Виолета Азис

от Виолета Азис

*Всеки четвъртък между 10 и 12 ч. в долния десен ъгъл на сайта можете да получите безплатна психолигическа консултация от Виолета в редовния ни разговор на живо, както и да зададете въпроса си по темата в края на публикацията. 

Майка на момиченце на шест години, която моли за съвет как да предотврати ревността между голямата си дъщеря и бебенцето ѝ, което скоро ще се роди:

“Здравейте, имам дъщеря почти на 6 г. и в момента очаквам второ дете, момиченце. Има ли нещо, което да ми препоръчате, за да се справим по-лесно с ревността между децата? Често чувам “Когато се роди сестричката, ще ме обичате ли още?

Бяхме заедно с таткото и ѝ казахме, че ще има сестричка. Допреди да разбера постоянно ни питаше кога ще има сестричка или братче. Първо се стъписа, после ме прегърна и до следващия ден постоянно ме питаше как е бебето. След това изведнъж спря. След няколко дни измисли име, след около две седмици ново, и така. От време на време ме прегръща и целува бебето. Много ѝ е неприятно, когато приятелчетата, които са по-големи от нея, ѝ казват, че е малка. С баща ѝ обяснихме, че щом ще има сестричка няма как да е малка, щом ще става кака.

Имам чувството, че хем иска да е голяма, хем не съвсем. Според мен пита, за да се увери, че ѝ гарантираме, че за нея нещата няма да са много различни. Тя спи сама в стаята си още от двегодишна. Бебенцето ще спи при нас в началото. Всичко е толкова естествено, а страховете и опасенията ни го усложняват. Много Ви благодаря! Бъдете здрава и успявайте във всичко. Идеята за такъв чат е безкрайно полезна, поздравления!”


Виолета: Появата на бебе е неповторимо и вълнуващо преживяване, както за вас, така и за дъщеря ви, разбира се. Това ще промени нейната позиция и роля в семейството, което от една страна има своите позитиви, но от друга би могло да провокира много въпроси. Вероятно дъщеря ви се опасява, че бебето ще я измести и че вниманието ще бъде насочено предимно към него. Може да има някакви други незададени въпроси и вълнения.

Всички хора са първо бебета, за тях се грижим много, за да ги научим как да се грижат сами за себе си. Може да ѝ обясните как ще дойде бебето, къде ще спи, че е мъничко, беззащитно и не може само да прави нищо (за разлика от нея), че има нужда да го храните често и да му помагате за всичко, затова ще спи във вашата стая. Може да се опитате заедно да си представите как ще изглежда, нека ви опише как тя си го представя.

Децата обичат да се чувстват значими, а ако помагат на мама и татко, това си е направо все едно да си възрастен. Тя може да научи сестричката си на много неща, защото е по-голяма и има повече опит. Опитайте да ѝ покажете кои са предимствата на това да бъдеш голямата сестра. Можете да подчертаете, че тя винаги ще бъде вашето първо дете. Това е важно за нея, защото тази роля в семейството не може да ѝ бъде отнета, и едновременно с това я прави уникална.

Казвате, че се страхувате, което е напълно нормално и в същото време би могло да бъде изключително трудно за управляване. Страховете са част от живота и ни предпазват, затова са необходими. Всяко ново събитие е съпроводено с много емоции, очаквания, но също и страхове. Ако се притеснявате, или ви е страх, споделете чувствата си, дъщеря ви ще разбере, говорете с нея. Децата са изключително интуитивни и сензитивни. Ако знаят, че както те, така и родителите понякога се страхуват, ще разберат, че всъщност не е толкова страшно да се страхуваш – това ще им даде спокойствие и повече увереност.

Как подготвихте вашите деца за появата на нов член в семейството?

Имаше ли ревност и страхове? Как се справихте?

Моля, влезте в профила си, за да оставите въпрос.


Коментари