Катерина Георгиева

от Катерина Георгиева

Лора е като палава героиня от приключенска приказка. Светла кожа, светли зелени очи, естествено руса коса, с една единствена непослушна раста, която се подава зад ухото ѝ.

От самото ухо стърчи някакъв трайбъл. Носи шарени шапки и слуша реге.
Аз често прибързвам със заключенията си за хора, които срещам за пръв път. И често греша. Беше избрала да се казва Червейчето. За да поясня, ще добавя, че работехме по една програма, в която всички трябваше да си измислим псевдоними, свързани с природата. Помислих я за твърде небрежна, не може това младо русо девойче да ръководи програмата. Оказа се, че има зад гърба си няколко континента, години опит работа с деца, десетки страхотни идеи и микробус с огромен графит “Worm”.
Лора е най-искрено лъчезарния човек на света. Иска ти се да я сложиш в джоба си и да си я пазиш за мрачни дни. Когато ти е студено, вади от джоба си парче джинджифил и ти прави чай.
Докато говориш с нея може внезапно да ти дойде вдъхновение да се запишеш на състезание по декатлон или поне да си отгледаш хамстер и да го научиш да ти носи пантофите. За нея лягам на земята и се правя на умираща мравка, без да ми мигне окото.
Лора обича големи пращящи огньове и авокадо. Нея я обичат всички, дори бръмбърът Гари и гущерите. И аз я обичам. Нищо, че ми съсипа косата.

Кой живее у вас?
Аз, партньорката ми и малкото ни кученце, което скоро навърши годинка.

Сексуално се определяш като…
Ние сме гей лесбийска двойка.

Как би обяснил това на едно 6 годишно дете?
Това е когато две жени са влюбени една в друга и искат да споделят живота си и всичко, което имат една с друга.

Кога разбра, че си различна?
Жена ме привлече за пръв път когато бях на 12, но тогава не разбрах веднага какво се случва. На 15-16 започнах да го осъзнавам по-ясно, тогава и започнах да излизам на срещи с момичета.

→ Вижте също: ПОД ДЪГАТА: САМ И ОЛИ

Какво е отношението ти към половите стереотипи (напр. от момиченцата се очаква да играят с кукли, момчета с камиони)?
Нямам предпочитания към това с какво трябва да си играе едно дете или как трябва да се държи. Когато бях по-малка бях типичната мъжкарана и ми беше приятно, че можех да играя грубо с момчетата на техните момчешки игри, да се цапам в калта, да се катеря по дървета, да откривам нови неща. Имала съм късмет, че моите родителите са ми позволявали да се държа така. Бях добра в различни спортове и затова често момчетата ме “избираха” и ме включваха в игрите си.

Как изглежда в твоите очи адекватната реакция на един родител, който усеща, че детето му е различно?
Първо бих позволила на детето да изразява себе си както намери за добре. Това да разрешиш на едно дете да прави каквото пожелае е част от порастването и му помага да открие себе си. Аз имах етап от живота си, когато се чувствах много различна и объркана в сексуалността си. Като дете не знаех, че е възможно да съществуват две жени (например), които се обичат.

Имаш ли съвет към такъв родител?
Обяснете на детето си, че всеки човек е различен и уникален. В ежедневието си можете да опитате да му разкажете за гей връзките, но ги обяснявайте много простичко, недейте да прекалявате с детайлите.

Има ли начин да се намери разликата в поведението на дете, което просто експериментира със сексуалността си и дете, което вече има ясно съзнание, че не се чувства комфортно със социалната си роля?
Всяко дете в такава ситуация се държи различно, но често (говоря от опит) се случва детето да реагира гневно на всеки, който задава въпроси за сексуалната му ориентация, започва да избягва тези хора, да се крие и срамува от тях. Това е нормално, защото то самото се опитва да осмисли чувствата си.

Какви са възможностите за хора, които не са в хетеросексуална двойка да станат родители в твоята държава?
Великобритания: Не съм се интересувала много задълбочено, но мисля че е относително лесно в сравнение с други държави.

Имаш ли дете?
Не.

Иска ли ти се да имаш?
Да.

Какъв родител си мечтаеш да бъдеш?
Надявам се да дам на децата си възможност да изследват живота и сами да открият нещата, които им харесват или не. Надявам се да успея да им обясня сексуалността семпло, когато са още малки, да бъда открита и честна. Навигирано откривателство, така бих го дефинирала.

Под дъгата: Лора Parentland

Лора (вляво) и партньорката ѝ

Планираш ли да говориш с детето си за своята идентичност? Кога мислиш, че е добър момент? Как си представяш да се случи това?
Мисля, че разговорите ще започнат, когато започнат да задават въпроси, когато са 4-5 годишни, предполагам.
Представям си, че може би няма напълно да разбират ситуацията, но въпреки това ще имат обяснение за себе си.
Например ако някой ги попита
“Защо имаш две майки?”,
се надявам отговорът им да бъде
“Защото се обичат.”


⇒ Вижте още от ПОД ДЪГАТА

⇒Вижте още статии от КАТЕРИНА ГЕОРГИЕВА

 

Коментари