Поставяме началото на рубриката Тест група с новия спектакъл за деца на Бисерка Колевска „Новите дрехи на краля“. Следим отдавна работата ѝ и ни беше интересно какво е намислила този път.

Новите дрехи на краля - Parentland

 

История: по текст на Евгений Шварц постановката умело компилира три приказки на Андерсен, които неусетно се преливат една в друга, без рязка смяна на герои и сюжет.

 

Новите дрехи на краля - Parentland

Режисура: И преди сме виждали как Бисерка Колевска поставя с лекота от Радичков, през Валери Петров, до Джеймс Матю Бари и Елин Пелин. Не можете да сбъркате нейните постановки – освен зрелищни и безкрайно красиви, те носят едно честно и зряло отношение към детето. Няма лигавщини и смилане на поуки, според режисьорката децата са достатъчно умни и разбират дори сложните послания, стига да са отправени умело и ясно. Безкрайно сме доволни, че вече на българска сцена има постановки за деца, които вместо с досада, се гледат с интерес и удоволствие и от възрастните. Готиното чувство за хумор присъства винаги в спектаклите на Колевска, има го в изобилие и тук.

Новите дрехи на краля - Parentland

Актьорски състав: Актьорите се справят чудесно, а и се забавляват, което личи през цялото време. За щастие са ни спестени изхабени образи от малкия екран,  всички до един са в точната роля и стоят перфектно на сцената. Принцесата със синя коса (Полин Лалова), министърът на нежните чувства (Мартин Каров) и кралят (Светломир Радев) са ни абсолютни фаворити.

Новите дрехи на краля - Parentland

Сценография и костюми: Тук срещаме още един наш любимец – сценографа Свила Величкова. Великолепни, ярки и пищни костюми, декори и реквизит, които просто пълнят и сцената и погледа. Двете прасенца са просто жестоки, все още споменаваме с усмивка кучето от Питър Пан, за тях също ще се говори дълго. Изпипан е абсолютно всеки детайл – от килнатата кокетна коронка на принцесата, до уж „голия“ крал, което всъщност е костюм, все пак сме на детска постановка.

Новите дрехи на краля - Parentland

Препоръки
В залата имаше и съвсем малки деца, но все пак смятаме, че постановката е подходяща за над тригодишни и е хубаво това да бъде упоменато някъде. Не че за най-малките не е интересна, те искрено се забавляват, но някъде по средата на спектакъла (1ч15мин без антракт) е трудно да бъдат удържани на едно място.

Забележки
Въпреки че сме взискателни и строги, минуси не открихме. Това е положението.

Попадения
В края на спектакъла всички актьори с внушителните си обемни и разноцветни костюми излизат във фоайето за снимки. Истински комплимент към публиката, децата скачат и пищят от удоволствие.

Информация
В края на сезона имате още една възможност да видите краля гол – тази неделя, 12 юни, в Сатиричния театър. Билетите са по 5 лв.

Снимки: ©Сатиричен театър – Елена Ненкова

Коментари