Яна Копчева

от Яна Копчева

Спомен отпреди 3 месеца. Остават само четири дни до началото на учебната година.

Всяка година по това време ме обзема нетърпеливата емоция за предстоящото ново. Страхът от предстоящото ново. Нежеланието за каквото и да е ново.

Искам лятната отпуска да не свършва. Да знам, че утре е събота, след това пак, и пак, и пак. И никога да не идва онази неделя, след която ще е понеделник и ще ставам рано за училище. Хайде само още пет минутки?


Всъщност в дните преди 15 септември си припомням защо обичам да съм учител. И защо знам, че работата в офис и пред компютър не е за мен.


Съставянето на списъци, учебни програми, разпращане на писма, разпределяне на учебници и купуването им… Стана ли ви скучно вече? Вероятно 🙂 За мен обаче цялата тази рутина и повторяемост на действията е успокояваща. Харесвам подредеността не само на бюрото си.


Вижте също: КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА ГОСПОЖА?=>Коя е най-добрата госпожа?

 


Цялата класна стая е като един строго подреден график. Място, където всичко си има точно определено място. Всичко се случва по точно определен начин. В точно определено време.

Час, междучасие, закуска, час, голямо междучасие, час, следобедна закуска, час.


Училището не е място за хаотични хора.


Наскоро прочетох, че доверието и уважението на учениците към учителя може да  се изграждат по няколко основни начина. И единият беше именно подредеността. Ако учениците усетят, че в мислите на учителя няма, най-общо казано, план на урока, той доста по-трудно ще ги спечели като последователи.

Вярно е, винаги търсим у човека, който ни води, независимо дали шеф или организатор, увереност. А едно знание и осъзнаване на собствените действия със сигурност ни прави уверени. В това, което е сега и което предстои.


Какво очакваме от училището?Вижте също: КАКВО ОЧАКВАМЕ ОТ УЧИЛИЩЕТО=>

 

 


Разбира се, в училище всичко е подредено точно до момента, когато в класната стая влязат онези двадесет малки разхвърляни вселени.

Петте минути преди 15 септември отминаха. Сега по график очаквам(е) зимната ваканция.


Вижте още от ЯНА КОПЧЕВА=>

Вижте още по тема УЧИЛИЩЕ=>

Вижте още от категория ОБРАЗОВАНИЕ=>

 

Коментари