Институт Монтесори България

от Институт Монтесори България

Николета Николова е AMI Монтесори учител във възрастта 0-3 години, една от малкото българи, завършили своето международно обучение с интерес в тази възрастова група.

Николета Николова

10-12 години от живота ѝ преминават в различни работни сфери – телекомуникации, журналистика, търговия, хуманитарни дейности, докато преди 3 години открива своето призвание – впуска се в него смело и надълбоко. Завършва успешно Монтесори обучението си в Холандия като неин ментор е Патриша Уолнър – ветеран в обучението на учители от цял свят.

Коя е Патриша Уолнър?

Патриша започва своята работа в Монтесори педагогиката през 1970 г. Завършва обучението по AMI 3-6 във Вашингтон. Когато се премества в Холандия, започва работа с Марио Монтесори в AMI (Международна Монтесори Асоциация), основана от Мария Монтесори през 1929 г.

Патриша Уолнър

Патриша Уолнър

Между 1985 и 1986 г. Патриша присъства на тренировъчния курс AMI 0-3 в Хюстън, Тексас, под ръководството на д-р Силвана Монтанаро. След това в продължение на 17 години работи в двуезична общност за деца до 3-годишна възраст в Амстердам, Холандия, където живее в момента.

През 1995 г. започва обучението на обучители с д-р Монтанаро, за да стане AMI 0-3 Обучител. В същото време завършва магистърска степен по образователни науки.

В последните над 20 години Патриша е обучила студенти в Италия, Великобритания, Австралия, Япония, Швеция, Швейцария, Русия и САЩ. Тя изнася лекции в Азия, Европа, Австралия и САЩ.


 Какво е Патриша Уолнър да е твой обучител?

Патриша Уолнър е човек, чиято аура те въвлича в сиянието си и не ти позволява да бъдеш безучастен в нищо. Тя е неизчерпаем извор на знание и вдъхновение. Да я имам за свой тренер беше чест, отговорност и удоволствие. Тя има прекрасен подход към хората, директна, но и деликатна. Патриша е човек, който никога не спестява истината и не я заобикаля. Със своята способност да вижда отвъд видимото, тя помогна и на мен да открия своя верен път към себе си.

През юни предстои Патриша да осъществи първия AMI сертифициран курс за асистенти във възрастта 0-3 в България – как се чувстваш?

Разбира се съм изключително щастлива, защото това се случва за първи път в България. Доказан Монтесори специалист ще дойде с цялата си готовност да сподели своите знания за възрастта 0-3 години с българските родители и учители. Подобни обучения се случват в Европа, но за първи път с вълнение ние имаме възможността да се докоснем до тях на родна земя. Щастлива съм, защото хората се нуждаят от по-добра информираност за детското развитие в тази ранна възраст.

IMG_4603

 

Кой беше най-добрият съвет, който получи от нея в процеса на обучение?

Най-добрият не беше просто един, но ще ви споделя тези, които ми помогнаха да живея по-щастливо.

Винаги има повече от един начин да направиш дадено нещо, никога не сдържайте креативността си, бъдете смели да експериментирате, но го правете със знанието защо го правите.

Бъдете добри хора, не бъдете егоисти, особено за знанията си, споделяйте и помагайте.

Не пропускайте позитивните неща да преминават покрай вас, докато се фокусирате върху негативните.

Вярвай, че можеш и не позволявай на никого да твърди обратното.

Благодарение на нея аз разбрах, че щастието е много проста формула и то се крие в твоята удовлетвореност от това кой си ти като личност.

Защо би било ценно един учител да посети курса?

Бих препоръчала обучението на всеки отворен за информация човек, не само учител, който иска да се развива в тази възрастова група, но и на родители, които търсят отговори. То е подходящо за всеки, който притежава умение за саморефлексия. Учителите, в качеството си на такива, трябва да полагат всекидневни усилия да надграждат себе си и да предават това на децата.

IMG_4809

Твоят съвет към тези, които ще се включат в обучението?

Да не бъдат предубедени, да са отговорни и позитивни. Да ценят знанието като висша сила за развитие.

Какво е най-важното качество, което вярваш, че трябва да притежава Монтесори учителят?

Монтесори учителят, независимо дали асистент или водещ учител, трябва да има отношение към всичко, което прави. Разбира се, трябва да бъде любящ и чувствителен към детските емоции. Подкрепящ и спомагащ развитието на техния потенциал. Всеки учител е нужно да носи съзнанието, че децата, независимо от възрастовата група, заслужават уважение и разумни, правилни стимули в добре подготвена и обезопасена среда на развитие.

IMG_4637

 


От 25 юни до 6 юли Патриша Уолнър ще проведе първия AMI сертифициран курс в София. Повече информация можете да намерите тук=> 


Вижте още от ИНСТИТУТ МОНТЕСОРИ БЪЛГАРИЯ=>

 

 

 

Коментари