрах, че бебето ми ще живее.“


Стената на надеждата ParentlandВижте също: СТЕНАТА НА НАДЕЖДАТА от Ива Здравкова=>

 


Животоспасяващи усилия

Контактът „кожа до кожа“, който Крисан прилага, е бил открит през 1979 г. в Богота, Колумбия, в родилни отделения, които имали недостиг на кувьози и много новородени с тежки болнични инфекции. Неонатолозите Едгар Рей и Ектор Мартинез се обръщат към природата, и по-специално към начина на живот не кенгуруто. Тези животни приемат в обятията си малките бебета веднага след раждане и така ги отглеждат.

Двамата лекари изпращали у дома майките с инструкции да гушкат бебетата си възможно най-често – на голо, между гърдите си, в изправена позиция, и да ги хранят само и единствено с кърма.

Колумбийските неонатолози открили, че контактът „кожа до кожа“ не само позволява майките да бъдат изписани (отделенията били пренаселени), но и намаляват нуждата от използване на кувьози. А най-изненадващото? Смъртността намаляла от 70% на 30%!


Надя Дренска и дъщеря ѝВижте също: НАШИТЕ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА: НАДЯ ДРЕНСКА=>

 


Предимствата за бебето

Днес лекари от цял свят подкрепят и препоръчват кенгуру-грижата за новородените, доносени и недоносени, и твърдят, че между 60 минути и 24 часа на ден може да бъде прилагано и от бащите.

Колкото повече контакт „кожа до кожа“, толкова по-добре. В идеалния случай трябва да започне веднага след раждането, но е полезна и след това. Кенгуру-грижата е доказано безопасна, а и по-висша и съвършена от модерните технологии. Лишаването на  бебетата от този контакт създава стрес канали в мозъка, които могат да доведат до колики, неспокоен сън и нервност. Нито едно проучване не е установило вредно влияние на кенгуру грижата върху майките и бебетата.

Някои от най-важните ползи:

  • Подобрява сърдечните показатели и дишането.Бебета, които страдат от дихателни проблеми и са използвали кенгуру грижа, влизат в ритъм само след 48 часа, без респираторна техника. Сърдечните показатели на бебета в контакт „кожа до кожа“ са в норма, за разлика от такива, които не са имали достъп до такъв контакт.
  • Увеличава кърменето.Проучване показва, че бебета, които са гушкани повече от 50 минути, са 8 пъти по-склонни да засукват спонтанно. Контактът кожа до кожа увеличава и притока на кърма.
  • Подобрява имунитета.Недоносените деца имат по-слаб имунитет, склонни са към алергии, инфекции и хранителни проблеми. Ранният контакт „кожа до кожа“ драматично намалява тези проблеми.
  • Подобрява наддаването.Бебетата с кенгуру-грижа наддават по-бързо от останалите, а  често доброто наддаване намалява престоя в болница.
  • Регулира телесната температура.Майките регулират по-добре температурата на новороденото, отколкото кувьозите, при това по естествен начин.

Кенгуру гружата: как да започнем

  • Родителите трябва да бъдат настанени удобно в тиха и затъмнена стая.
  • Бебето е само по памперс и шапка (ако е необходимо допълнително затопляне на главата). То се поставя върху гола кожа минимум за 20 минути.
  • Този контакт може да бъде осъществен както от майките, така и от бащите, с тях непосредствено след кърменетo на бебето.

Източник: Parents.com

Можете да потърсите съвет, да се запознаете с дейността и да подкрепите каузите на Фондация „Нашите недоносени деца“ и Център “Малки чудеса” тук=>

Коментари