Виолета Азис

от Виолета Азис

Колко мъже познавате, които са посещавали психотерапия? Вероятно не много.

И преди съм говорила за значението на консултациите с терапевт, но напоследък се замислям колко процента са мъжете и колко жените в моята практика.

В общия случай мъжете по-рядко търсят помощ дори за най-елементарни неща, като например посоката, ако са се изгубили. Какви според вас са причините? Нямат проблеми? Достатъчно силни са, за да се справят с всичко сами? Психотерапията е само за жени?


Истината е, че жените като цяло са по-склонни да споделят и да търсят различни начини за изследване на личността си.


Прието е, че мъжете са силният пол и се очаква да се справят, да не се оплакват, да успяват. Според много от тях терапията има за цел да ги промени и да ги накара да приемат ценностите на терапевта като свои собствени. Често мъжете се чувстват нападнати и обвинявани от жените си,  сякаш мъжът е партньорът, който трябва да бъде “поправен”. Обикновено тези, които идват на психотерапия, са доведени от половинките си, или ако дойдат сами, са приели, че консултацията е буквално последен изход.

Защо се случва така?

Причините са много. Една от тях е неразбирането за това какво е психотерапия, за много хора доскоро табу или нещо неприемливо. Мнозина са тези, които мислят, че ако посетят психотерапевт, значи са луди. Луд, според тълковния речник e човек, “който е изгубил разсъдъка си; безумен; който постъпва неразумно, необмислено.” В крайна сметка никой не иска да има такъв етикет.


Всъщност, както се оказва при редица други стереотипи, и тук нещата не са такива каквито изглеждат. Дългогодишни наблюдения показват, че мъжете имат не по-малка нужда да говорят и споделят.


Това, което основно ги затруднява, е да говорят пред собствените си съпруги. Изразяването на емоционалност, ранимост и споделянето са често в разрез с разбиранията за мъжественост на голяма част от тях.

Често мъжката сила и надмощие водят до огромна емоционална изолация и костват близостта във връзката. Много, ако не и всички мъже, които идват на терапия, нямат ясна идея защо са там. Знаят, че има проблем и че е добре да разговарят и споделят повече, но не и какъв е смисълът. Освен, че ще направят жена си щастлива, те наистина не осъзнават защо консултацията е необходима. Голяма част от тях не са изпитвали интимност и близост, освен чрез секс, и се чудят защо толкова се настоява върху комуникацията и споделянето на чувства.


Що е то психотерапия - ParentlandВижте също: ЩО Е ТО ПСИХОТЕРАПИЯ И ИМАМ ЛИ НУЖДА ОТ НЕЯ?=>


Човек, който е изключен от своя вътрешен свят не може да бъде щастлив и никак не е лесен за съжителство.

За много мъже да бъдат уважавани е изключително важно, може би толкова важно, колкото и да бъдат обичани, ако не и повече.

Нещо, с което много се работи в терапия, е мъжете да зачитат това, че осигуряват семейството си. Да работиш по цял ден и да даваш парите си на други хора, независимо, че те са най-близките ти, не е лесно. Като че ли от мъжа се очаква да поддържа семейството финансово, много често без това да му се засвидетелства. Дори самите мъже не го идентифицират като особен принос, сякаш е по подразбиране.  В този ред на мисли голяма част от мъжете казват, че са удовлетворени, ако съпругите им са материално осигурени, но често само това не е достатъчно или дори да върши работа за известен период, винаги идва момент, в който е необходимо и още нещо, а именно – взаимността и емпатията.

Мъжествеността и силата са в куража на един мъж да бъде искрен със себе си.

Силните осъзнават, че всеки понякога изпитва слабост. Силните понякога са жени. Слабите понякога са мъже. Полът не е определящ, защото това са  нормални човешки реакции и усещания.

Подкрепата на приятелите е безценна, особено в трудни моменти. Тези отношения са изключително важни, но не могат да заместят професионалната помощ, когато има нужда от такава. Терапевтът има знанието и способността да осигури различни перспективи и професионална дистанция, която е фундаментална. Психотерапията работи с всички нива на емоционални затруднения. От най-елементарни ежедневни, до сериозни и трудни състояния.

За всички нас е трудно да признаем, че невинаги успяваме, но още по-трудно е да потърсим помощ и подкрепа. Психотерапията е изпитание, но с времето дава много, защото показва път към себе си, което е незаменимо.

 


Майки и синове - ParentlandВижте също: МАЙКИ И СИНОВЕ=>

 


Мoже ли психотерапията да гарантира, че няма да се почувстваме зле в един етап от живота си?

Отговорът е не, но може да намали значително вероятността или по-скоро да помогне да научим начини, чрез които да използваме собствения си капацитет и да се справяме сами. Съществува мит, че говоренето за проблемите няма да помогне за разрешаването им. Всъщност е тъкмо обратното. Много пациенти споделят, че говоренето с терапевта им помага да разберат и погледнат по-цялостно на своите трудности.

В някакъв смисъл мъжките емоционалност, чувствителност и уязвимост са различни от женските. 

Терапията им помага и да намерят път към децата си, защото за мнозина това е изключително трудно, дори невъзможно. Те не съумяват да покажат и изразят обичта към тях, или поне не по начин, който да ги свърже емоционално. Това важи и за отношенията с партньорите. Взаимност, разбиране на другия, по-добра комуникация, повече изразяване на чувствата и удовлетвореност от отношенията като цяло. Най-добрият партньор за един мъж е неговата жена. Една жена има нужда от мъжа си не по-малко, отколкото той от нея, защото животът е приключение в екип.

Violeta Baner


Вижте още от ВИОЛЕТА АЗИС=> 

Коментари