Историите от първо лице на няколко майки и техните недоносени деца

Василка Терзийска, 41 години

Нашата история накратко:

Моите близначки Ирина и Катерина се родиха в 27 г.с. и тежаха по около един килограм всяка. Прекараха близо два месеца в неонатологията, като за престоя си там неколкократно се налагаше да бъдат “подсещани” да дишат, тъй като правеха дълги дихателни паузи. И двете имаха анемия и резки влошавания в състоянието. Вследствие на преждевременното раждане момичетата имаха и кръвоизливи в мозъка. Катерина е с ретинопатия и силно увредено ляво око, а Ирина е с детска церебрална парализа (за щастие в по-лека форма).

Най-трудното:

Най-трудно беше след изписването на децата, когато трябваше да приемем, че ще бъдат с проблеми и по-различни от другите деца. В първата година прекарахме по-голяма част от времето в обикаляне на различни специалисти и почти нямахме възможност да се порадваме, че имаме две красиви момиченца у дома.

Помощта:

Най-силна подкрепа имах от семейството и приятелите си. След първата година открих и Фондация „Нашите недоносени деца“, където намерих майки със сходна съдба. Тяхната подкрепа беше от изключително важно значение за мен. Също така чрез фондацията намерих и контакти с психолози, което повлия изключително много, за да мога да стъпя отново на крака.

Vasilka Parentland

Околните:

„Какво се случи, че се родиха толкова рано?“. Най-много ме е дразнело, когато ми казват „Не се притеснявай, ще го надраснат“ без да имат понятие, че последствията от преждевременното раждане за моите деца не могат да се надраснат.

Най-добрата превенция:

Твърде много са причините за преждевременното раждане, за да може да се отговори накратко, но при всички положения майките трябва да обръщат внимание на всеки симптом и да не се притесняват да посещават лекарите с въпроси.

Адекватна информация по темата:

Адекватна информация в момента може да се намери в създадената от Фондация “Нашите недоносени деца” онлайн платформа  „Всичко за недоносените бебета“: http://www.earlybaby.info/. Би било чудесно да има обаче и място, на което семействата на недоносените бебета да намерят подкрепа, квалифицирана помощ и информация относно всички техни въпроси.

Децата сега:

Децата са на пет години и знаят всичко за това как и колко рано са се родили. Знаят, че са по-различни и че имат да извървят малко по-труден път, отколкото други деца. Иначе и двете са много приказливи, изключително емоционални и чувствителни.Vasilka Parentland

Какво бихте казали на родител, който минава през това в момента?

Бих казал на всеки, който сега преминава през това: първо да вярва в силата на детето си, второ да бъде разумен и да отсява само адекватната и професионална информация и трето да обръща внимание и на своето здраве, както физическо, така и психическо, защото децата им имат нужда от здрави и силни родители.

Снимки: личен архив


⇒ Вижте останалите истории

⇒ Вижте още по тема НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА

⇒ Вижте още от ДЕЦА 0-3

⇒ Вижте още по тема МАЙЧИНСТВО

 

Коментари