Гергана Мицева

от Гергана Мицева

Осъзнах грешката си в секундата, в която взех охлюва в ръката си. Какво, по дяволите, си мислех? Не можеш да имаш шестгодишно дете и охлюв едновременно!

Всичко започва невинно и забавно, особено когато чуваш неща от сорта на “Хапе ли?” и “По-бързо да се прибираме, за да не го грабне някоя птица от ръката ти!” На ума ми беше да отговоря, че ако съществуваха птици, достатъчно смели да направят такова нещо, то този охлюв определено щеше да умее да хапе, но сарказмът не е добра идея в комуникацията с деца. Така че просто оставих сина си да тича в кръгове около мен, опитвайки се да ме предпази от евентуалните охлювни похитители. Както казах, всичко започва невинно.


Приказка за паяка

Вижте също: ПРИКАЗКА ЗА ПАЯКА=>

 


– Лош охлюв! Лош! – чух го да вика пет минути по-късно на балкона, където бяхме устроили нещо като гнездо от трева в една кутия. И под “ние” имам предвид себе си.

– Мамо, тоя охлюв не слуша и се опитва да избяга! – възмути се малкият, сочейки обвинително охлюва с пръст.

„Брей, хич не му личеше, че ще е непослушен, когато го взимах“ – преглътнах саркастичната си забележка отново и вместо това го контраатакувах с въпрос:

– Как да те чуе, като няма уши?

Обичам тези моменти на тишина, когато зъбните колелца в главата му почват да проскърцват. Не ви съветвам, обаче, да опитвате това, освен ако не сте напълно подготвени да отговаряте на всички въпроси, свързани с биологията, генеалогията и местообитанието на охлювите, както и на нескончаемия (и незадължително свързан с темата) въпрос “Защо?”

Може да започне със “Защо има четири очи?”, но рано или късно се стига до “Защо има облаци в небето?” и “Защо баба е в гробището?”. Много зависи докъде сте готови да стигнете, когато започнете да отговаряте на серията от защо-та.


Учене сред природата

Вижте също: “КЛАСНАТА СТАЯ” БЕЗ СТЕНИ ИЛИ УЧЕНЕ СРЕД ПРИРОДАТА=>


Според мен това е основната причина, че децата не знаят разни неща. Не можеш да им обясниш едно нещо, ако не можеш да им обясниш ВСИЧКО, при това едновременно. А аз отдавна се отказах от тази битка, защото съм последният човек, който има някаква идея за смисъла на живота. А и на смъртта, като сме почнали, освен факта, че бихме обитавали една доста претъпкана планета, ако не се случваше.

– Мамо, защо взе този ГАДЕН охлюв вкъщи?

– Защото смятах, че ще ти е интересно да го наблюдаваш и това ще те научи да бъдеш отговорен и да се грижиш за друго живо същество. И че след няколко дни ще осъзнаеш, че охлювът трябва да живее сред природата, щяхме да го пуснем навън заедно и да си щастлив, че си постъпил правилно.

– Това, а и също се надявах на 5 минути спокойствие… – прехвърлих наум аз.

Какво ли си въобразявах…


Вижте още от ГЕРГАНА МИЦЕВА=>

Коментари