Александра Андреева

от Алекс Андреева

Иска ми се да засегна тема, за която хората предпочитат да мълчат. Хранителните разстройства са тема-табу.

Силно вярвам, че всеки родител иска най-доброто за детето си, но често не забелязваме малки детайли в поведението, които биха могли да говорят за сериозен проблем.

Една от най-големите заблуди, тиражирана в обществото е, че поднорменото тегло и наднорменото тегло са симптоми на хранително разстройство. Истината е, че преди да се стигне до тях е имало много други сигнали, с които детето е показвало, че нещо не е наред.

Промяната в теглото не е симптом, а следствие.


Нека погледнем 10 от истинските симптоми, говорещи, че с детето ви се случва нещо, на което трябва да обърнете внимание.

Тук е моментът изрично да кажа, че написаното в тази статия не е с цел да диагностицирате сами детето си, а да имате отправни точки за наблюдение. Ако забелязвате някои неща от този списък, то обърнете се към сертифициран психолог за съвет.

 

Детето ви е станало по-необщително

Тийнеджъри, борещи се с хранително разстройство, често се затварят в себе си. Предпочитат стаята си, пред излизането навън с приятели. Това невинаги говори единствено за този тип заболяване, но определено е нещо, което трябва да наблюдавате. Хранителните разстройства в по-голямата си част са тихи.
Детето ви е станало по-сприхаво
Да, много родители го отдават на “трудната възраст”, но това често говори за вътрешните борби, които детето води само със себе си.
Говорете с него. Бъдете негов приятел. Трудно е за родителя да поема “шамарите”, които детето раздава в такъв момент, но ако това е начин да го предпазите от нещо много сериозно, вярвам, че тази трудност си заслужава.
Нови хранителни навици
Ако детето ви изведнъж е решило, че спира месо, млечни продукти, глутен и т.н, то обърнете внимание на причината за това.  Да, може да е просто негов личен избор, но прекомерното вглеждане в нездравословни храни и отбягването им, може да доведе до хранително разстройство, наречено “орторексия”. Това е малко познато заболяване, което обаче придобива заплашителни размери в наши дни.
С избягването на все повече храни, които детето е сметнало за вредни, става все по-голямата вероятността орторексията да се превърне с анорексия или булимия.
Детето ви винаги ходи до банята след вечеря и се бави повече от обикновено
Много родители не обръщат внимание на този детайл. Ако детето ви прави това, то бъдете внимателни и се опитвайте да разберете какво се случва. Това може да е сигнал за булимия. В тази ситуация, детето връщайки се в стаята, може леко да потреперва, носът му да бъде зачервен, а косата прибрана назад.
Единични случаи от това поведение не могат да бъдат сметнати за сигурен симптом за булимия, но при ежедневни такива действия е хубаво да обърнете внимание.
Детето ви яде прекомерни количества храна
Тук нещата са ясни. На всеки се случва да има по-голям апетит в някои моменти от живота си, но ако това не отминава и детето става сприхаво, когато му кажете, че не е здравословно да хапва толкова често и по много, то е време да се замислите. В този случай разпространен признак е избухливостта, която бива овладявана само с храна.
За този вид хранително разстройство стои нещо много по-дълбоко от просто прекомерен апетит. Липсата на любов и внимание обикновено се заменя с храна.Често съм чувала родителите да казват “Аз толкова любов му давам, не е възможно да е това”. Представите за любов и загриженост на детето невинаги съвпадат с тези на родителите и това нещо нормално. При възрастните хора е абсолютно идентично. Ако за детето ви обич е да седнете да гледате с него филмите, от които то се вълнува, а вие показвате любовта си чрез купуване на нов телефон, вероятно е то да запълва тази дупка с храна. Погрижете се да разберете от какво има нужда то, за да усеща грижата ви.
Детето ви се дразни, когато го гледате докато се храни
Тийнеджър, страдащ от хранително разстройство няма явно да покаже отказа си от храна пред родителите. Това настъпва в по-късен етап.
Първоначално обикновено се започва с ядене сам в стаята, с нежелание за излизане на ресторант, семейните вечери, на които всички са заедно, стават все по-редки. Това е така, защото детето вече изпитва дискомфорт да се храни пред другите. Хората с хранително разстройство често си въобразяват, че останалите ги наблюдават с упрек и това ги разстройва.
Детето реже храната си на много малки пърчета и дъвче по-дълго
Това е явен начин то да прикрие, че не иска да се храни. Родителите често не забелязват тези детайли, защото времето, което детето прекарва на масата с тях не се е променило.
Детето прави упражнения по всяко време на деня и пие много, много вода
Физическата активност е нещо прекрасно, както и приема на повече вода, но минат ли се границите това се превръща в проблем. Ако детето ви след вечеря задължително започва да тренира и това е нещо, което до преди това не е правило, може да е признак за нещо по-сериозно от простото желание за тренировка.
Водата пък разрежда стомашните сокове и често се използва от болния за спиране на глада.
Детето става по-сприхаво вечер
Събуждайки се, то все още не е толкова гладно, но с минаването на времето, усилването на глада дискомфорта, лошото настроение също се засилва. Хора с хранително разстройство често стават много изнервени именно следобед и вечерта, когато гладът вече е трудно контрулируем. Това не е нещо нормално, тъй като един здрав човек не би стигнал до такава крайност, колкото и да е зает през деня. Това говори за съзнателен отказ от храна.
Изоставя хобитата си или учи/работи твърде много

Всичко това говори за бягане от собствените мисли. Хората спират да спазват баланс между работа/учене и почивка. Искат мозъкът им да бъде зает с друго, а не с глада. Хората с хранително разстройство обикновено са перфекционисти и със силна воля, противно на общото убеждение.

 

Ако забелязвате някои от тези признаци в детето си, обърнете се към специалист за съвет. Има много малки детайли в ежедневието, на които не обръщаме внимание, а биха могли да са признак за нещо сериозно.

Вярвам, че с малко повече внимание към децата бихте могли да им помогнете в по-ранна и  тийнеджърка възраст. Успех!

Коментари