Галя Петрова

от Галя Петрова

Петър е на 32, инженер-химик, безработен, неженен, с едно дете. Петър е класически пропаднал тип.

Роден в малък провинциален град, от малки провинциални хора, без образование и също често без работа. Въпреки несгодите в емоционален и битов план, Петър е амбициозен, умен, уверен, завършва почти отлично гимназия и почти много добре университет.

Петър е весел, общителен, има много приятели, движи се в устойчива компания, отговорен, разумен, винаги готов да подаде ръка при нужда. Измъквал е приятели от кръчма, бой, закъсал голф, безпаричие и кофти гаджета. Приятелите му са наистина предани и благодарни. Петър е щастливец.


На работното си място Петър среща Марина. Марина е красива, нежна, вероятно има и други, невидими за окото достойнства, но за него на този етап красотата е достатъчна.


Целувка – връзка – бебе. Тя мислела, че не може да има деца, той надали е мислел нещо изобщо в онзи момент. Петър продължава да е щастливец.

Бебето е момче. Майката заявява, че е в депресия и не може да го гледа. На помощ за кратко се притича бабата от провинцията. Петър ходи на работа денем и гледа бебето нощем. Марина ходи  на фризьор, маникюр и на кафе с приятелки денем, и спи като пън нощем. На третия месец майката вече изглежда като да се е наситила на депресията си – весела, жизнена и енергична. Петър е изтощен, изцеден и скоро след това уволнен.

Има и такива родители - Parentland

 

→ Вижте също: ИМА И ТАКИВА РОДИТЕЛИ

 

Марина иска ботуши за 300 лв., Петър няма пари. Марина иска нов телефон, Петър все така няма пари. Марина почва да се изнервя и да налага санкции на неплатежоспособния си възлюбен, вероятно с цел да го мотивира мигновено да придобие необходимите средства – не му дава храна, праща го да спи в колата и други подобни наказания. Приятелите на Петър започват да му правят деликатни намеци да се спасява докато е време. Наказателните мерки обаче изглежда работят – Петър хваща много добра работа в чужда компания и започва да вади пари, оле! Като отплата за милосърдните действия на подкрепящата си партньорка, той незабавно тегли солиден кредит и прави ремонт на апартамента ѝ. Петър е възроден!

Марина все пак продължава да смята,че Петър е нещастник, идиот и тъпанар, но чака да приключи с ремонта, за да го изгони финално от дома си.


Една пролетна вечер Петър се оказва само по бельо, без дрехи, пари и документи. У сестра си.


Докарва го услужлив съсед, който през годините е бил най-близо физически до крясъците и упреците на Марина, демек слушал е цяла семейна история през панелите и знае всичките им кирливи ризи. Петър е зашеметен.

Животът му продължава…някак си. Живее у сестра си, ходи на работа, плаче всяка вечер за детето си, спира да се храни, започва да пие. Загубва работата си. Няма желание да търси нова. Не е виждал сина си цяла година, няма контакт с майката. Чува от доброжелатели, че тя има нова връзка, а малкият е оставен за отглеждане при нейни роднини. Все повече пие. Сестра му го намира проснат на пода в хола, почти бездиханен. От банката започват да звънят и да си търсят вноските по кредита.

Децата и парите - Parentland

 

→ Вижте също: ДЕЦАТА И ПАРИТЕ: 8 РОДИТЕЛСКИ ГРЕШКИ

 

За кратък миг в живота на нещастника просветва. Стар познат му звъни и му казва, че строителна фирма в Германия търси хора, бусът тръгвал в петък. Петър е окрилен, изтрезнява за миг, събира документи, взима хиляда евро (стартови) назаем от приятел и потегля. Семейството и приятелите му са малко притеснени, но като цяло щастливи, подкрепят го.

Там действителността се оказва доста по-различна от представите, фирмата не е съвсем законна, документите са излишни, заплата се дава когато шефа реши.

Но все пак Петър работи, храни се, спортува, най-важното – не пие! На третия месец обаче нещата започват да стават мега кофти, Петър няма никакви пари и зорлем се измъква от чорбаджията, натоварвайки се на друг преминаващ бус към България, който му взима последните 100 евро за услугата.


Петър е опустошен. Физически, психически, емоционално, финансово, всякак.


Заселва се при родителите си в малкия провинциален град. Живее на тяхна издръжка и на алкохол. Бързо сваля натрупаните в Германия мускули и кила, започва да ходи прегърбен, разболява се. Приятелите изглежда са загубили вяра в него или просто не искат да вклиняват в живота си чужди проблеми и полека се отдръпват.

Марина пък е подновила комуникацията с него, таман когато е разбрала,че „оня нещастник“ е в Германия и му е позволила един разговор по скайп с детето. Един разговор по скайп за близо 2 години време. Малкият почти не помни, че това е баща му.

Петър е болен, нещастен, отчаян, самотен, загробен. Иска да сложи край на живота си. Прави опит пред очите на собствената си майка.

Петър е брат ми.

Искам да го спася, а не знам как…


⇒ Вижте още по тема БРАТЯ И СЕСТРИ

⇒ Вижте още от категория МОИТЕ РОДИТЕЛИ

⇒ Вижте още по тема БАЩИНСТВО

Коментари