Лора Ангелова

от Лора Ангелова

Имам четирима племенници и три деца. И в навечерието на всяка една учебна година въпросът, който се поставяше и се поставя и до днес, е един: в коя детска градина да запишем детето, в кое училище, коя е най-добрата госпожа?

Изправени сме пред безброй трудности – борим системи, точки, мерим улиците и дали нашият номер влиза в района на детското заведение, скубем си косите: “Защо някой близък роднина не работи в системата?”…

И след като сме извадили везните, скарали сме се два пъти с любимия, двадесет и два пъти с бабата и дядото и сме чули мнението на свръхкомпетентните приятелки от нета, градинката и “една мила жена с четири деца, с която се запознах в мола”, изведнъж, взели най-накрая решение КЪДЕ да запишем любимото си дете, блесва като на сцена в яркочервено въпросът: коя е най-добрата госпожа?


След всички тези лабиринти, през които сме минали, се оказваме изправени пред трудното решение: “Коя?”


Коя да е тази, която най-добре ще смени памперса на нашето дете и ще го научи да държи правилно молив в ръката?

Коя е тази, за която да сме сигурни, че ще бъде:

  • мила, защото “Филип е много чувствителен”;
  • строга, защото “Ема не признава никакви граници”;
  • бърза, защото “той, нашият Андрей е като стрела и никой не успява да го удържи”;
  • млада, за да е близо до децата;
  • но и възрастна, за да има опит… друго си е професионалист с опит.

Е, скъпи, мили четящи – НЯМА такава госпожа.


Този така лелеян образ не съществува, не е открит и няма да бъде намерен. Не хабете усилия, време, нерви и безброй часове в проучвания. И не, не защото няма мила, строга, бърза, в разцвета на силите си госпожа. Има такива, най-вероятно ще ги откриете във всяка детска група или клас.

Как да досаждаме на госпожата - кратък наръчник за родители ParentlandВижте също=>КАК ДА ДОДСАЖДАМЕ НА ГОСПОЖАТА – КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА РОДИТЕЛИ

Няма, защото не може вие да решите кой е човекът, който ще застане до вашето дете, човекът, с когото той ще се разбира – с две думи, който ще разказва интересните истории и ще е с онази блуза в жълто, която ще помни и обича винаги.

Не може да я изберете, така както не можете да познаете числата от тотото.

Не сте ли се запитвали защо вашите любими, прекрасни приятелки са “онези вятърни мелници, с които се виждаш всяка сряда”, в очите на мъжа ви?

Или защо същият този прекрасен и любящ ваш партньор е “онзи ритнитопковец, който играе футбол всеки четвъртък” в очите на баща ви?


Защото хората виждат и харесват различни неща в себеподобните си. Онази “химия” помежду ни е определяща за това как се чувстваме с един или друг човек.


Искаме да контролираме всеки един етап от развитието на детето си, казвайки, че така е най-добре за него. Но дали не го правим за наше спокойствие?

Не можем да живеем няколко хода напред. Животът винаги ще ни предложи неочакван, а понякога и обратен завой.

Една от моите вече пораснали племенници беше записана при “най-добрата госпожа” в училището. Щастливи гърмяхме шампанското на 15-ти, незнаейки, че три месеца по-късно същата ще замине за чужбина, а заместничката й няма да може да научи нашето чудесно дете да чете. Проблем, който й тежеше години.

Частно или държавно училище - ParentlandВижте също=>ЧАСТНО ИЛИ ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ?

 

Или “прекрасната госпожа”, с която бъбрех на вратата на детската  градина с часове, “Ама наистина, какъв късмет с нея!”, която щеше да “върне” неспособността на дъщеря ми да си казва, че й се ходи до тоалетната. Защото докато аз и останалите 24 майки си бъбрехме сладко-сладко и пътувания в чужбина, рожбите ни се напикаваха, чакайки разговорът да приключи.


Или “Бастунът”, както наричах госпожата на малкия ми племенник, която винаги ме гледаше подозрително и ми отказваше да го взема, тъй като сестра ми не я е предупредила. Същата щеше да прекара с него часове в разговори за раздялата на родителите му  и щеше да го научи, че това не е краят, а началото на един нов живот; същата, с която той се чува и днес, четиринадесет години по-късно…


Ето така, в хиляди изчисления, пропускаме факта, че “най-добрата госпожа” си е чист късмет.

Ако ще да сме измислили формула за изчисление на качествата, които тя следва да притежава, ако тя и нашето дете нямат хармония, разбиране и харесване помежду си…няма да се получи.

А това, за щастие на нашето дете, не е нещо, което можем да контролираме.

Весел 15-ти!


Вижте още по тема УЧИЛИЩЕ=>

Вижте ще по тема ОБРАЗОВАНИЕ=>

Вижте още по тема ДРУГИТЕ РОДИТЕЛИ=>

Коментари