Десислава Танева

от Десислава Танева

Лятото е море. За мен и за семейството ни, което от два месеца е тричленно (ако не броим котката), водните пътешествия са любим начин за прекарване на почивките и свободното време през топлата част от годината.

Засега сме пътешествали на каяк, яхта и гюлет. В списъка ни с мечти е катамаранът, а не бихме отказали и круизен кораб, макар че там преживяването е от съвсем друг калибър.


Морето е любов – за мен е истинска страст, почти обсебване. Истината е, че за да те приеме то и да се почувстваш у дома си, когато се случи да прекараш повече поредни дни “на вода”, са необходими някои минимални познания и подготовка, в зависимост от типа лодка, на която си избрал да се качиш.


Пътуването с ветроходна яхта или с малък туристически кораб – гюлет се различават.

Пътешествие с лодка Parentland

ВЕТРОХОДНА ЯХТА

Пътуването с ветроходна яхта изисква малко по-голям ангажимент от пътниците. Вариантите са: групата, която иска да пътува да има в редиците си човек с капитанско свидетелство; или да наемете капитан заедно с яхтата. Ако се качвате на лодката с човек, който има капитанско свидетелство е добре да се уверите, че освен тапия, той има и реален опит. В противен случай пътуването ще се превърне в корабокрушенска история и ще приключи безславно. В някои държави освен капитанско, трябва и свидетелство, което удостоверява успешно завършен курс за радисти. Това е необходимо, защото според изискванията е възможно да се наложи лодката ви да бъде точка за спасителна акция, което пък изисква радист на борда. Трябва да проверите добре какви са условията, ако разчитате на себе си и компанията, а не на капитан-наемник. Ние досега винаги сме разчитали на хора от групата, но пък те имат и тапии, и необходимия опит, така че сме залагали винаги на сигурно.

Имайте също предвид, че на яхтата мястото е ограничено, и, както казва един приятел, ако дори и един човек ви дразни, той ви дразни през цялото време, и нищо не може да се направи по въпроса. Където и да отидете, този човек също е там. Просто няма къде другаде!:-)

Добре е да сте наясно, че на яхтата има ситуации, в които капитанът не може да се справи сам (например по време на приставане в марина) и се налага поне още няколко души да помагат, като държат кранците, или буквално поддържат лодката, като я отблъскват с ръка от парапета на съседната по място лодка. Така че, подгответе се да влезете в действие, ако се наложи.

Море - Parentland→ Вижте също: МАЛКИ СПЪНАТИ МОМЕНТИ С МОРЕТО

 

 

С яхтата може да се нощува в който си изберете залив, но ако яхтата е една, а не е част от група, нощем непременно трябва да се дава вахта, за да се избегне риска веригата на котвата да се завърти и да запрати лодката в скалите. А вахтата съвсем не е лесна работа! Помня, че първия път обещах на съпруга си да будувам с него, но заспах още преди първия дежурен да застъпи, за да се събудя призори, когато приключваше дежурството на последния. Е, вярно, че именно събуждането ми в онзи момент ми предостави великолепната възможност да изслушам индивидуална лекция за навигационните звезди и зимното и лятно небе от опитен моряк, плавал по морета и океани, но любимият ми се чувстваше предаден, след като най-безцеремонно проспах неговата вахта и го лиших от така очакваната компания.

Когато яхтата е на ветрила, удоволствието е огромно, а чувството, че се носиш като птица по вълните е наистина несравнимо. Моментът, в който делфини започнат да минават под корпуса на яхтата или да скачат пред нея е незабравим! В такива ситуации е добре да стоите на палубата, а не да белите примерно картофи за обедната яхния, за да не споделите вопъла на една наша приятелка, която, докато си вършела нещо домакинско в каюткомпанията, се оказала очи в очи с някакви рибки – междувременно яхтата била на крен (или наклонена по съответния курс).

Пътешествие с лодка Parentland

Гмуркането е голямо удоволствие, но и то изисква подготовка – трябват умения и не се спускайте на повече метри дълбочина, без да имате поне елементарно понятие от водолазен спорт. Ако като мен видите огромна водна костенурка в девствено чист залив на голяма дълбочина, непременно проверете водоустойчивия апарат, който евентуално сте си взели и гледайте да не го изпуснете!

Едни от най-веселите и  ярки моменти са онези, в които се спира за плуване в малки красиви заливи. Трябва да се има предвид, че в много морета виреят водни таралежи и други симпатични обитатели, които са интересни за наблюдение, но убожданията им са доста неприятни. Затова – водни обувки и внимателно подбиране на скалите за излизане.

Това наистина е огромното предимство на ветроходните яхти – спираш където пожелаеш, когато прецениш, маршрутът подлежи на постоянна корекция, изобщо – като волни птици сте!

Няколко основни неща преди да се качите:

⇒ Вероятността да ви стане лошо е много по-голяма, ако при движение стоите долу, в каюткомпанията, вместо на палубата, така че ако имате морска болест, изберете палубата.

⇒ Доказано е, че въпреки всички специализирани обувки, които се предлагат, босите крака са най-удобното и сигурно средство за закрепване на палубата. Само се оглеждайте с четири очи за безбройните метални елементи по палубата, които боли да ритнете…ама много боли, казвам ви го от опит.

⇒ Ако на яхтата има повече женски индивиди с дълги коси, поне веднъж дневно палубата трябва да се измие с маркуч. От едно такова пътуване помня унилата физиономия на цанения за мияч мъж, който си повтаряше тихичко под нос „обичам косми, обичам косми…“

⇒ Важно е да се знае и че когато лодката е в марината, е задължително да се използват обикновено идеално чистите и оборудвани бани и тоалетни там, а не яхтената тоалетна, за да си остане марината едно чисто и приятно място, вместо да мирише като венециански канал. Макар че и Венеция е прекрасна, въпреки характерния аромат.

С деца на път - Parentland→ Вижте също: С ДЕЦА НА ПЪТ

 

 

ТУРИСТИЧЕСКИ КОРАБ – ГЮЛЕТ

Пътуването с туристически кораб е съвсем различно – там единственото задължение е да сядаш на предварително подредената от готвача маса, щом удари корабната камбанка. Да, храненето е осигурено, но е под час, и общо взето от сядането на масата до ставането минават най-много 30-40 минути.

Пътуването трае няколко дни, корабът е оборудван с матраци и дивани на палубата, така че предразполага към максимално разложение и релакс.

Маршрутът е утвърден, без импровизации, няма вариант екипажът да е от членовете на компанията, която пътува – има си капитан, юнга и готвач на съответната фирма.

Алкохолът е доста скъп и не е позволено да се внася допълнителен.

Всяка каюта има собствена баня. Като цяло – комфорт и релакс.

Няма изненади, освен ако неочаквано не ви завари лошо време. Ако капитанът ви има чувство за хумор и вашият кораб скъса въже в разгара на най-мощния вятър, докато десетки лодки се клатушкат една до друга, сгушени в спасителния залив, ще ви пусне песента от филма “Титаник“, както направи един зевзек при първото ни пътуване преди няколко години.

Тънкият момент тук е, че корабът разполага с определен брой места, които се предлагат, докато корабът се напълни. Това означава, че дори да сте с голяма компания, винаги ще има външни хора, а ако сте малко, може да се окажете в центъра на някоя тайфа, което пък може да ви зарадва, ако си паснете, или да ви изтормози, ако не ви е по вкуса.

И в двата варианта гледките са несравними, а емоциите – незабравими. Всичко зависи от това да изберете онзи стил, който лично за вас е най-добър за пътуване и с който вашето пътешествие да ви бъде по мярка. Бон воайаж!


→ Вижте още от ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА

→ Вижте още от категория ОКОЛЕН СВЯТ

→ Вижте още от ПРЕДИ ДЕЦАТА

Коментари