Яна Копчева

от Яна Копчева

В шкафа, където събирам всички важни документи, паспорти и дипломи, имам и една доста дебела папка с моята медицинска история. С моята гинекологична медицинска история.

Предполагам малко са хората, на които съм разказвала с подробности какво ми се случи през 2012, а след това и с повторение през 2013 година.

Вече ми се струва далечно, а и сякаш доста неща съм забравила (което не е лошо за мен), но е време и е редно да се опитам да преразкажа своята история.

Преди да започна, имам няколко встъпителни думи, които мога да напиша и като заключение-поука и сигурно мястото им е накрая, но всъщност не е така. Мястото на поуката трябва да е в началото, за да съм сигурна, че всеки ще я прочете.

Първо: Мили дами, правете си редовни гинекологични прегледи, а не само, когато това се налага, поради вече появил се проблем (както стана с мен).

Второ: Би било хубаво да знаете медицинската историята на рода си, да говорите с майка си или своите баби по тези въпроси. Оказва се, че гинекологичните заболявания се предават в рода. Аз това, разговорите, не съм ги водила особено, а и мисля, че моите женски роднини също не са наясно със своята гинекологична история. Което е нормално, защото май ние сме първото поколение, което се отпуска да говори свободно на тази тема.

Трето: Винаги, ама винаги търсете второ, ако не и трето мнение, особено ако се стигне до някакъв вид оперативна намеса!


Моите баби - ParentlandВижте също: МОИТЕ БАБИ от Елица Жекова=>

 


В разказа със сигурност няма да използвам сложни медицински термини (или поне такива, които Гугъл не може да преведе) и ще опиша историята си така, както сама я разбирах и обяснявах за себе си.

При мен тя започва с едни профилактичен преглед – микробиология и цитонамазка. Всъщност първата цитонамазка, която съм си правила някога. Годината е 2012, на 27 съм. Доста дъртичка за първа цитонамазка, но…  Резултатите – PAP IV, което означава не хубаво. Тогава нямах идея какво е това. Докторката, която ме преглеждаше, ми каза, че резултатът е лош, има някакво изменение на шийката на матката и че трябва да се прегледам при специалист. Изпрати ме при своя позната с думите “Ако излезе на мен такъв резултат, щях да отида при нея”. Прегледът при въпросната докторка беше нова цитонамазка, преглед колпоскопия, при който като под микроскоп се гледа самата шийка и ако се установи изменение, се взима материал за биопсия.


Тук дойде страшното. Биопсията се налага, за да се изследва изменението, тъй като то може да означава рак на шийката на матката.


Независимо от резултата на биопсията се предприемат мерки за отстраняване на засегнатите клетки. При мен биопсията бе отрицателна (т.е. без ракови изменения), но въпреки това се налагаше оперативно премахване/изрязване на изменения участък.

Тук е моментът да вмъкна онази трета точка. Винаги търсете второ мнение! Аз не го направих и сега може би малко съжалявам. Имах пълно доверие на лекуващата ме лекарка, но пак не означава, че може би някъде не е сбъркала. Това няма как да го знам сега.

Самата процедура се нарича LLETZ ( или LEEP) и е като отрязване на засегнатата част от шийката. Извършва се при пълна упойка, продължава не повече от 30 минути. След нея не се чувства болка, още на следващия ден ме изписаха от болницата. Единственото, което трябваше да спазвам, е няколко дни да си почивам на легло, никакво вдигане на тежко, както и никакъв секс поне месец след процедурата.


Епикризата не показваше ракови образувания.


Даже успях да взема стъклата с изследваната тъкан (изрязана по време на процедурата), въпреки че се водят собственост на болницата и да ги занеса за повторно изследване при лекар-патолог в Онкологията в София. При същия лекар съм носила впоследствие и други свои изследвания. Така една година по-късно, след поредната цитонамазка, се установи, че отново съм в рискова група и отново има изменение да клетките.


изчерпан яйчников резерв, първото и последното дете - Parentland.bgВижте също ПЪРВОТО И ПОСЛЕДНОТО МИ ДЕТЕ от Дарина Попова=>


Същата докторка ме изпрати при неин колега в Пловдив, който ми направи лазерна конизация.

Да поясня, че тази процедура не ми бе направена още първия път, тъй като лекарката искаше да опази колкото е възможно шийката. При конизацията се премахва доста по-голяма част, което е предпоставка за риск от “изпадане” на плода при евентуална бъдеща бременност. Според нея даже беше задължително ако/като забременея, да ми бъде направено зашиване на шийката, наречено серклаж, с което да се избегне точно това “изпадане”.


Към тази дата съм бременна в 5 месец, шийката е с нормална дължина, което означава, че лазерната конизация е била наистина щадяща процедура и зашиване не се налага.


Оттогава си правя цитонамазка на всеки 6 месеца. Една година след конизацията ми излезе първият супер резултат – PAP II, който е съвсем нормален за жена на моята възраст. Тогава вече започнах да посещавам друг гинеколог, просто защото бе на по-удобно място, а и при предната докторка посещавах частния кабинет. Както споменах по-горе, всичките ми прегледи бяха в частни кабинети, както и лазерната конизация в Пловдив беше в частна болница. Всеки един преглед, допълнителни изследвания в лаборатории, както и двете операции съм заплатила от собствения си джоб. Здравна система и осигуровки по тези процедури няма!


ППренаталните изследвания - ParentlandВижте също ДАЛИ ВСИЧКО Е НАРЕД? ЗА ПРЕНАТАЛНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЛИЧНО от Мария Илиева=>

 


Впоследствие имах отново резултат PAP III, посетих и още един гинеколог, отново ме изследваха с колпоскоп. Бях много притеснена, но в случая се оказа, че причината е гъбична инфекция, като след лечение и нова цитонамазка излезе резултат PAP II. Тогава е моментът, когато се запитах защо още в началото не потърсих второ мнение. Но, разбира се, вече всичко бе минало и нямаше как да променя случилото се.


Накрая няма пак да пиша поуките, може да се върнете горе да си ги прочетете. Само три са.


И нещо като хепиенд – 6 години по-късно допълвам същата тази папка с прегледи от следящия бременността ми доктор.

Очаквайте скоро и едно искрено и лично от ежедневието на бременната госпожа учителка.


Вижте още от ЯНА КОПЧЕВА=>

Коментари