Редакторите

от Тим Лот

Непослушанието е здравословно. Понякога правилата трябва да се нарушават, а границите да бъдат изследвани и разширявани.

До 12-годишен бях крайно послушно и срамежливо дете, търпях подигравките на всичките си съученици. Изведнъж обаче открих приключението да бъдеш палав и непослушен. Станах непокорен тийнейджър с по-голям, отвратително хрисим брат, и по-малък, който тръгна по моите стъпки на своеволия и бели. Негова запазена марка беше кръшкането от училище.

Тийнейджърите - Parentland→Вижте също: ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ – КОИ СА ТЕЗИ ХОРА

 

 

Правех доста неша по онова време – изтръгвах улични знаци и ги зарязвах в канавките. Пълнех незаключени коли с боклуци. Бях изпробвал всякакви наркотици, които можеха да се намерят по онова време. Мотаех се пиян по улиците с евтино вино в ръка. И това са само провиненията, които бих споделил публично. Бях доста кофти тийнейджър. От сегашната си позиция обаче смятам, че непослушанието често е признак на независима личност и оригинален начин на мислене, и невинаги проявление на мрачен и негодуващ нарцисизъм, въпреки че за мен последното беше до голяма степен вярно.


Понякога е здравословно да тестваш границите, да роптаеш срещу властта. Тя има нужда да бъде предизвиквана, иначе става ленива.


А и в крайна сметка дефиницията на непослушен/невъзпитан непрекъснато се променя. В недалечното минало насилието от страна на момчетата се приемаше за естествено, а момичетата, които се интересуваха от по-нетипични за жените неща се определяха като мъжкарани. Несъобразяването с половите стереотипи беше приемано за непослушание, дори революция и отклонение от нормите. Днес това вече не е така.

Сега съм баща на четири деца, които проявяват в различна степен палавост, доколкото всичките им бели са достигнали до моето знание, разбира се.


Литературните и филмови персонажи обикновено са нарушители на правила, бунтари.


И това не е съвпадение, просто героите стават такива чрез изучаване на неизвестното и непознатото, излизат извън сигурната си зона на комфорт. Поемат рискове, дори този от социално неодобрение и отхвърляне. Или както Тим Мичин написа в предговора за “Матилда” на Роалд Дал “Понякога е добре да бъдеш малко непослушен”.

Смелите принцеси Елена от Авалор 1 - Parentland→ Вижте също: ФОТОИСТОРИЯ: СМЕЛИТЕ ПРИНЦЕСИ

 

Разбира се, непослушанието и палавият нрав често могат да стигнат твърде далеч. Обикновено момчетата са по-непослушни от момичетата, и това остава така до зрелостта – по-голяма част от престъпленията са извършвани от мъже. Не мога да си обясня този факт, но най-вероятно е заради по-голямата им активност и скуката в училище, което води до фрустрации от антисоциален тип. Както отбелязва Майк Скинър: “Чудаците имат нужда от емоции и вълнения, ако животът не им го осигурява, те прибягват към насилие и бунт.”


Спортът изглежда доста приличен наутрализатор на излишната момчешка и мъжка енергия, както и компенсация за евентуален академичен неуспех, който несъмнено също е признак на бунт и непокорство.


Всеки типичен control freak* би искал да заличи и най-малките признаци и прояви на непослушание и непокорство, за да може да упражнява влиянието и силата си лесно и безпрепятствено. Това са хора, които никога не са тествали границите на собственото си поведение и не са излизали от сигурната зона на обществено приемливото. И обикновено остават в рамки, които ги ограничават трайно и неподозирано ощетяващо.


*control freak – властен тип личност, който изисква подчинение и упражнява строг контрол върху другите

По материали на Тим Лот

 

Коментари