Александра Андреева

от Александра Андреева

Сигурна съм, че всеки от нас се е запитвал „Защо той/тя не ме обича?“

Толкова много сме чели и слушали на тази тема, че вече се чувстваме тотално препълнени с информация, но нямаме никакви практични знания.

Навсякъде пише, че никой не избира в кого да се влюби и това е така. Но всеки всъщност избира дали да обича. Прави го дори съзнателно. Ще ви припомня приказката за Малкия принц. Когато го попитаха защо обича неговата си роза, а не другите, по-красиви, той отговори: „Защото за нея съм се грижил, поливал съм я, гледал съм я как расте, пазих я от всичко.“ Така той избира да обича нея.

В любовта и връзките нещата стоят по абсолютно същия начин. Обичаш този, за когото се грижиш, и се грижиш за този, когото обичаш. Нищо повече, нито по-малко. Та, да разчертаем хронологично една любовна връзка и да проследим развитието ѝ.

  • Мъж и жена се запознават. Тя иска да го впечатли. Той нея също. Грижат се един за друг. Подаряват си подаръци. Всеки от тях се старае в интимен план другият да е на първо място. Влюбват се. Обикват се.
  • Връзката започва. Месец, два, три, година.. две. Те вече са спокойни. Познават се до съвършенство. Вече не се стремят да поставят другият на първо място. Мъжът не вижда защо да прави подаръци на жена си. От своя страна жената спира да го изненадва с красиво бельо или вкусни романтични вечери. Огънят намалява. Всеки от тях се чувства необичан.
  • Започват скандали. Всеки обвинява другия. Отдалечават се още повече. Той прекарва все повече време пред онлайн игрите. Тя пък се вкопчва в домакинска работа или се разсейва с женски глезотии. Заедно са, но не съвсем. И дупката между тях става все по-дълбока. Вече не изпитват любов.
  • Сълзи, хвърляне на чаши, чинии, крясъци и край на връзката.

Познато? Къде мислите, че се чупи всичко? Отговорът се крие в цитата по-горе: „Обичам тази роза, защото се грижа за нея“.


Не бива да позволяваме да се отпускаме във връзка. Любовта свършва тогава, когато огънят направи място на спокойствието, рутината, скучните дни и нощи. Не обвинявайте партньора си, че не ви обича, ако вие не правите всеки ден жестове към него, ако не го слушате, ако не го гледате с влюбените очи, с които сте го гледали някога. Това не значи, че той не ви обича, означава, че вие самите не знаете как да се грижите за вашата любов.

Когато се грижите за партньора си, това няма да го накара да ви обича. Ще накара вас да обичате него.  Когато казвам грижа, не визирам материална грижа, а грижата другият да се чувства желан и обичан. Онези малки изненади, сладките смс-и, неочакваните прегръдки, комплименти, изслушване, интимни, романтични вечери, в които сте важни само вие двамата.

И, да, не можеш да провокираш любов у другия. Можеш да провокираш любов само у себе си. Това е тайната. Тайна, която влюбените двойки с десетки години семеен живот знаят и използват всеки ден. Огън. Огън. Огън!


Вижте още истории по тема ДВОЙКАТА=>

Коментари