Антоанета Карагьозова

от Антоанета Карагьозова

Така ми отговори един баща от градината, когато го попитах дали изпращат по-голямото си дете при бабите през лятото, за да е по-лесно само с едно вкъщи. „Те толкова добре се забавляват, че по-лесно се гледат, когато са двамата. Аз просто не знам хората с едно дете как се оправят?!“

Усмихнах се и се замислих над този искрен отговор, в който имаше и нотка на неразбиране как изобщо мога да задавам такъв въпрос.

Когато кажа, че имам близнаци, първо ме поглеждат с лека завист и усмивка тип „ехааа, 2 с 1 удар“, която у хората с деца преминава бързо в угрижен въпрос: „Много ли е трудно с близнаци?“. За това колко е трудно с близнаци или две деца с малка разлика е изписано и споделено много. Тук ми се иска да ви разкажа за предмствата да имаш  … „2 с 1 удар“.

Играта е много повече от споровете помежду им и нямат нужда от таблет, за да се забавляват

Много често ме питат как успявам да не давам таблет на децата си (на общо 13 години, всеки по 6,5 години). Малко преди разговорът да премине на тема „не можеш да ограничаваш децата, те сегашните деца са различни, моята дъщеря на 2 години си пуска сама филмчета в You tube“, се опитвам да вмъкна, че просто не се е налагало … те сами са си таблети един за друг. Един ден споделих с колега, че вече много рядко гледаме телевизия вкъщи (всъщност изобщо не гледаме, но не исках да изглеждам крайна) и той с учудване „Ама как така? Вие какво правите по цял ден събота и неделя?!“. Разбира се, на рождени дни и уикенди с приятели все някое дете носи таблет и после двамата много искат да им купим, но ако предлагаме интересни за тях неща, бързо забравят. Или с две думи, живеем си без такъв, as simple as that.

близнаци Parentland→ Вижте също: БЛИЗНАЦИ – НЯКОЛКО НАЧИНА ДА ОБЛЕКЧИМ ЖИВОТА СИ С ТЯХ

Пускате ги по-смело на летни/зимни лагери сами

Когато са заедно, много по-лесно се съгласяват да отидат, или пък единият убеждава другият. Така двамата се научават да карат ски, например, въпреки че единият не е много ентусиазиран по темата. За вас притеснението е по-малко, а и да не забравяме отстъпката за второ записано дете!

Съседите винаги пращат 2 парчета торта „за децата“

Все някой няма да хареса тортата и ще си имате нещо сладко за кафето на следващата сутрин, а парчетата „за децата“ винаги са от големите, въпреки, че не е добре да се яде много сладко, нали?

Имате извинение да спестявате, когато купувате колела втора употреба например

Много често се налага да купувате неща едновременно. С ботушите, якетата и игрите не можете да избягате от умножението по 2, но за големи покупки като колелета например никой не може да ви обвини, ако вземете на старо и спестите поне 50% от цената на две нови колелета. А за децата радостта е също толкова голяма – „Дядо, а пък аз имам ново колело с ШЕСТ скорости!“.

Ако единият откаже да донесе нещо от колата, винаги имате втори шанс …..и може би спокойно ще продължите да отпивате от биричката на сянка

Единствено дете - Parentland→ Вижте също: БЕЗ БРАТЯ И СЕСТРИ

 

Изведнъж ей така, без да очаквате, още два чифта ръчички ви помагат за багажа от магазина

На 6,5 вече се случва да чуеш: „Мамо, какво да взема нагоре към вкъщи?“ и стига дори само едният да го предложи, за да се протегне и другият.

Канят ви на много рожденни дни, защото „с още две деца винаги има кворум“

Всеки рожденик иска много гости, а децата обичат да се веселят по такива празници, стават по-близки, научават се да общуват. Весели деца, спокойна къща.

Предимството при кандидатстване за детска градина и училище

Ясно е, но е ключово за намаляване стреса в семейството около тези вълнуващи моменти в детското развитие.

 

Със сигурност и семействата с деца с по-голяма разлика могат да изредят един куп предимства. Все пак за нас най-важно от всички се оказва първото от споменатите – да си играят толкова добре заедно, че да няма нужда и причина да купувате таблет (изпитано до 6,5 години, засега) и разбира се, да не знаете хората с едно дете как се оправят.


→Вижте още от АНТОАНЕТА КАРАГЬОЗОВА

→Вижте още по тема БЛИЗНАЦИ

→Вижте още по тема БРАТЯ И СЕСТРИ

 

Коментари