от Даниела Ламбова

В наше време светът е достигнал сериозен парадокс: въпреки че глобално населението на Земята нараства, раждаемостта намалява драстично в някои страни и общества.

Същевременно се увеличава възрастта, в която жените стават майки за първи път: в някои европейски страни тя е над 30.

Погледната отблизо, ситуацията е ясна – колкото по-образована е жената и с амбиции за професионални постижения, толкова по-вероятно е тя да не стане майка през 20-те си години. Лично аз не виждам никакъв проблем в това – на 30 възможностите за забременяване и успешно износване на плода са все още добри.


Момичето, което бяхВижте също: МОМИЧЕТО, КОЕТО БЯХ=>

 


В същото време обаче, ако една жена е навършила 30 и има вече сравнително добра работа и интересен и активен живот, тя не превключва автоматично на режим “майка”. Съвсем възможно е и още да не е открила мъж, с когото да създаде семейство. Това усложнява положението, защото, както знаем, с годините по-трудно допускаме нови хора близо до себе си, а и критериите ни стават по-високи.

Биологично известно е, че фертилността на жената намалява след 35, както и че нарастват възможностите от усложнения при бременност. Знаем го, но ни се струва далечно и на теория. Все по-често се случва на 30 да не сме се наситили на свободата и самостоятелността, след като неусетно към тях се е присъединила и недостижимата през 20-те финансова стабилност. Опияняващо е чувството да се издигаш в кариерата и да печелиш пари, не само за да си плащаш сметките, но и да си позволяваш околосветски екскурзии и ежеседмични излизания из най-модерните заведения.


Така нерядко се оказва, че започваме да се усещаме готови да станем майки едва на 35.


Всъщност никога не сме напълно готови: просто в един момент биологичният часовник започва да звъни в главата ни и изведнъж си даваме сметка, че всъщност искаме деца. Ненадейно поглеждаме с лека завист към всички майки с бебета из градинките и установяваме, че вече не ни притеснява идеята да не работим цяла година.


Гаранс ДореВижте също: Гаранс Доре пред Лена Дънам: Натискът върху жените да станат майки е огромен. Това трябва да спре!=>

 


Но такъв момент може и никога да не дойде за някои от нас. Може да решим да имаме дете не защото го искаме силно, а просто, за да не сме сами някой ден. Доста егоистично, но в крайна сметка е важно да подходим към децата си отговорно и грижовно.

Не смятам, че да станеш за първи път майка на 35 е по-лошо, отколкото на 25 – независимо от причините. Може би е по-трудно да забременееш, но в повечето случаи се получава, рано или късно. На 25 сме по-енергични: факт. Но имаме по-малко опит и по-малко търпение. Вярно е, че ако станем майки на 35-40, то на абитуриентския бал на децата ни няма вероятност някой да ни помисли за по-голяма тяхна сестра, но какво от това! Важно е да поддържаме духа си млад покрай тях, така че на никого да не му мине през ума, че е възможно да сме бабата.


Заслужава ли си? - ParentlandВижте също: ЗАСЛУЖАВА ЛИ СИ ДА ИМАМЕ ДЕЦА?=>

 


Възхищавам се на жените, които създават семейство съвсем млади, а по-късно правят успешна кариера. Не съм сигурна дали това винаги е оптималният вариант, но е далеч по-успокояващо за една пламенна кариеристка да не се налага да прекъсва работата си, за да изпълни най-човешкото си съкровено желание да има деца. В повечето такива случаи обаче за постигането на успешна кариера е необходима сериозна подкрепа от други хора. Както знаем, и децата, и работата изискват време и отдаденост. Балансът е възможен, но при деца под 3-4 години е трудно достижим.

В родителството няма правила. Добре е всяка жена отговорно да обмисли през годините възможностите и решенията си за майчинство, без да подценява вътрешните си желания. Дори това да значи да стане майка за първи път на 40-45 или пък никога да няма деца.


Вижте още от ДАНИЕЛА ЛАМБОВА=>

Коментари