Редакторите

от Елизабет Броудбент

Хората често бъркат сина ми с момиче. Поправям ги тактично – казвам, че обикновено използвам мъжки, а не  женски род за детето си.

Непознатите са шокирани и притеснени: “О, толкова съжалявам…”, “Неволна грешка…”, сякаш това да го оприличат на момиче е нещо супер обидно. Винаги замазвам ситуацията с някоя реплика от сорта на: “Не се притеснявайте, няма проблем”. Това е положението – дългокосите момчета понякога биват взимани за момичета.

Винаги съм харесвала мъже с дълги коси. Молех гаджето си в колежа да си я пусне. Години наред полагах напразни усилия да опазя съпруга си от фризьора. И много харесвах как стоят дългите коси на малките момчета. Знаех още преди да родя, че ако имам момче, то ще бъде именно дългокосо.


Дете номер едно за малко да провали плановете ми – роди се плешив и остана такъв почти до първата си годинка.


Но косата му скоро след това започна да расте, само дето не съвсем накъдето трябваше. Бебе номер 1: къдрава и стърчаща коса, досущ като миниатюрен Айнщайн. Бебе номер 2: идеална коса с блясък и обем – перфектният сърф модел с дължина до раменете. Все още е рано да се каже за бебе номер 3, но отсега май заформя къдрици.

Мило момче, ти си всичко - ParentlandВижте също=> МИЛО МОМЧЕ

 

Обичам ги. Моите малки модели. И родителите на мъжа ми ги обичат, но биха предпочели внуците им да имат класически момчешки прически. По темата обаче се пази дискретно мълчание. А майка ми постоянно изявява желание да ги заведе на фризьор. Тези забележки идват преди всичко от класическите джендър роли, в които момичетата носят дълги, а момчетата къси коси, и така всичко е наред. Никога не съм им обръщала внимание.

Имало е и друг тип забележки по отношение на косите на синовете ми. Веднъж някой ми каза, че изглеждат неподдържани. Тогава ми стана смешно, но установих, че леко подкастряне може да подобри вида, без да отнема от дължината. Прическата на най-големия ми син изглеждаше наистина неподдържана и безформена – разбъркани навсякъде стърчащи къдрици.


И въпреки че никак не ми се искаше, отрязах бебешките му кичури, за да може да израсте истинската му коса нормално. Приличаше ми на бедна малка офъкана овчица.


Той знаеше, че косата му съвсем скоро ще порасне. И това всъщност е най-важното: момчетата ми се харесват така – най-големият я пуска дълга, средният е с коса до раменете, третият е все още малък и не говори, но в подходящия момент ще поискам и неговото мнение. И ако предпочита да е с къса, ще бъде подстриган. С няколко проронени от мен сълзи, разбира се.

Средният ми син е наясно, че дългата коса изисква поддръжка. Трябва да внимава да не залепва и заплита разни неща в нея. Ако това се случи, незабавно следва баня  – шампоан и балсам. Всяка сутрин реша старателно косата му, понякога я изправям с маша. Той твърди, че се харесва и знае, че трябва да стои неподвижно и търпеливо.

Най-страшното място на светаВижте също=>НАЙ-СТРАШНОТО МЯСТО НА СВЕТА

 

Случва се да ги бъркат с момичета, обръщат се към тях в женски род или се чудят какви са тези момичета с фанелки на Междузвездни войни. Коригираме ги любезно и всички влизат в положението. Все още не сме срещали подигравчии, които си правят майтапи и се присмиват. Може би защото през последните години момчетата с дълга коса се срещат по-често, а може би защото се движим в хипи среди и това е нещо нормално.

Обичам дългите им копринено меки кичури. Доволна съм, че самите те, а не някакво дрескод жури, решават как да изглеждат. Но най-много от всичко ми харесва това, че прическите им са израз на тяхната същност– различна от общоприетите норми. И това е прекрасно!

Автор: Елизабет Броудбент
Източник: Scary Mommy
Превод: Parentland


Вижте още по тема БРАТЯ И СЕСТРИ=>

Вижте още по тема МАЙЧИНСТВО=>

Вижте още от категория ПОЗИЦИЯ=>

Коментари