Кристина Нигохосян

от Кристина Нигохосян

Как да отлепите детето от телевизора и да го накарате да си играе в градината… по собствено желание?

Хайде да излезем, виж какво хубаво слънчице!“, „Ела да видим какво правят кученцата!“ „Не искаш ли да си играеш в пясъка?“. Каквито и доводи за примамване навън да използвате, те рядко са по-силни от дивотиите на Спондж Боб или спасителните акции на Пламъчко. А като си представя, че през зимата щем-не щем ще прекарваме голяма част от времето вътре и, респективно, пред телевизора, ми се иска поне през топлите месеци да сме на закрито само, когато трябва да се спи.

Пробвала съм различни начини да накарам една почти 4-годишна и един 16-месечен да се занимават на чист въздух. И разковничето е разнообразие – колкото повече непознати предмети и нови дейности, толкова по-добре. Хубавото на градината е, че там наистина могат да се правят много неща, които са интересни на децата.

Земеделски дейности

Простичко и първосигнално, но децата си умират да копират какво правят възрастните. Винаги, когато съм се опитвала да засадя нещо, да прекопая или просто да почистя лехите, и двете ми деца са гледали с интерес и са опитвали да се включат. Най-любимите предмети на сина ми в градината са именно малка мотичка и лейка. Може да си чопли неуморно, а когато е достатъчно топло и има съд с вода, се занимава самостоятелно за дълго време. Ако имате растения, на които държите обаче, гледайте заниманията да са извън обсега на детските ръчички. Преди ден се сбогувах с един сукулент, който малкият градинар реши да „оплеви“.

малък градин

Колиба за криене

За най-лесната такава ви трябват четири пръчки около метър и половина и няколко зърна боб. Изправяте ги под формата на клада, връзвате ги горе и засаждате по няколко бобчета в основата на всяко. След няколко седмици ще се получи озеленена колибка. Подобно типи в градината може да направите с ленти плат, канап или свежи върбови клонки, които да сплетете около основните колове. За това обаче ще ви трябват повече умения. Друг вариант с растения е да засадите слънчогледи и царевица в кръг, като оставите пролука за „врата“. Израстват високи и се превръщат в истинска жива беседка. Освен това стават за ядене!

tippie-portada

Photo: Compartemimoda.es

Колиба за криене - Parentland

Photo: Compartemimoda.es

Вода под всякакви форми

Най-лесно е да купите малък надуваем басейн, който може да сложите дори на терасата. Всички деца обичат вода, освен това заниманията с нея са доказано успокоителни. Но може да надградите простия басейн с нещо повече. Например пръскачка! Щастието ще е пълно, ако децата сами си я направят. Трябва им празна двулитрова бутилка от безалкохолно, нещо за пробиване на дупки (ясно е, че трябва да сте наблизо), маркуч и изолирбанд. После само включвате в чешмата. Може и да е още по-просто – закачате бутилката на някое дърво, пълнете я от време на време и ето ви весел детски душ! Виждала съм и много симпатична „автомивка“ за деца на колела от надупчени водопроводни тръби, която мисля да материализирам в най-скоро време.

Воден душ за деца - ParentlandИгрална площадка

Имате батут? Чудесно! Нямате батут? Тогава може да направите водно легло за търкаляне. Трябва ви голямо парче найлон, което, прегънато на две, да образува правоъгълник с размер на двойно легло. Проверен начин за плътно слепяне на крiйщата е хартия за печене, която да подпъхнете на около 3 см от горната и долната страна, след което да изгладите, за да се стопи найлонът и да се залепи. Остава да изрежете малка дупка за маркуча, от където да напълните „водното легло“. Може да добавите сладкарска боя за разкош във водата. Остава да залепите дупката и да оставите децата да се забавляват. За детайли инструкции проверете тук.

игрална площадка - ParentlandЛюлка

Градинският ви детски кът не е завършен, ако нямате люлка. Люлката, която впечатли дъщеря ми толкова, че я помни седмици наред, беше от стара автомобилна гума. За пореден път се убедих, че на децата не им трябват купени или скъпи играчки, за да се забавляват.

Люлка от автомобилна гума - Parentland

Творчески занимания

Водни боички, керамични саксии и гладки камъчета са простичките съставки на поне час занимания навън. Помолете ги да украсят скучните саксии с цветове или животинки, които са им любими. Или създайте каменни табелки за насажденията в градината – малките могат да изрисуват съответния плод или зеленчук. Ако разполагате с повече свободно време, може да им покажете как да си направят четки от естествени материали – прави пръчици, към които завързвате треви или иглолистни клончета, с които да се рисува. Други идеи за творчество навън са изработване на хранилки за птици, плашило, декорации с камъчета и празни черупки от охлюви.

Градинско плашило - Parentland

Творчески занимания в градината - Parentland rocks 1 Textured-Painting-Natures-Paint-Brushes-2

Статията е изготвена в сътрудничество с онлайн списание Антре

→ Още статии от Кристина Нигохосян

Коментари